Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

KUBÁNEK: Neymar, šťastný Pařížan. ‚Vyrostl jsem tu v osobnost, jako hráč i člověk‘

Zranění Neymara. foto: ČTK

Doporučujeme
PRAHA - Neymar a Paříž. Zprvu se zdálo, že tohle spojení fotbalového kouzelníka a francouzské metropole dlouho nevydrží, teď to vypadá přesně naopak. Brazilský kanonýr podepsal ve svém dosavadním působišti novou smlouvu.
  5:00

Dva roky po rekordním přestupu za téměř šest miliard korun do Paris St. Germain v létě 2017 se vydatně skloňoval Neymarův návrat do Barcelony. V Paříži sice platil přes další slavná jména za tu největší hvězdu a už mu nekonkurovali ostrostřelci Lionel Messi či Luis Suárez, rozhodně to však nebyla žádná láska na první pohled. 

Střelecky si plnil svůj standard – 28 a 22 branek napříč soutěžemi –, ovšem Edinson Cavani jich pokaždé nasázel téměř dvojnásobek. Však taky spolu neměli nejlepší vztah. 

Di Maria po boku Neymara slaví branku do sítě Lipska.
PSG - Bayern (Alaba a Neymar)

Ani klubové cíle se nepodařilo naplňovat. 

Vládnutí domácí scéně byla samozřejmost, jenže v Lize mistrů přišla dvě brzká vyřazení už v osmifinále. K tomu Neymar hřešil různými výstřednostmi či bujarými večírky, na hřišti se často teatrálně rozčiloval a přihrával fauly, než aby příkladně bojoval do roztrhání těla. 

Není divu, že se znelíbil i fanouškům, kteří doufali, že se vysoké ambice, s nimiž arabští majitelé do klubu přicházeli, konečně podaří naplnit.

Neymar nakonec v PSG zůstal a postupně se proměnil v týmovějšího hráče, takže mužstvo často těží víc z jeho rozjezdu akcí a tvorby šancí, než přímo ze vstřelených branek. Ty má po odchodu Cavaniho na starosti především mladý zázrak Kylian Mbappé. 

Ostatně odrazilo se to i na mezinárodním úspěchu v podobě loňského finále Ligy mistrů a letošního semifinále. 

A když přišla na přetřes jeho budoucnost po vypršení smlouvy v roce 2022, sám Neymar uvedl: „Prodloužení kontraktu už podle mě není téma. V PSG se cítím výborně a jako doma. Jsem šťastnější než kdy předtím,“ odvrátil případné spekulace. 

O víkendu pak tato slova podpořil podpisem nové smlouvy do roku 2025, kdy mu bude třiatřicet. 

„Vyrostl jsem tu jako osobnost, jako člověk i jako hráč. Takže jsem rád, že jsem prodloužil smlouvu, a doufám, že získáme ještě hodně trofejí,“ okomentoval tento akt Neymar. Díky lepšímu přístupu může pomýšlet i na ten nejcennější pohár.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...