Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko porazilo Bělorusko po úporném zápase 2:0. Branky vstřelili Schick a Hložek

Český fotbalista Adam Hložek (druhý zprava) přijímá gratulace spoluhráčů k premiérové reprezentační trefě. foto: Reuters

Útočník Patrik Schick potvrdil svoji důležitost pro českou reprezentaci. Fotbalisté vyhráli v kvalifikaci MS na neutrální půdě v Kazani nad Běloruskem 2:0 a útočník německého Leverkusenu jeden gól dal a na druhý nahrál. Po vítězství dál žije naděje českého týmu na konečné druhé místo.
  22:37aktualizováno  23:23

„Patrik má formu, splnil očekávání a pomohl nám ke třem bodům,“ řekl trenér Jaroslav Šilhavý. „Zápas pro nás nezačal dobře. Ztráceli jsme jednoduché míče a soupeř chodil do nebezpečných protiútoků. O přestávce jsme však přeskupili hru, byli jsme kompaktní ve středu pole, dominovali jsme.“

ONLINE

Utkání jsme sledovali minutu po minutě.

Předehra utkání byla hodně skličující. Na tribunu usedli jen náhradníci obou týmů a desítka novinářů, v uzavřených boxech se skryla velmi omezená skupina čestných hostů, a to bylo všechno. Ponuré zahájení ještě podtrhla minuta ticha za oběti leteckého neštěstí na území Tatarstánu, v jehož metropoli Kazani se utkání hrálo.

Možná i to se podepsalo na pomalém rozjezdu českého týmu, který na první nebezpečnou akci nechal čekat až do 22. minuty. První úder však byl rovnou gólový. Postaraly se o něj dvě nejvýraznější tváře české sestavy.

Tabulka

Tým Z V R P S B
1. Belgie 6 5 1 0 21:4 16
2. ČR 7 3 2 2 12:9 11
3. Wales 6 3 2 1 8:7 11
4. Estonsko 6 1 1 4 8:16 4
5. Bělorusko 7 1 0 6 6:19 3

Záložník Sadílek, který ukazoval Bělorusům důraz i herní přehled, našel levačkou v malém vápně volného Schicka, a ten obhodil gólmana a poslal míč ke vzdálenější tyči.

Po remíze s Walesem udělal trenér Šilhavý čtyři personální změny a proti papírově slabšímu soupeři poskládal ofenzivnější sestavu. Hložek přenechal místo na levém křídle Vydrovi a přesunul se na pozici podhrotového hráče, kde měl zvýšit údernou sílu.

Prázdným stadionem se od počátku nesly pokyny českého trenéra: „Nahoru! Nahoru!“ Šilhavý hnal hráče do útoku, jenže ten se vinou drobných nepřesnosti často tříštil.

ZNÁMKOVÁNÍ

Hodnoťte výkon českých fotbalistů proti Bělorusku

Až Schickův gól, kterému předcházel zajímavý Peškův driblink, běloruský zámek odemkl a ještě než doběhla první půlhodina, měli Češi další dvě nadějné příležitosti.

Vydra si naběhl za obranu na výbornou Čelůstkovu přihrávku, ale při snaze obhodit si brankáře o míč přišel. Schick o chvíli později ze zpětné přihrávky pálil jen do brankáře Pavljučenka.

Běloruský tým se soustředil především na defenzivu, ale po zisku míče několikrát ukázal, že rychlou kombinací může být nebezpečný. Naštěstí pro český tým však soupeř nebyl úspěšný v zakončení.

O přestávce se český tým přeskupil. Hložek se vrátil na levé křídlo, Vydra pustil na hřiště Pavelku a místo pro nejofenzivnějšího záložníka připadlo Sadílkovi. Hře to prospělo, soupeř se ocitl pod narůstajícím tlakem.

„Musím říct, že Vydra byl zraněn, jinak bychom možná nestřídali tak brzy,“ přiznal Šilhavý. „Změna to byla vynucená, ale pomohla nám.“

Hned v první minutě těsně minul branku Pešek, po Sadílkově kolmici šel Schick sám na brankáře, dloubákem ho přehodil, jenže netrefil ani on.

Povedená pasáž vedla k druhému gólu. „Čtyři na čtyři,“ křičel trenér Šilhavý na své svěřence, kteří se ve velkém počtu hnali dopředu. Na zteč vyběhl i stoper Zima, ale do kombinace se nakonec nezapojil. Pešek míč posunul na Schicka, který si marně hledal střeleckou pozici, a tak k zakončení vyzval Hložka. Sparťan si nechal míč dojít za obránce a levačkou ho napálil pod břevno.

Největší běloruskou šanci zmařil Wiesner, který stihl tečovat Pečeninův centr směřující na volného Lisakoviče. I díky tomu soupeř dohrál utkání bez jediné přímé střely na Vaclíka.

Na druhé straně ještě v úplném závěru Wiesner a Souček donutili k zákrokům brankáře Pavljučenka, Schickovu ránu z přímého kopu odblokovali obránci.

Ve druhém utkání ve skupině Wales vyhrál v Estonsku 1:0 a dál zůstává se stejným bodovým ziskem těsně za Českem. Má však zápas k dobru, a tedy lepší výchozí pozici. „Nepřestáváme věřit, že druhé místo udržíme. Nemáme to však ve svých rukách. Doufáme, věříme,“ řekl Šilhavý.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...