Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Lafatova forma je veliká. Cena také

Sport

  8:00
PRAHA - V lize střílí jeden gól za druhým, nikdo v Evropě jich za podzim nedal více. Sen o zahraničním angažmá je ale zatím pro Davida Lafatu nejspíš v nedohlednu.

Jablonec - Olomouc, autor prvního gólu David Lafata (uprostřed) a Vít Beneš (vpravo) a Petr Pavlík z Jablonce. foto: ČTK

„Myslím, že jeho odchod je stále možný. Samozřejmě jeho góly nikoho chladným nenechávají. Každý ví, jak je produktivní. Ale je to především o ceně. Davidovi je třicet let, to už si kluby rozmyslí, kolik si dovolí investovat,“ řekl LN Lafatův agent Ondrej Chovanec. A Jablonec rozhodně nechce málo. Už dříve se nechal slyšet, že si podzimního sedmnáctibrankového kanonýra cení na 1,5 milionu eur.

„Ta částka stále platí. Pokud by podobná nabídka přišla na stůl, rozhodně bychom o ní uvažovali. Momentálně žádnou takovou nemáme,“ potvrdil LN sportovní sekretář severočeského klubu Tomáš Bárta. Zároveň ale přiznal, že se na posledních utkáních Jablonce objevili skauti italských a tureckých klubů. „Těžko soudit, zda je zajímá jen Lafata. Hráli jsme s Libercem a teď přijede Sparta. Při těchto zápasech bylo k vidění mnoho zajímavých hráčů,“ dodává.

ČTĚTE TAKÉ

Zájem ze zmíněných lig potvrzuje i Chovanec, navíc dodává i Německo a z východních destinací Rusko, Ukrajinu nebo Polsko. O konkrétních klubech ale zatím mluvit nechce. „Podle mého je těch jeden a půl milionu eur nereálných. A pokud by je někdo zaplatil, bude to spíš z východu než ze západu,“ míní agent. „V létě měl David nabídku za polovinu od jednoho francouzského klubu, ale Jablonec řekl, že o tom nebude ani uvažovat.“

Lafatovou nevýhodou je, že nikdy pořádně nezazářil v reprezentaci. Při svém debutu v roce 2006 se sice zaskvěl, když dvěma góly zařídil vítězství na Walesem, od té doby tolik šancí nedostal. Útočníkem číslo jedna byl pro všechny kouče Milan Baroš.

Lepší byl jen Bican

Konfrontace s evropským fotbalem je pro většinu agentů důležitější než brankové hody v domácí soutěži. A to i přesto, že výkony jabloneckého střelce budí respekt. Sedmnáct branek stačilo v devíti z posledních deseti let ke koruně střelců celé sezony. Pokud by Lafata navíc udržel produktivitu i na jaře, nemusela by být nereálná ani třicetibranková meta. Tedy číslo, které po druhé světové válce překonal jen Josef Bican v sezonách 1945/46 a 1946/47.

Více než historické rekordy bude čerstvého člena Klubu ligových kanonýrů zajímat šance zahrát si v případném zahraničním angažmá v základní sestavě. Blíží se totiž evropský šampionát, a proto by se nechtěl ztratit trenérům z očí.

„Mám životní formu a možná poslední šanci někam jít. Když se objeví něco solidního, rád bych toho využil. Když to ale nevyjde, budu spokojený i v Jablonci,“ řekl Lafata minulý týden.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...