Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Místo rekordu čtyři góly pro Čecha. Arsenal schytal debakl, do čela ligy nepůjde

Petr Čech

  18:28aktualizováno  22:52
LONDÝN - Fotbalisté Arsenalu promarnili šanci vyšvihnout se o Vánocích do čela anglické ligy. V posledním utkání 18. kola prohráli na půdě dvanáctého Southamptonu vysoko 0:4 a zůstali v tabulce druzí za Leicesterem. Petru Čechovi tak uniklo 170. čisté konto v Premier League, jímž by vytvořil nový rekord.

Petr Čech si na rekordní 170. čisté konto v Premier League musí počkat. foto: Reuters

Leicester podlehl 0:1 na hřišti Liverpoolu a našel přemožitele po deseti zápasech, přesto si udržel na prvním místě dvoubodový náskok.

Čechovi vydržela naděje na překonání ligového rekordu, o který se dělí s Davidem Jamesem, jen do 19. minuty. V ní otevřel skóre zápasu parádní ranou z dálky obránce Cuco Martina, nizozemský rodák reprezentující Curacao, jenž přišel do Southamptonu v létě z Twente Enschede a dnes nastoupil poprvé v základní sestavě.

V 51. minutě byl český gólman překonán podruhé, Virgilu van Dijkovi však zkazil radost ofsajd. Nizozemský hráč se srazil s Čechem, který zůstal chvíli ležet a vyžádal si ošetření, v zápase však pokračoval. Chvíli nato přidal druhý gól Shane Long a na 3:0 zvýšil hlavou po rohovém kopu José Fonte. V nastaveném čase završil debakl Arsenalu Long, který utekl obráncům londýnského celku a prostřelil Čecha mezi nohama.

Arséne Wenger má o čem přemýšlet.
Petr Čech v péči klubového lékaře.

Jediný gól na Anfieldu vstřelil krátce po půlhodině hry střídající Christian Benteke a zasloužil se o ukončení třízápasové série Liverpoolu bez vítězství. Zároveň „Reds“ uštědřili Leicesteru první ligovou prohru přesně po třech měsících. Svěřenci Claudia Ranieriho také poprvé v ročníku neskórovali.

Na tři body se k Leicesteru přiblížil Manchester City, jenž potvrdil třetí místo v tabulce vítězstvím 4:1 nad Sunderlandem. Favorit nastřílel tři góly za 22 minut. Jeden z nich dal Wilfried Bony, jenž navíc v 69. minutě už za rozhodnutého stavu neproměnil penaltu.

Třetí porážku za sebou si připsal druhý manchesterský celek United, který podlehl 0:2 na hřišti Stoke. Svěřenci Louise van Gaala, o jehož odvolání se v posledních dnech spekulovalo, prohráli čtvrtý soutěžní zápas v řadě a čekání na výhru protáhli dokonce na sedm duelů. Podobnou černou šňůru nezažili „Red Devils“ už 26 let.

Anglická fotbalová liga - 18. kolo:

Stoke - Manchester United 2:0 (19. Krkic, 26. Arnautovic), Aston Villa - West Ham United 1:1 (62. J. Ayew z pen. - 45.+2 Cresswell), Bournemouth - Crystal Palace 0:0, Chelsea - Watford 2:2 (32. a 65. Diego Costa - 42. Deeney z pen., 56. Ighalo), Liverpool - Leicester 1:0 (63. Benteke), Manchester City - Sunderland 4:1 (12. Sterling, 17. Touré, 22. Bony, 54. De Bruyne - 59. Borini), Swansea - West Bromwich 1:0 (9. Ki Song-jung), Tottenham - Norwich 3:0 (26. z pen. a 42. Kane, 80. Carroll), Newcastle - Everton 0:1 (90.+3 Cleverley), Southampton - Arsenal 4:0 (55. a 90.+2 Long, 19. Martina, 69. Fonte).

Góly padly po necelé půlhodině zápasu. V 19. minutě domácí využili nepodařené malé hlavičky domů Memphise Depaye a odchovanec Barcelony Bojan Krkic otevřel skóre. Tentýž hráč kopal o sedm minut později přímý kop, trefil sice jen zeď, ale odražený míč se dostal k jeho spoluhráči Marku Arnautovicovi a Rakušan dělovkou překonal Davida de Geu podruhé. Skóre už se v druhém poločase nezměnilo ani po příchodu hvězdného Waynea Rooneyho, jenž strávil prvních 45 minut na lavičce.

United klesli o skóre na šesté místo tabulky. Zesílil tlak na trenéra Van Gaala, o jehož odvolání spekuluje britský tisk, podle kterého by Nizozemce mohl nahradit bývalý kouč Chelsea José Mourinho. Dvacetinásobní angličtí mistři během sedmizápasové série bez vítězství vypadli z Ligy mistrů i z nejlepší čtyřky v tabulce Premier League.

Chelsea v prvním utkání s Mourinhovým nástupcem na lavičce Guusem Hiddinkem remizovala 2:2 s Watfordem. Oba góly londýnského celku vstřelil Diego Costa. Rozhodnout mohl Oscar, jenž však v 80. minutě nedal penaltu. Brazilec zahrával pokutový kop za faul na Edena Hazarda, ale podklouzl a poslal míč nad branku. Chelsea je patnáctá dva body nad hranicí sestupu.

Autor: