Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Legenda Klinsmann se vrací do Německa, povede se mu reforma i v Daridově Hertě?

Sport

  7:00
PRAHA - Legendární německý fotbalista a poté i trenér Jürgen Klinsmann povede v nadcházejícím období trápící se Herthu Berlín. Povede se mu i tentokrát reforma týmu?

Jürgen Klinsmann se vrací do Německa. foto: ČTK/AP

Lukaku, omluv se nám! Celý stadion tě rasisticky neurážel, tvrdí vedení Slavie

Modrobílý klub z německé metropole dovedl do vítězného konce pouze tři ze svých dvanácti ligových zápasů v letošní sezoně, dvakrát remizovali a hned sedmkrát odešli poraženi. 

Logickým krokem tak ze strany vedení klubu bylo odvolání chorvatského kouče Ante Čoviče. Poslední kapkou byl nedělní od Augsburku 0:4.

„To rozhodnutí se rodilo hrozně těžko, protože Ante byl součástí Herthy přes 20 let. Nakonec jsme ale vzhledem k vývoji a posledním výsledkům usoudili, že je to potřeba,“ uvedl sportovní ředitel klubu Michael Preetz.

A se svými spolupracovníky ukázal na legendárního Jürgena Klinsmanna, který se stal v listopadu členem dozorčí rady berlínského klubu. V něm působí coby brankář především rezervního celku jeho syn Jonathan.

Předchozími trenérskými štacemi dnes pětapadesátiletého bývalého útočníka byl německý národní tým, bavorský velkoklub FC Bayern, naposledy pak vedl americkou reprezentaci.

Nyní se po tříleté trenérské pauze vrací coby kouč Herthy Berlín a pokusí se ukázat, že se mu může dařit také při každodenní klubové práci. Dosud totiž největší úspěchy sbíral právě u národních týmů. 

Naopak jeho roční angažmá v Bayernu příliš úspěšné nebylo. Jako reprezentační kouč našich západních sousedů dokázal v roce 2006 dovést národní tým až ke třetímu místu na domácím mistrovství světa a stal se zároveň i nejlepším trenérem ve stejném roce. 

Zároveň hned po nástupu do funkce v reprezentaci zahájil radikální změnu.

Naopak u německé reprezentace dokázal v roce 2004 po výbuchu na Euru, kde naše západní sousedy ponížili už ve skupině čeští náhradníci, nastartovat velkou reformu, která vyvrcholila titulem mistrů světa v roce 2014. 

Zklamaný Jürgen Klinsmann.
Kouč americké reprezentace Jürgen Klinsmann.

To už tým vedl jeho tehdejší asistent Joachim Löw. Sám Klinsmann stál za světovým bronzem z před třinácti let.

A reformu bude potřebovat také Herta. Tým, za který hraje také Vladimír Darida, ztratil čtyřmi porážkami v řadě sebedůvěru ve vlastní schopnosti a právě Klinsmannovo jméno by mohlo nastartovat změnu. Navíc berlínskému klubu fandí i jeho otec.

Autora 47 reprezentačních branek čeká každopádně hodně ostrý nástup do funkce. 

Už dnes bude Hertha hostit Borussii Dortmund, která si bude chtít v Bundeslize jistě spravit chuť za středeční tříbrankový výprask v Barceloně v pátém kole základních skupin Ligy mistrů.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...