130 let

Arsenal - Burnley (Burnley střílí gól) | foto: Reuters

Krize Arsenalu se prohlubuje. Na povrch prosakují neshody trenéra Artety s odstavenými hráči

Sport
  •   11:57
Londýn - Emmanuel Frimpong, dávno zapomenutý fotbalista, který před lety odehrál coby odchovanec za Arsenal šestnáct zápasů a spíš než kvůli výkonům se stal oblíbencem fanoušků díky svému osobitému vystupování, během nedělního duelu proti Burnley (0:1) vyťukal na Twitter: „Prodejte Granita Xhaku a vemte mě. Zadarmo.“

Po stejné sociální síti rovněž s velkým úspěchem kolovala fotografie jednoho z příznivců, který si přímo na stadionu v závěrečných minutách při zoufalé snaze Arsenalu alespoň vyrovnat raději přetáhl roušku přes oči.

Snad jen škodolibý fanoušek konkurence si momentálně užívá pohled na hru severolondýnského klubu: patnácté místo tabulky, jen pět bodů nad sestupovým pásmem, čtvrtá nejhorší ofenziva, nulová invence, žádná kreativita. Pořád ta samá šablona: mraky centrů, které k ničemu nevedou.

Za posledních šest týdnů dal Arsenal v Premier League všehovšudy dva góly: jeden z penalty a druhý po hlavičce stopera.

Střelec a kapitán Aubameyang, jenž zářil a v létě de facto sám donesl Arsenal k nečekanému triumfu v Anglickém poháru, se po podpisu nové smlouvy hledá stejně jako všichni ostatní. A vrcholem jeho marné snahy a zmaru, jako by byl nedělní nešťastný vlastenec s Burnley, které na Arsenalu vyhrálo téměř po padesáti letech.

Arsenal - Burnley (Burnley střílí gól)
Arsenal - Burnley (Mohamed Elneny v souboji s Ashleym Barnesem)

„Každý den si lámu hlavu nad tím, co s našimi výkony udělat. Jak je zlepšit. Jak hráčům pomoct, abychom konečně začali střílet góly,“ snažil se přijít s vysvětlením v rozhovoru pro Sky Sports očividně frustrovaný kouč Mikel Arteta.

Za týden to bude rok, co je trenérem Arsenalu, a prozatímní cesta tak trochu připomíná odpoledne v aquaparku. Vyhlédnete si nejvyšší tobogán, po schodech se drápete nahoru, cestou trochu funíte, sem tam se opřete o zábradlí, a pak se shora spustíte bez rozmyslu dolů zpátky tam, kde jste byli.

Po Artetově příchodu se výkony pozvolna zlepšovaly. Dostavily se výsledky i lepší atmosféra. Arteta coby bývalý kapitán relativně snadno obnovil pouto s fanoušky. Přes zádrhele, jakým bylo například vyřazení z Evropské ligy s řeckým Olympiakosem, tým kráčel vpřed a během léta získal FA Cup i anglický Superpohár. Jenže pak přišel prudký sešup – a po dvanácti měsících Arsenal opět výkonnostně i výsledkově plave.

V obraně je sice pevnější než v posledních letech, ale o to horší jsou výkony směrem do ofenzivy: bez nápadu, bez šancí, bez gólů.

Současný start do sezony je ještě horší než ten, kvůli kterému se loni na konci listopadu pakoval tehdejší trenér Unai Emery. Arsenal byl tenkrát po třinácti zápasech v tabulce osmý s osmibodovou ztrátou na první čtyřku.

Nyní mu na stejné pozice po dvanácti kolech chybí ještě o dva body víc, jde o nejhorší start od ročníku 1974/75. A přece má, zdá se, Arteta v klubu nadále silnou pozici.

Guardiolův učeň. Ten, který má Arsenalu znovu vetknout některé z hodnot a principů, na nichž si zakládal kdysi úspěšný Arséne Wenger.

Po nadějných měsících, které rozzářily dvě trofeje, dokonce šéfové Artetu z obyčejného trenéra povýšili na manažera prvního týmu. Jenže co teď, když jsou výsledky mizerné a výkony zoufalé?

„Nic jiného než vypískání od fanoušků jsme si nezasloužili,“ prohlásil po porážce s Burnley, čtvrté domácí ligové v řadě, skotský obránce Kieran Tierney. „Nedokazujeme trenérovi, že mu věříme. Nepřesvědčujeme ho o tom, co v nás doopravdy je.“

Možná, že je problém hlubší.

Do britských médií prosakují informace o neshodách v kabině, nejnověji prý mezi trenérem a zkušeným obráncem Luizem.

Arteta už během svého působení u týmu z různých důvodů (dočasně?) odstavil záložníky Özila či Guendouziho, jejichž kreativitu Arsenal momentálně paradoxně postrádá. Na šanci zatím dál čeká obránce Saliba, velká posila ještě z Emeryho éry.

A pohodě uvnitř týmu nenahrávají ani nedávné excesy jednotlivců na hřišti. Stupidně se nechali vyloučit Pepe proti Leedsu (0:0) a v neděli také Xhaka ve zmiňovaném zápase s Burnley.

Když se Arsenal dostával do tempa a začínal si vytvářet šance, nesmyslně vystartoval po jednom ze soubojů po soupeři, kterého chytil pod krkem.

„Neakceptovatelná byla obě vyloučení, ale to Xhakovo bylo snad ještě horší,“ zlobil se Arteta. „Od takhle zkušeného hráče, v době, kdy jsme měli utkání pod kontrolou...“

Odepsanou sezonu může Arsenal zachránit snad jen triumfem v Evropské lize, kde v jednoduché skupině s Rapidem Vídeň, Molde a Dundalkem nastupovali a zatím pouze vítězili mladíci. Jenže ještě než začnou v únoru pohárové vyřazovací boje, potřebuje se tým vzpamatovat v domácí soutěži.

V příštích kolech ho přitom čekají Southampton, Everton a Chelsea, tři rozjetí protivníci, a pokud ani proti nim Arsenal nezabere, může se mezi svátky snadno sestupovému pásmu ještě přiblížit.

To by už ani trpělivé vedení nemuselo překousnout. Nebo Artetu nepopraví?

Autor: Jiří Čihák