130 let
Liberec - Ml. Boleslav (radost domácích).

Liberec - Ml. Boleslav (radost domácích). | foto: ČTK

Liberec po třech letech porazil jalovou Olomouc

Sport
  •   18:04aktualizováno  21:02
LIBEREC - Fotbalisté Liberce porazili v utkání 23. ligového kola Olomouc po brankách Štajnera, Nezmara a Keliče jasně 3:0. Sigmu dokázali přemoci poprvé po třech letech a pěti předešlých prohrách. Olomouc potvrdila současnou krizi a počtvrté za sebou vyšla střelecky naprázdno. Může tak přijít o čtvrté místo v tabulce.

Olomoucký kouč Psotka zkusil oživit spící ofenzivu svého týmu tím, že Janotku, který tradičně nastupuje na pravém kraji obrany, tentokrát posunul až do útoku. A právě Janotka, jenž si v minulém kole odpykal trest za čtyři žluté karty, se mohl po 13 minutách jako první zapsat mezi střelce. Po Navrátilově vysunutí postupoval ze strany sám k domácí brance, gólman Bičík však dobře vyběhl a skokem pod nohy mu šanci zhatil.

23. kolo první fotbalové ligy

Slovan Liberec - Sigma Olomouc 3:0 (1:0)
Branky: 40. Štajner, 66. Nezmar, 71. Kelič. Rozhodčí: Jech - Wilczek, Lakomý. ŽK: Breznaník - Vepřek. Diváci: 3912.

1. FC Slovácko - 1. FK Příbram 2:0 (0:0)
Branky: 53. Švancara, 90.+1 Košút. Rozhodčí: Paták - Tacina, Kovářík. ŽK: Urbábek, Kubáň, Motalygo - Tarczal, Videgla, T. Pilík. Diváci: 5458.

FK Teplice - FK Mladá Boleslav 1:2 (1:1)
Branky: 20. Mahmutovič - 33. Chramosta, 88. Fabián. Rozhodčí: Franěk - Peřina, Vysloužil. ŽK: Mahmutovič - Mach. Diváci: 3615.

Jinak úvodní půle příliš zajímavých momentů nenabízela. Oběma týmům scházel větší pohyb bez míče a kombinace jim znesnadňoval také poměrně nekvalitní a hrbolatý terén. Přesto se nakonec necelé čtyři tisícovky diváků do poločasu přece jen dočkaly gólu. Pět minut před pauzou utekl po levé straně domácí Breznaník, poslal do vápna přízemní centr, který nabíhající Štajner poslal za brankáře Drobisze.

Liberec dal Sigmě gól po dlouhých 412 minutách a první trefa dalšímu průběhu zápasu hodně pomohla. Hanáci se po příchodu z kabin museli více tlačit dopředu, domácím se zase otevíral prostor k rychlým brejkům. Drobisz se tak rozhodně nenudil. Nejprve sledoval, jak Váchova střela míjí tyč, pak na něj Liberečtí postupovali v přečíslení dva na jednoho, ale Nezmarův pokus stačil skluzem zastavit kapitán Kučera. Vzápětí Nezmar hlavičkoval těsně nad.

Sigma dvakrát zahrozila v 63. minutě, kdy nejprve Bajer skákavou střelou těsně minul a pak musel Bičík vytlačit na roh závar v malém vápně. Mnohem nebezpečnější však byli domácí a v 66. minutě se jim povedlo zvýšit náskok. Nezmarovu ránu sice skvěle zneškodnil Drobisz, ale liberecký útočník se nenechal zdeptat a po následném rohu už skóroval.

O pět minut později pak hosty definitivně dorazil po centru z přímého kopu Kelič. Olomouci se nepodařilo zlomit střelecké prokletí ani v závěru, Bajera a Doležala totiž skvěle vychytal Bičík. Slovan tak díky němu potřetí udržel čisté konto.

Autor: ČTK