Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kurs na obhajobu titulu by měl být nejmíň 6000:1, říká trenér Leicesteru Ranieri

Sport

  14:00
LEICESTER/PRAHA - Užil si oslavy titulu, pak dovolenou. A teď zpátky do práce. Claudio Ranieri, kouč fotbalového Leicesteru, se na novou sezonu těší, ale uvědomuje si, že ho jeho tým bude pod daleko větším tlakem než v minulém ročníku. Proto zůstává opatrný a vyhlásil: Prvním cílem je záchrana!

Claudio Ranieri zvedá nad hlavu pohár pro vítěze minulého ročníku Premier League. foto: ČTK/AP

Slovenský kapitán Škrtel po útocích v Turecku říká: Možná byla chyba sem přestoupit

„Musíme začít od nuly,“ říká před startem nového ročníku italský trenér, který dovedl Leicester k senzačnímu ligovému triumfu.

„Vyhráli jsme titul, bylo to velké, krásné a zřejmě jsme dosáhli něčeho jedinečného. Ale teď už musíme otočit list. Pokud na nás loni vypisovali kurz 5000:1, tak teď by měl být 6000:1.“

Ta slova mohou znít zvláštně. Leicester přece přes léto utrácel a přivedl čtyři nové hráče - za útočníka Musu z CSKA Moskva dokonce vysázel 16,5 milionu liber, což je klubový rekord.

Jen o tři miliony méně stál šikovný záložník Mendy z Nice, přišel brankář Zieler z Hannoveru, německá reprezentační trojka. A zdarma spolehlivý stoper Hernández ze španělského Gijónu.

Liga mistrů nám sebere hodně sil

Ano, dříče Kantého sice zlákala nabídka Chelsea, ale jinak všechny hvězdy zůstaly. Vardy prodloužil smlouvu, ani Mahriz se zatím nestěhuje, stejně jako běhavý záložník Drinkwater. Zdá se tedy, že by papírově měl být tým ještě silnější.

Kritici se dočkali. Limberský potvrdil konec reprezentační kariéry

Jenže Ranieri už trénuje dost dlouho na to, aby věděl, že zopakovat úspěch je mnohem těžší, než k němu dojít poprvé. Leicester už nebude za outsidera, v boji o přední místa se s ním bude počítat.

Silné týmy - Arsenal, Chelsea, oba kluby z Manchesteru, Tottenham nebo Liverpool - už podruhé nebudou chtít mezi sebe pustit vetřelce. A nečekaného šampiona navíc čeká našlapaný program, poprvé si vyzkouší Ligu mistrů a je otázka, co to s hráči udělá.

„Bude to pro nás jistě moc zajímavá zkušenost, ale taky vím, že nám vezme hodně energie. I psychicky to bude náročné,“ tuší zkušený kouč.

„Musíme se s tím naučit žít. Je možné, že prohrajeme víc zápasů a až pak se ukáže, jak na takovou situaci budeme umět reagovat.“

Leicester - Everton.
Radost fotbalistů Leicesteru a manažera Claudia Ranieriho.

To vše Ranieriho vede k opatrnosti. Nechce fanouškům před sezonou slibovat nesplnitelné, raději se drží při zemi.

„Základním cílem je uhrát čtyřicet bodů a zachránit se v lize,“ přesvědčuje. „Pokud tenhle úkol splníme, můžeme si laťku posunout výš - dostat se do top desítky, zajistit si místo v pohárech, možná v jedné z pěti soutěží zabojovat o trofej. Krok za krokem.“

Autor: