Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kweuke řádí. Je vyšší a tišší. Ale góly nešetří

Sport

  14:00
PRAHA - Česky toho moc povědět neumí, přesto ovládá fotbalový jazyk, kterému na Letné dobře rozumějí. V pondělním derby proti Slavii promluvil Leonard Kweuke řečí kanonýrů hned dvakrát a ukázal, že i po odchodu Bonyho Wilfrieda zůstal v útoku Sparty spolehlivý zakončovatel.

Sparta - Slavia (gólová radost Kweukeho). foto: ČTK

Když hlasatel na Spartě zahlásil jeho křestní jméno, tribuny dopověděly příjmení. Rituál, který na stadionu úřadujícího mistra patří během zápasů pouze střelcům, si Leonard Kweuke proti Slavii užil dvakrát během dvou minut. Nebýt jeho příspěvku, domácí by těžko dokráčeli k důležitému vítězství, které zase zdramatizovalo jejich honbu za vedoucí Plzní.

Leonard Kweuke.

Srovnáním s Bonym Wilfriedem se může těžko vyhnout zvlášť poté, co útočník z Pobřeží slonoviny přestoupil v zimní přestávce do Arnhemu. Zacelení mezery po úspěšném střelci má nyní na starosti právě Kweuke. Oba afričtí útočníci jsou si podobní stylem, jakým ničí soupeře. Jejich důraz na obránce platí. Wilfried se dal těžko odstavit v pokutovém území, Kweuke zase působí všestranněji.

Také je o pět centimetrů vyšší, 13 kilo těžší a rok starší. V produktivitě zatím Wilfrieda trumfne, alespoň pokud se berou o statistiky v české lize. Devět gólů v ní nastřílel za 22 zápasů, Wilfried k tomu potřeboval o 14 startů víc. "Určitě dozrává ve velkého útočníka," je přesvědčený trenér Mikuláš Radvanyi. V Dunajské Stredě s Kweukem pracoval jako první poté, co zamířil do Evropy.

Sparta - Slavia (Kaufman a Kweuke).

V čem od roku 2008 udělal podle něj největší pokrok? "Fyzicky zdatný k nám už přišel, ale postupně se naučil hrát fotbal po evropsku. Dnes už sklepává míče, umí si nabíhat do prostoru a to umocňuje jeho schopnosti." Když Radvanyi sledoval Kweukeho podzimní výkony ve Spartě, bylo mu jasné, že do osmého týmu slovenské ligy se z hostování těžko vrátí. A klub z Letné skutečně vyjednal Kweukeho přestup.

"Podle mě nebude muset čekat dlouho a půjde do ještě většího klubu, než je Sparta," myslí si kouč Dunajské Stredy. K tomu ale jen góly z české ligy nestačí. Wilfriedova cena se vyšplhala na stomilionovou úroveň nejvíc zásluhou úspěchů v evropských pohárech. Na podzim se stal jedním z nejlepších střelců Evropské ligy a dostal se i do reprezentace. To jsou všechno mety, na které Kweuke teprve musí dosáhnout.

Kweuke a Bony Wilfried.

Liší se i povahově. "Leo je úplně jiný člověk než Bony, to byl extrovert vyhledávající společnost. Leo je docela uzavřený člověk," prozradil mluvčí Sparty Ondřej Kasík. "Neznamená to, že by odmítal věci mimo fotbal. Uvědomuje si, že působení ve Spartě není jen otázkou výkonů na hřišti, i když to je ten absolutní základ, od kterého se odvíjejí ostatní záležitosti."

Z Wilfrieda se stala marketingově zajímavá tvář, na Spartě se stal druhým hráčem po Tomáši Řepkovi s vlastní kolekcí klubových suvenýrů. "A i v Leovi tenhle potenciál je," ujišťuje Kasík. Kdo ví, třeba se Kweuke nakonec naučí i česky.

Autor: