130 let
Trenér Darko Milanič.

Trenér Darko Milanič. | foto: AFP

Leeds povede poprvé neostrovní kouč. Ostuda, zuří Angličané

Sport
  •   8:30
PRAHA - Někteří Angličané nadzdvihují obočí, jiní se chytají za hlavu, ale nadšený prý není nikdo. Leeds United, tradiční klub hrdého Albionu, má nového trenéra, Slovince Darka Milaniče. Někdejší jugoslávský a poté slovinský reprezentant se tak stal prvním koučem v historii nyní druholigového klubu, který pochází z kontinentální Evropy.

Za vším stojí jeho majitel Massimo Cellino, italský podnikatel, který koupil Leeds letos v dubnu. Rozpaky vzbudil už na prahu týdne, když prohlásil, že prý sám neví, proč si Slovince vybral.

"Nevím, proč jsem se rozhodl pro Milaniče. Trenéři jsou jako melouny, dozvíte se o nich víc, až když je otevřete. Jeho kvality? Dobře vypadá!" pronesl pro britská média.

Ta ale připomínají, že pro kontroverzního Itala poslední krok není ničím novým, neboť za předchozích dvaadvacet let, po které vlastnil Cagliari, se u mužstva vystřídalo 36 trenérů.

Nakonec ale Cellino uvedl, že dobře ví, proč Milaniče přivedl. "Býval to velmi dobrý obránce Partizanu Bělehrad a Sturmu Štýrský Hradec, stejně tak jugoslávské a slovinské reprezentace. Za pět let na lavičce Mariboru dovedl klub ke čtyřem slovinským titulům, jednou do Ligy mistrů a dvakrát do Evropské ligy. Kvůli nám opustil jistotu v Rakousku, je to pro něj velká příležitost," sdělil.

Leeds má ve sbírce tři anglické tituly z let 1969, 1974 a 1992, postup do finále Poháru mistrů evropských zemí z roku 1975 a  dvě vítězství v Poháru UEFA (1969 a 1971). V posledních letech však zůstává někdejší slávě dlužný, hraje ve druhé nejvyšší soutěži a v letech 2007 až 2010 dokonce ve třetí.

Milanič už čelí kritice

V minulé sezoně a zkraje této působil Milanič ve "svém" Sturmu Štýrský Hradec. "Neodcházelo se mi s lehkým srdcem, ale nabídka přišla z úplně jiné ligy, z jiného světa. Musel jsem takovou výzvu přijmout, kdo ví, zda bych ji ještě někdy dostal," konstatoval šestačtyřicetiletý kouč.

Od 28. srpna, kdy Cellino propustil trenéra Davida Hockadaye, vedl mužstvo kouč mládežnické akademie klubu Neil Redfearn, který se nyní vrací ke své práci.

Celliniho poslední rozhodnutí se však se sympatiemi nesetkalo. "Myslím, že je to ostuda. Kdo je to Milanič? Nikdy jsem o něm neslyšel," uvedl bývalý reprezentant Phill Neville, který před více než rokem uzavřel kariéru.

Autor: Jiří Jakoubek