Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Slavný Totti si v televizi postěžoval, že hraje málo. Výsledek? Nehraje vůbec

Sport

  18:15
ŘÍM - Ať jsi třeba legenda, rozhodně nejsi nedotknutelný. Stěžuješ si? Tak tady to máš. Trenér římského AS Luciano Spaletti před nedělním domácím zápasem s Palermem (5:0) vyřadil z kádru 39letého „zlatého chlapce“ Franceska Tottiho za to, že si v televizi dovolil stěžovat si na nedostatečné herní vytížení a dotkl se přitom kouče.

Francesco Totti. foto: Reuters

Spaletti před večerním utkáním požádal Tottiho, aby opustil hráčskou kabinu. Což jeho nejstarší svěřenec a klubová ikona udělal; pozdravil svoje šokované spoluhráče a odešel, píše Gazetta dello Sport.

Příčina? V rozhovoru, který televizní stanice RAI odvysílala v sobotu, se Totti rozhovořil o svojí pozici v klubu a měl několik připomínek k práci trenéra, který podle něj málo využívá jeho schopností. ̈

„Ještě pořád se považuji za fotbalistu a to znamená, že chci hrát. Moje zranění je už dávno vyléčené, cítím se dobře a to, že nehraju, je především trenérova volba,“ pravil Totti. „Smlouva mi končí v květnu a uvidím, co bude dál, protože takhle to nemůže zůstat. V tomto ohledu mi není nejlíp, stejně jako lidem z mého nejbližšího okolí,“ dodal před televizní kamerou.

Majitel titulu mistra světa z roku 2006, který odehrál v sezoně jen pět zápasů a dal jediný gól, byl do ledna tři měsíce mimo hru kvůli zranění. Z jeho slov vyplynulo, že vztahy mezi ním a trenérem nejsou zrovna ideální.

„I když si ho vážím jako člověka i jako trenéra, řekl bych, že je to ve stylu „Dobrý den – nashledanou“. Mnohem raději bych byl, kdy mi to, co se dozvím z novin, řekl přímo do očí. Aspoň by tak dal najevo, že si také on váží mě,“ konstatoval.

Reakce trenéra Spalettiho na sebe nenechala dlouho čekat. „To, co řekl v televizi, bylo v návalu nespokojenosti, ale já jsem tady od toho, abych v mužstvu udělal pořádek,“ vysvětlil kouč po duelu s Palermem, proč legendu vyřadil z nominace.

„Francesco je skvělý hráč, který si zaslouží respekt, ale to ostatní také, nemůže si každý říkat, co chce,“ dodal Spaletti s tím, že vyřazení se týkalo jen nedělního utkání a po něm bude Totti s týmem opět trénovat.

Totti, bývalý kapitán italské reprezentace, je příkladem klubové věrnosti – v barvách AS Řím debutoval v roce 1993 a po celou kariéru dres jiného klubu neoblékl.

Od poloviny ledna, kdy se vrátil po zranění, dvakrát střídal a navršil počet svých ligových zápasů na 593, před ním jsou v historické tabulce pouze Paolo Maldini (AC Milán – 647) a Javier Zanetti (Inter Milán – 615). Loni v září zarovnal Totti počet nastřílených gólů na rovné tři stovky, z toho je 244 ligových.