Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kuka: Baroš doplácí na hru s jedním útočníkem

Sport

  23:22
Česká reprezentace trenéra Michala Bílka si zahraje baráž o EURO 2012, i když se během kvalifikace na tým i samotného kouče snášela vlna kritiky. "Byla oprávněná," říká bývalý hráč národního týmu Pavel Kuka.

Česko (Baroš) foto: ČTK

Jak hodnotíte utkání v Litvě?
Povinné vítězství, ale zaplat'pánbůh za něj. Bylo to snazší utkání v tom, jak se postupně vyvíjelo.

A celou kvalifikaci?
Nebyla úplně povedená. Ani výsledky, ani výkony. Los byl naštěstí milosrdný a měli jsme možnost postoupit z druhého místa. Soupeři neměli kvality na to, aby se vůbec ucházeli o EURO. Druhé místo nám patří.

Co říkáte na kritiku, které se během kvalifikace valila a trenéra Bílka a celý tým?
Kritika byla oprávněná. Výkony nebyly podle představ podle fanoušků a fotbalových kritiků, je určitě co dohánět. Buďme rádi za to, že jsme se dostali vůbec do baráže.

PSALI JSME:

Milan Baroš vyvolával ve fanoušcích asi největší averzi. Jaké byly podle vás, jako bývalého útočníka, výkony forvarda tureckého Galatasaraye?
Je to hodně o stylu hry. Utkání se Španělskem toho bylo jasným příkladem. Milan není typ útočníka, který byl měl hrát na hrotu sám a absolutně se tak nemůže prosadit. Je předem odsouzený k tomu, že jeho výkon nemůže být pozitivně hodnocený. Hra českého týmu je ustrašená, s čímž se na této úrovni nelze prosadit.

Je velkým problém rozestavení s jednám ryzím útočníkem?
Je to tak. Daleko víc by Barošovi slušelo, kdyby hrál s někým ve dvojici, například s Pekhartem. Hra na jednoho útočníka v moderním fotbale nemá co dělat.

Byl nějaký hráč, jenž vás během kvalifikace překvapil?
Hned mě napadá Petr Jiráček. Do reprezentaci si přenesl výtečnou formu z Plzně.

Hodně bude záležet na soupeři v baráži, ale má tento tým na to, aby hrál důstojnou roli na evropském šampionátu?
Tým má hlavně na víc, než v posledních měsících předvádí. Jen doufám, že se z něj podaří vyždímat maximum. Ale nebude to jednoduchá cesta.

Anketa

Jakou známku dáte české fotbalové reprezentaci za výkony v kvalifikaci o postup na EURO 2012?

1 70
2 97
3 573
4 1189
5 343