130 let

Český reprezentant Ladislav Krejčí zpracovává míč. | foto: AP

Sparťan Krejčí prodělal plicní embolii. Fotbal si nezahraje několik měsíců

Sport
  •   13:33aktualizováno  13:44
Fotbalista Ladislav Krejčí z neděle na pondělí prodělal plicní embolii. Po krátké hospitalizaci je sparťanský levý záložník v pořádku a byl z nemocnice propuštěný. Od fotbalu si však měsíce odpočine.

O události informovala Sparta na svém webu.

„Cítím se dobře,“ ujistil starší z Ladislavů Krejčích v úterý po propuštění z nemocnice.

Plicní embolie je život ohrožující onemocnění.

„Příhoda, kterou devětadvacetiletý křídelník prodělal, byla vážná. Ale díky péči lékařů rychle stabilizovaná,“ oznámila Sparta.

„Jsme moc rádi, že se už Láďovi daří výrazně lépe. Děkuju všem z Ústřední vojenské nemocnice, kde mu poskytli opravdu profesionální a rychlou pomoc. Moc si toho vážíme, situace byla skutečně vážná,“ podotkl sportovní ředitel klubu Tomáš Rosický.

Krejčí v letošním ročníku zasáhl do všech čtyř soutěžních zápasů Sparty, pohárový duel na Rapidu Vídeň (1:2) a sobotní utkání v Liberci (5:0) odehrál celé, kde také skóroval. V odvetě proti Rapidu (2:0) a v lize proti Olomouci (3:2) šel do hry v závěru.

Bylo to na dlouho naposledy, co se v zápase ukázal.

V následujících týdnech a měsících musí Krejčí podstoupit léčbu, během které nebude moci absolvovat plnohodnotný trénink, během kterého by hrozil fyzický kontakt s jiným hráčem. V běžném životním režimu však není výrazně omezený.

„Při plicní embolii dochází k náhlé obstrukci plicnice (hlavní tepna přivádějící krev do plic), nebo některé z jejích větví, především krevní sraženinou. Krevní sraženina neboli trombus, může za určitých okolností vzniknout v žilním systému. Tato nemoc se nazývá - hluboká žilní trombóza a postihuje nejčastěji žíly dolních končetin a pánevní žíly. Jako embolie se označuje proces uvolnění trombu z místa vzniku a jeho následné přemístění do plicnice,“ píše se na webu Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Autor: min