130 let

Leoš Noha. | foto: MAFRA - Ondřej Bičiště

Speciál

‚Zdravotník Áda‘ glosuje MS: V mládí mě při fotbalu taky učili simulovat

Sport
  •   6:00
PRAHA - Jeho tvář je z televizních obrazovek a divadelních prken čím dál více známá. Sympatie si Leoš Noha získal především rolí v seriálu Okresní přebor, kde ztvárnil šišlavého zdravotníka Adolfa Větvičku. K fotbalu má však blízko také v soukromí, kopanou dokonce aktivně hraje. A šampionát v Brazílii? „Sleduji bedlivě, ale jsem střízlivý fanda,“ řekl.

Šestačtyřicetiletý rodák z Ústí nad Labem se k herectví dostal nečekanou oklikou. Vyučil se mechanikem, ale od roku 1992 působil v Činoherním studiu. Nejprve jako osvětlovač a pomocná síla, později přičichl i k menším rolím dnes už se řadí k populárním mužům ve svém oboru.

Výrazný zlom v jeho kariéře přišel během seriálu Okresní přebor, kde si coby zmatený sukničkář získal silnou základnu fanoušků. „Lidé mě mají zafixovaného jako zdravotníka, ale já jsem byl do svých osmnácti nebo devatenácti fotbalista na celkem vysoké úrovni,“ vysvětluje Noha.

Lidovky.cz: A teď si ještě chodíte zahrát?
Jistě! Kopu za charitativní tým Real TOP Praha. Tedy nejen za něj. Na druhou stranu přiznávám, že už si chodím zahrát také kvůli žízni. Pak si totiž v hospůdce dám něco dobrého.

Slavné osobnosti glosují MS

Server Lidovky.cz přináší k fotbalovému šampionátu v Brazílii seriál článků s osobnostmi, kteří mají k populárnímu sportu silné pouto.

Kohák o MS: Prožívám to jako buddhista. Jen škoda, že taky nehraju

Novotný glosuje MS: Fiasko španělské 'házené'? Super. A sudím ještě stopky

Lidovky.cz: Jak prožíváte fotbalové šílenství spojené s mistrovstvím světa v Brazílii?
Líbí se mi Kostarika nebo Kolumbie. Celkem mě překvapilo, že Brazílie nebo Argentina nehrají tak dobře, jak se od nich možná očekávalo. Hodně mě zaskočil konec Španělska, Itálie a Anglie. To jsou týmy, které jsem celkem favorizoval. Měl jsem ovšem i jiné koně, kteří už bohužel vypadli...

Lidovky.cz: Jaké?
Moc jsem přál Pobřeží slonoviny a Chorvatům. Takže teď už vysloveně fandím spíše týmů z Evropy. To mi je přeci jen blíž než Jižní Amerika... Ale víceméně mi to je jedno. Jsem rád, když se podívám na pěkný fotbal plný gólů.

Lidovky.cz: Dovolí vám pracovní vytížení sledovat všechny zápasy?
Úplně všechny ne. V těchto dnech jsem na shakespearovských slavnostech, tudíž stíhám většinou první poločas ze zápasů od šesti a druhou půli z večerního utkání. Občas ještě mrknu na mobil, jaké je skóre. A chodíme i koukat do hospody.

Lidovky.cz: Takže nepohrdnete pivem a dobrým jídlem...
Jak kdy. Když se nevracím do pracovního procesu, tak ano. Jinak si dám kafe a nealko. Zápasy celkově moc neprožívám. Nejsem ten typ, co se oblékne do dresu a v ulicích řádí. Rád koukám i doma, tam mě nikdo neruší svýma hysterickýma výlevama (smích).

Lidovky.cz: Kdo by mohl celý šampionát vyhrát?
Použil bych slova Garyho Linekera: Fotbal je hra, kterou hraje dvaadvacet chlapů a kterou vždycky vyhrají Němci. Takže zhruba tak nějak bych to viděl. Podle mě si to ale zaslouží Holanďané.

Lidovky.cz: Zrovna Arjen Robben sklidil kritiku za teatrální pád ve vápně na konci osmifinále, po němž rozhodčí nařídili penaltu a Nizozemsko postoupilo dál. 
V první řadě vůbec nemám rád, když se pískne penalta v nastavení. Navíc u tak důležitých zápasů. Je ale fakt, že penalta za faul na Robbena se měla pískat už v prvním poločase, tam mu to však sudí odpustili. Takže to svým verdiktem v nastavení zřejmě chtěli vyrovnat. Nelíbí se mi to, jenže nedá se nic dělat. Nás koneckonců v mládí taky učili padat v šestnáctce (smích).

Lidovky.cz: Jaký máte názor na „kanibala“ Suáreze?
Je to nechutné, ale s tvrdým trestem jednoznačně souhlasím! Jen mě zaráží, že mu na čas zatrhli i působení v Liverpoolu. Přeci klub s tím nemá nic společného, ne? Na reprezentační úrovni to je v pořádku, ale Liverpool by z toho měli vynechat.

Lidovky.cz: Zasloužili by si vysoký flastr i simulanti?
Jednoznačně jsem pro. Fotbal to hrozně ovlivní, za simulování bych rovnou dával červené karty. Taky bych rád viděl videorozhodčí, který by sporné situace přezkoumal a rychle rozhodl.

Autor: Lukáš Šonský