130 let

Radoslav Kováč z Liberce | foto: ČTK

Rozhovor

Kováč před duelem v Alkmaaru: Dáme gól a soupeř znervózní

Sport
  •   19:10
PRAHA - Může to pro něj být poslední pohárový zápas za Liberec. "Stát se to může, ale rozhodně si to nepřeju," říká kapitán libereckých fotbalistů Radoslav Kováč, který v létě odejde do Sparty.

Může to pro něj být poslední pohárový zápas za Liberec. "Stát se to může, ale rozhodně si to nepřeju," říká kapitán libereckých fotbalistů Radoslav Kováč, který v létě odejde do Sparty.

Sparta v současném ročníku Evropské ligy odehrála jen epizodní roli, Liberec je naopak senzací. Aby se  o něm s úctou a respektem mluvilo dál, potřebuje ve čtvrtek večer v Alkmaaru zvrátit nepříznivý stav 0:1 z domácího zápasu. "Zkusíme překvapit," říká 34letý stoper.

Jak chcete překvapit?
Dáme gól ze standardky, nebo se třeba urveme z brejku jako v zápasech na podzim a oni znervózní. Nemáme moc co ztratit. Oni jsou favoritem.

Kouč Šilhavý: Věřím v postup

"I kdyby se to v v Alkmaaru nepovedlo, tak ta sezona v evropských pohárech musí být hodnocena pozitivně. Ale tím nechci říct, že to vzdáváme. Naopak, šance se sice zmenšily, ale já věřím pořád."

Můžete přece ztratit Evropskou ligu. To rozhodně není málo.
Prožili jsme krásný podzim, bohužel kvůli pohárům jsme strádali v naší lize, což je velká škoda. Ale neměnil bych. Udělali jsme kus práce i pro český fotbal, zvedli koeficient. Jsem hrdý na to, co jsme dokázali. Uděláme všechno pro to, abychom si tu pohádku prodloužili.

Před odvetou v Nizozemsku je v lepší pozici soupeř. Mrzí vás porážka z prvního zápasu o to víc, že Alkmaar zrovna nepatří mezi elitní kluby?
Bavili jsme se o tom. Kvalitu samozřejmě má, ale určitě není silnější než Udine nebo Sevilla.

S kterým soupeřem byste nizozemský klub srovnal?
Na Alkmaar jsme šli rovnou ze zimní přípravy, což bylo složité. Kdybychom byli líp rozehraní... Srovnal bych je s Curychem, i když ten byl asi lepší. A možná i Freiburg byl silnější. Alkmaar má skvělé hráče, ale jsou to samí mladí kluci. Zkusíme na ně zadupat, šlápnout do nich. Taky už máme za sebou jeden ligový zápas a výkon bude zase o něco lepší.

Takže na ně vlítnete? Nebo začnete spíš opatrně?
Určitě to od první minuty neotevřeme, ale postupem času se taktika může změnit. Myslím si, že začneme v klidu.

Na hřištích soupeře jste měli lepší výsledky než doma. Dává vám to víru?
Hlavně bude plný stadion, krásná atmosféra, to se hned hraje líp. Na to se těšíme.

V obou zápasech na jaře jste inkasovali v posledních minutách. Alkmaar vstřelil vítězný gól, Boleslav vyrovnala na 2:2. Znamená to něco?
Hodně nás to mrzí, oba zápasy jsme ztratili zbytečně, potopily nás standardky. Je na mně, abychom při nich nebyli tolik zalezlí. Ještě než se kopne, tak už běžíme k vlastní brance.

Autor: