130 let
Česko - Španělsko U19.

Česko - Španělsko U19. | foto: Reuters

Rozhovor

Kuka o mladících: Škoda, že fotbal je tak krutý

Sport
  •   22:28
PRAHA - Těžko se mu finále mladíků komentovalo. Sám také zažil neúspěšnou bitvu o zlaté medaile z mistrovství Evropy. "Prohra bude kluky dlouho bolet na duši," hlesl Pavel Kuka, stříbrný medailista z ME 1996. "Kluci byli Španělům naprosto rovnocennými soupeři. Škoda, že fotbal je tak krutý a neodpustí žádné chyby."

Češi ve finále dvakrát vedli, Španělé ale utkání otočili v prodloužení. Měla česká reprezentace na to, aby získala zlaté medaile?
Stoprocentně na to měla. Je to obrovská smůla. Prohra bude kluky dlouho bolet na duši.

Co nakonec finále rozhodlo?
Těžko se utkání hodnotí. Španělé hráli výborně. Pro český tým bylo nesmírně těžké po psychické stránce, že dvakrát inkasoval, když byl blízko vítězství. Kvituji, že i po vyrovnání na 1:1 dokázal zase vstát a dostat se do vedení.  

VÍCE O FINÁLE ME U19:

Především v první půli se hrál vyrovnaný zápas. Češi možná byli i fotbalovější, souhlasíte?
Španělům byli naprosto rovnocenným soupeřem. Úvodním gólem navíc dokázali výkon posunout dál. Posledních patnáct minut už bylo v režii soupeře, byli jsme pasivní, což je ale naprosto normální v podobné fázi utkání.

Předváděli čeští mladíci v průběhu celého turnaje vyrovnané výkony?
Šlo o kolektivní pojetí, ale rovněž se vždycky měli o koho opřít. Mužstvo bylo velmi dobře poskládané. Pozitivní atmosféra byla z týmu na hřišti cítit. Týmový výkon ještě vyšperkovaly individuality. Jen škoda, že fotbal je tak přísný a nedokáže nic odpustit.

O Krejčím, který ve finále vstřelil branku a druhou připravil, řekl trenér Hřebík, že už má kvality na velký fotbal. Souhlasíte?
Takových hráčů bylo v týmu víc. Například Kalas, který kdyby hrál v Česku, je stabilním hráčem. Zkušenost z letošního ME z nich udělá vyspělejší hráče.

Reprezentace do 21 let získala na ME bronz, U19 má stříbro. V tomto měřítku jsme po Španělsku nejlepší. Vypovídá to o něčem?
Je vidět, že fotbalová produkce je u nás perfektní. Je také důležité, aby ho někdo podpořil. Bohužel ani stát se v tomto oboru moc nerealizuje.

Autor: Tomáš Vrábel