Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kouzelník, kterému hrozila amputace. Cazorla se loučil s velkým fotbalem, teď ho čeká Katar

Sport

  10:43
Villarreal - Před čtyřmi lety se ošklivě zranil a hrozila mu amputace nohy. Konec s fotbalem? Téměř stoprocentní jistota. Jenže on se nevzdal. Nejenže se vrátil na zelené trávníky, dokonce exceloval. Santi Cazorla se v pětatřiceti letech po sezoně snů loučí se Španělskem.

Fotbalista Villarrealu Santi Cazorla (ve žlutém) slaví branku z pokutového kopu proti Spartaku Moskva foto: ČTK/AP

Když zazní z úst doktora, že možná nebudete chodit a hrozí vám amputace, leckdo by se zhroutil. Ne však každý. Takový Santi Cazorla se ale nevzdal.

Když španělský šikula před dvěma lety opouštěl Arsenal, fanoušci Kanonýrů slzeli. Cazorla byl jejich miláčkem, jedním z největších oblíbenců. Zkrátka fotbalový umělec.

Byl to on, kdo jim dělal svým fotbalovým umem radost. Jenže v říjnu roku 2016, když v sestavě Arsenalu přispěl k drtivé výhře v Lize mistrů na půdě Ludogorce Razgrad 6:0, si ošklivě poranil Achillovu šlachu.

Cazorla byl v Arsenalu vyhlášen hned v premiérově sezoně fotbalistou roku.

„Nejhorší zranění, jaké jsem kdy viděl,“ prohlásil několik týdnů poté Arséne Wenger.

Jenže nebyl by to Cazorla, aby se s kariérou loučil. Ihned prohlásil, že s fotbalem končit nehodlá. V Arsenalu sice už nenastoupil, ale ke své milované hře se přeci jen vrátil. I když mu to lékaři výrazně nedoporučovali, i přestože musel prodělat transplantaci kůže, kterou mu doktoři sebrali z levého předloktí...

Návrat domů

V létě 2018 rozzářil tváře fanoušků Villarrealu. Vzrůstem opravdu maličký fotbalista (165 cm) totiž ohlásil návrat domů. Jako ohromná ikona žluté ponorky se doslova zjevil na domovském stánku Estadio El Madrigal. V rámci slavnostního přivítání staronového oblíbence jej vyčaroval kouzelník.

I po boku Tomáše Rosického nastupoval Cazorla v dresu Kanonýrů.

A jako by to zafungovalo. Od té doby byl Cazorla jako nový. Ve dvou sezonách stihl odehrát úctyhodných 69 utkání, což se v jeho věku i vzhledem k vážnosti zdravotních patálií z minulosti nepoštěstí každému.

Nejenže se zúčastnil krásné porce duelů. Santi Cazorla v nich patřil k tomu nejlepšímu, co španělská La Liga nabízela. Dokázal vstřelit patnáct branek a dalších devět připravit. Díky svým excelentním představením si dokonce na sklonku kariéry vyžádal obnovenou pozvánku do reprezentace.

Poslední asistenci si schoval do svého rozlučkového duelu. Villarreal i díky němu deklasoval Eibar 4:0 a Santi byl po zásluze vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Když byl v 82. minutě stažen ze hry, vyprovázely jej nekončící ovace. A to i přesto, že byl prázdný stadion. Kdyby tomu bylo naopak, zřejmě se ve stoje aplauduje ještě dnes.

Technicky vytříbený záložník ovšem není znám jen pro svůj životní příběh, nýbrž i pro své úspěchy. Se španělskou reprezentací se zúčastnil dvou zlatých mistrovství Evropy (2008 a 2012), o vítězné MS přišel jen kvůli zranění. S Arsenalem, do něhož zamířil za 10 milionů liber, jakožto nejlepší španělský fotbalista roku 2006/2007, získal dvakrát FA Cup a jednou Superpohár.

Selfie jako oslava zisku anglického Superpoháru.

A kdyby nepřišla koronakrize, Cazorla by svůj fotbalový příběh dopsal opravdu stylově. Téměř jistě by totiž nechyběl v nominaci na další Euro. Místo toho se teď poroučí na fotbalové mapě světa malinko do neznáma. V katarském Al Sádu si ještě rok zakope pod vedením svého kamaráda Xaviho.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...