Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

,Letadlo se rozpadá.‘ Zmizelý fotbalista zanechal poslední vzkaz kamarádům

Sport

  10:30
NANTES/CARDIFF - Argentinský fotbalista Emiliano Sala, jehož letadlo zmizelo v pondělí nad Lamanšským průlivem, poslal svým přátelům přes aplikaci WhatsApp tragický vzkaz. Napsal v něm, že má pocit jako by se letadlo rozpadalo. Sala byl na cestě z francouzského Nantes do velšského Cardiffu, který za jeho přestup tři dny předtím zaplatil rekordní částku 15 milionů liber.

Emiliano Sala. foto: ČTK

„Ahoj přátelé, v Nantes jsem dělal miliony věcí. Teď sedím v letadle a mám pocit, jako by se rozpadalo. Jsem unavený a pokud vše půjde dobře, zítra už budu trénovat s novým týmem. Pokud o mně v příští hodině a půl nedostanete žádné zprávy, nevím, zda pošlou někoho, aby mě našel, protože najít mě nebude lehké.“

Tento vzkaz zanechal na mobilní aplikaci WhatsApp osmadvacetiletý fotbalista svým kamarádům chvíli před tím, než jeho letadlo nad Lamanšským průlivem zmizelo z radarů. Salův otec potvrdil, že se jedná o hlas jeho syna.

Letadlo se dvěma pasažéry odstartovalo v pondělí z francouzského Nantes, do Cardiffu ale nedorazilo. 

Okamžitě po něm začali pátrat britští i francouzští záchranáři, dle vyjádření policie ale není pravděpodobné, že by některý z lidí na palubě zůstal naživu.

„Modleme se za Salu“. Upomínky na fotbalistu se množí i před stadionem v...
Fanoušci v Nantes oplakávají Emiliana Salu.

Sala se v Nantes loučil se svými bývalými spoluhráči. Po příletu se měl připojit k novému týmu v Cardiffu, který za jeho přestup o tři dny dříve zaplatil rekordní částku 15 milionů liber, v přepočtu tedy asi 436 milionů korun.

Ihned po oznámení o Salově zmizení se v Nantes i Cardiffu začali srocovat zarmoucení fanoušci. V centru obou měst se začaly objevovat květiny, dresy i fotografie hráče. 

Francouzští fanoušci přinesli na Salovu památku mnoho žlutých tulipánů, což je květina, kterou má klub Nantes ve znaku.