130 let
Plzeň - Trondheim (vlevo je Pavel Horváth)

Plzeň - Trondheim (vlevo je Pavel Horváth) | foto: Reuters

Krok k milionům a slávě: Plzeň touží po postupu

Sport
  •   14:26
PLZEŇ - Jen krůček dělí plzeňské fotbalisty od postupu do 4. předkola Ligy mistrů, který by jim zajistil nejen případnou účast v hlavní soutěži Evropské ligy, ale také milionové příjmy za start v závěrečné části kvalifikace, jichž se před rokem dočkala Sparta Praha. Západočechům stačí na pohled málo - po výhře 1:0 na stadionu Rosenborgu Trondheim dotáhnout ve středu dvojzápasový souboj na domácí půdě k postupové radosti.

Těsná výhra na soupeřově hřišti sice neznamená pro Plzeňské jistotu a klidný spánek, ovšem herní pojetí v prvním souboji dělá z českého mistra velkého favorita. Na norské půdě totiž Viktoria předčila Rosenborg ve všech směrech, a pokud se jí totéž podaří ve středu před vlastními fanoušky, zdá se být postup hodně blízko. O poznání méně přesvědčivé ale byly jiné dva zápasy českého mistra, které souboj s Nory orámovaly. V Superpoháru se to dalo kvůli nasazení náhradníků očekávat, hodně vad na kráse ale měla i prvoligová premiéra s Libercem (2:2).

"Před odvetou můžeme být relativně v klidu, ale musíme zopakovat stejně zodpovědný výkon jako v Trondheimu. Škoda jen, že jsme si nepřivezli vyšší náskok," prohlásil po úvodním duelu kapitán týmu Pavel Horváth; vystihl tím i atmosféru odvety: Plzeň má navrch, ale každé zaváhání jí může plán zkomplikovat. Trenér Pavel Vrba nechtěl z ligové remízy dělat velké závěry, ale není vyloučeno, že sáhne ke změnám v sestavě, protože ne všichni hráči odehráli dobrý zápas.

"Nesmíme ani na minutu vypnout v soustředění, čeká nás těžký zápas. Náskok jedné branky neznamená nic, zvláště při vědomí soupeře. Rosenborg je norská Sparta, ten se jen tak nevzdá. Nemůžeme brát naši situaci za jistý postup," varoval kouč na předzápasové tiskové konferenci. Slíbil, že jeho tým nebude bránit bezbrankový výsledek, který by znamenal postup. "To nám není vlastní, nemůžeme čekat, co se stane. Samozřejmě taktika bude hrát svoji roli, ale budu hráče nabádat, aby hráli na vítězství," uvedl Vrba.

Plzeň - Liberec (Rajtoral s Čišovským slaví).

Západočeši si nechtějí ani připouštět, že by je mohl potkat osud kolegů ze Sparty, Slavie či Liberce, kteří v minulých letech poznali, jak nevyzpytatelné mohou být pohárové zápasy a že ani výhra na soupeřově hřišti nemusí nutně znamenat postup. "To si vůbec nepřipouštíme, na takové scénáře nikdo nemyslíme. V hlavách už nemáme ani remízu s Libercem a jak jsem si všiml, ani fanoušci na ligu teď nemyslí. Tohle bude zcela jiný zápas," řekl novinářům útočník Marek Bakoš, podle kterého tým ani netrénoval speciálně penalty.

Norský celek úvodní prohra zjevně zaskočila. Slavný klub si představoval boj o Ligu mistrů jinak, a tak přijede s velkou motivací domácí zaváhání odčinit. Podobně jako Plzeň ale ztratil body také v lize, kde remizoval na půdě nováčka Sogndalu 1:1. Dvacetinásobný norský šampion si je přesto vědom, že by se muselo hodně změnit, aby v odvetě českého protivníka překvapil. Trenér Rosenborgu Jan Jönsson ale naznačil, že poraženecká nálada na norské straně rozhodně nepanuje.

Plzeň - Trondheim (minuta ticha před zápasem)

"Snažili jsme se připravit co nejlépe, a i když první zápas vyhrál český celek, stále myslíme na postup. Musíme ale v odvetě zlepšit zakončení a celý týmový výkon, pak můžeme mít šanci," nabádal švédský kouč. Jeho svěřenci si budou dávat pozor především na střed hřiště a Horvátha s Jiráčkem. "Ale nemůžeme se soustředit jen na ně, celý tým Plzně na mě v Norsku udělal dojem," dodal Jönsson. V Plzni bude postrádat záložníka Pera Ciljana Skjelbreda, který odchází do Hamburku.

Původně měl ještě nastoupit, ale zdravotní stav mu v tom zabránil. "Chtěl ještě hrát, ale je zraněný a ani s námi už nepřiletěl," uvedl trenér. Středeční zápas začne ve 20:15, hlavním rozhodčím bude Chorvat Mario Strahonja, který řídil například loňský duel Sparty v Palermu (2:2) a domácí zápas s Liepajou (2:0) nebo mrazivou reprezentační přípravu Slovinsko - Česko (0:3) v roce 2005. Utkání vysílá ČT4, místa na průběžně rekonstruovaném stadionu jsou vyprodána.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK