Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Lampard skončil na lavičce Chelsea. Novým trenérem by měl být Tuchel z PSG, píší v zrahničí

Frank Lampard foto: Reuters

Londýn - Trenér Frank Lampard skončil na lavičce fotbalistů Chelsea. Vedení devátého týmu anglické ligy hráčskou legendu klubu odvolalo kvůli neuspokojivým výsledkům a výkonům. Podle britských médií ho nahradí Thomas Tuchel, který v prosinci skončil v Paris St. Germain. Klub jméno Lampardova nástupce zatím neoznámil.
  12:28

„Jsme vděční Frankovi za to, čeho jako trenér týmu dosáhl. Nedávné výsledky a výkony ale neodpovídají očekáváním klubu, který je v polovině tabulky a bez jasné cesty k trvalému zlepšení,“ uvedla Chelsea v prohlášení na svém webu.

„Bylo to pro klub velmi těžké rozhodnutí. Nejen kvůli tomu, že s Frankem mám skvělý vztah, ale protože ho respektuju v maximální možné míře. Je to zásadový člověk s tou nejvyšší pracovní morálkou. Za současných okolností ale věříme, že výměna trenéra je tím nejlepším krokem,“ uvedl majitel klubu Roman Abramovič.

Dvaačtyřicetiletý Lampard se ujal Chelsea v létě 2019 po jediné sezoně v roli hlavního kouče, kterou strávil v druholigovém Derby County. Londýnský celek skončil v premiérovém ročníku pod vedením nejlepšího střelce v klubové historii v anglické lize čtvrtý.

José Mourinho ve slovní rozmíšce s Frankem Lampardem.
Frank Lampard soucítí se zraněným středopolařem Blues N’golo Kantém.

V létě minulého roku Chelsea výrazně posílila a za nové hráče zaplatila přes 220 milionů eur (více než 5,7 miliardy korun). Po rozpačitém vstupu do sezony se Lampardův tým rozjel. V Premier League neprohrál devět zápasů po sobě a dočasně se vyhoupl na první místo. Navíc ovládl základní skupinu Ligy mistrů a postoupil do osmifinále, kde ho čeká Atlético Madrid.

Z posledních osmi ligových duelů ale „Blues“ zvítězili pouze ve dvou a propadli se až na devátou pozici. Lampard naposledy vedl Chelsea v neděli, kdy jeho svěřenci ve 4. kole Anglického poháru vyřadili druholigový Luton po výhře 3:1.

Sedmačtyřicetiletý Němec Tuchel v minulosti koučoval Mohuč a Dortmund. Do PSG přišel v květnu 2018. S týmem vyhrál v obou sezonách mimo jiné francouzskou ligu a v uplynulém ročníku s ním došel do finále Ligy mistrů, kde nestačil na Bayern Mnichov. 

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...