Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Lépe to začít nemohlo

Sport

  8:58
GELSENKIRCHEN (od zpravodaje LN v Německu) - Výstavní trefa z dálky a mazácky zakončený únik. Tomáš Rosický zařídil dvěma góly důležitou výhru nad Spojenými státy. „Lépe to pro nás začít nemohlo,“ zářil po utkání český záložník. Byl vyhlášen mužem zápasu, jako cenu obdržel stříbrný korbel. Když odcházel z tiskové konference, kouč Karel Brückner směrem k novinářům pronesl: „Můžu jen pogratulovat trenéru Arsenalu panu Wengerovi, jakého získal hráče.“

Tomáš Rosický. foto: KARIM JAAFARAFP

* Čekal jste tak hladké vítězství?
Nebylo tak lehké, jak se zdá. Měli jsme štěstí, Američani nastřelili tyč. Kdyby to tam padlo, třeba se zápas vyvíjel jinak. Výsledek je pěkný, ale nemůžeme propadnout euforii.

* Jak moc přiblížila výhra postup ze skupiny?
Nijak. Musíme porazit Ghanu, až pak se můžeme uvolnit. Výhra nad Amerikou nám ale určitě pomůže.

* Zpočátku jste byl nevýrazný, nepotkal se s míčem. Co bylo příčinou?
Nehrálo se mi vůbec dobře, trvalo mi dlouhou dobu, než jsem se dostal do zápasu. Špatně se mi dýchalo. Naštěstí jsem se po čase rozběhal.

* Kdy se to zlomilo?
V průběhu prvního poločasu. Každou minutu jsem se do toho dostával víc a víc. A nakonec mi ani nepřišlo, když jsem v osmdesáté šesté minutě střídal, že už je skoro konec zápasu. Říkal jsme si, že je tak kolem sedmdesáté minuty. (směje se)

* Věděl jste před prvním gólem, že budete střílet?
Trenéři nás nabádají abychom stříleli, tak jsem to zkusil. Míč rychle lítá, když se trefí, nemusí se do něj dávat hrubá síla. Nemůžu ale říct, že jsem to chtěl takhle trefit.

* Ten druhý ale už ano, že?
Určitě. Dlouho jsem se na zakončení připravoval.

* Co říkáte českým fanouškům?
Byli skvělí. Doufám, že jich bude jezdit minimálně tolik, kolik teď. Je jasné, že přijde euforie. My ale budeme na zemi.

* Jak moc týmem otřáslo zranění Jana Kollera?
Nemělo cenu se chytat za hlavu. Přišel Vráťa Lokvenc a podal výborný výkon. Smutné to ale je. Nemáme Šmicra, Baroše. A teď ani Honzu. Snad se ještě dá do kupy.
Autoři: