130 let

Titul obhajuje Slavia. | foto: ČTK

Láká Eden i stovky přenosů

Sport
  •   14:00
PRAHA - Nejen kvůli souboji o titul bude letos fotbalová liga tak zajímavá. LN vybraly dalších pět největších lákadel, která letos oživí nejvyšší tuzemskou soutěž. Všechny zápasy na internetu. Doby, kdy jste z domova mohli sledovat maximálně dva zápasy v jednom kole, jsou definitivně pryč. Ode dneška můžete být obrazově u všech zápasů, stačí si zapnout počítač.

Na webové stránce fotbalzive. cz se tak nabídka podstatně rozšíří. Ty obstará jedna kamera, redaktor k nim podá stručnější komentář. "Bude spíš takovým průvodcem,“ upřesnil Otakar Černý, šéf sportu v České televizi. Do konce srpna by se do projektu mělo zapojit všech 15 stadionů. Z úvodního kola se diváci podívají na všechny stadiony s výjimkou Příbrami, která zítra hostí Brno. Příznivá zpráva zní: před pár lety nepředstavitelná služba je zdarma a lze ji využívat odkudkoliv na světě.

Nejmodernější stadion. Když v květnu Slavia otevřela svůj nový stadion v Edenu, nakoukli fanoušci poprvé do světa, který v Česku nikdy nepoznali. Teď si zvykejte, tuzemská soutěž poprvé startuje s tak velkou a moderní arénou.

Pokud letos někde padne rekord v návštěvnosti, bude to nejspíš právě v Edenu. Na stadion v pražských Vršovicích se vejde 21 tisíc diváků. Na všechny navíc čeká nebývalý komfort a výhled, který neomezují ploty podél hřišť.

A Eden fanoušky táhne, Slavia už prodala přes 6 tisíc permanentek. "Na lize budeme spokojeni s průměrnou návštěvností 10 tisíc. Při pohárových zápasech bychom rádi stadion zaplnili úplně,“ plánuje šéf Slavie Petr Doležal.

Návrat k tradici. Po dvou letech zmizela z dresů Baníku Ostrava oranžová barva a klub se znovu vrátil k tradiční modrobílé kombinaci. Zdánlivá maličkost má v Ostravě velký význam. Změnu si totiž vydupali fanoušci, kteří se nikdy s křiklavou barvou na dresech nesmířili. "Už před rokem jsme vyhlásili, že se vracíme k tradici. Tohle je jeden z prvních kroků,“ tvrdí ředitel Baníku Tomáš Trucha.

Nezvyklou barevnou kombinaci si prosadila oděvní společnost Kappa. Původně měl mít Baník na dresech růžovou, ale i umírněnější varianta vyvolala bouři nevole. "Ostravští fanoušci nejsou konzervativní, ale jsou hrdí na minulost klubu,“ vysvětluje Trucha. Novou podobu dresů si fanoušci odhlasovali na internetu.

Dva kluby na jednom stadionu. Itálie má San Siro, Česko zase Žižkov. Stejně jako se dva milánské kluby dělí o jeden stadion, budou mít i Viktoria Žižkov a Bohemians Praha společný domov. Pro ligového nováčka je to nutnost: Bohemians nemají vlastní stadion vyhovující prvoligovým parametrům, a proto přijali azyl na Žižkově.

Ten kvůli stavu svého trávníku se svolením dlouho váhal. "Měli jsme tři podmínky. Trávník se musí vyměnit, Bohemians budou mít zajištěnou náhradní plochu a povolení od ČMFS,“ vysvětlil prezident Viktorie Luděk Vinš. V české lize se kluby o stadion naposledy dělily na podzim 2003, kdy Příbram "půjčila“ svůj stánek Blšanům.

Kosmopolitní soutěž. Navzdory sestupu Mostu vzrostl podíl cizinců na soupiskách tuzemských klubů. Sestavy budou na podzim znovu o něco pestřejší, téměř každý pátý hráč totiž nevlastní český pas.

Necelou polovinu cizinců sice dál tvoří Slováci, ale na českých trávnících se poprvé představí i exotičtější posily: v Příbrami Konžan a Turek, v Plzni Gruzínec, na Žižkově Korejec, ve Zlíně Severní Ir a v dresu Bohemians Praha záložník z Pobřeží slonoviny.