Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Liberec proti Šmoně nedopustil překvapení. Radost mu zkazil jen gól v závěru

Sport

  20:49aktualizováno  21:49
LIBEREC - Liberečtí fotbalisté v úvodním utkání 3. předkola Evropské ligy porazili Kirjat Šmonu 2:1. Proti izraelskému soupeři se krátce před přestávkou po brejku prosadil Delarge, v závěru střídající Shala zvýšil na 2:0, ale hosté minutu před koncem snížili.

Autor druhého libereckého gólu, záložník Herolind Shala (vpravo) a záložník David Pavelka. foto: ČTK

Až třetí domácí zápas v kvalifikaci o Evropskou ligu přinesl české vítězství, přesto k jásotu je daleko.

Přesto má Liberec k postupu blíž než soupeř. Nepřidal se k Mladé Boleslavi, která před dvěma týdny ve 2. předkole podlehla norskému Strömsgodsetu 1:2 a v odvetě domácí nezdar nenapravila. Jablonec zase ve středu v úvodním duelu 3. předkola prohrál s Kodaní 0:1.

Liberec vedl 2:0, ale minutu před koncem inkasoval, což v pohárové matematice počty značně mění. 

Očima libereckého trenéra Trpišovského:

„Mám smíšené pocity. Utkání jsme vyhráli 2:1, jsme v poločase, ale stalo se to, co jsme chtěli ze všeho nejmíň, a to je inkasovat branku. Bohužel jsme ji ještě inkasovali v 89. minutě po chybě ve středu hřiště, kde jsme propadli v hlavičkovém souboji. To nám to trochu kalí, to je drobná kaňka, protože si myslím, že jsme měli vyhrát výrazněji než 2:1. Celkově jsme utkání měli pod kontrolou celou dobu.“

Za týden v Izraeli mu k postupu do závěrečné fáze kvalifikace sice stačí remíza či dokonce porážka o branku za předpokladu, že sám alespoň dvakrát skóruje (2:3, 3:4 atd.).

Dlouho všechno šlo podle plánu. Ve 43. minutě skóroval Delarge po ukázkovém brejku, který od vlastního pokutového území dlouhým nákopem založil stoper Hovorka. 

Konžský záložník jednoho protihráče předběhl, druhého si obhodil, třetího odstavil. Jeho střelu brankář zblokoval, ale míč se odrazil přímo Delargovi do běhu a před prázdnou bránu - 1:0.

Hovorka připravil šanci i po přestávce, jenže soupeře. Před vlastním vápnem nepřesně přihrál Sackeymu a byla z toho gólová šance Cunhy. Ale Koubek střelu reflexivně zlikvidoval.

Po přestávce se zapotil i proti dalším střelám. V první půli byli hosté v ofenzívě dlouho neškodní, libereckou obranu nedokázali pořádně prověřit.

Domácí se snažili hrát rychle, míče dávali hned od nohy, bez ustání sprintovali, chodili do soubojů, jak jsou zvyklí. Ale také je trápilo množství nepřesností, hru kazila spousta drobných faulů.

Především v první půli byli mnohem aktivnější než soupeř, především pravý bek Coufal zásoboval spoluhráče centry ze stran. 

Liberecký obránce Ondřej Švejdík (vpravo) a Ido Axebrad z Kirjatu.
Liberecký obránce David Hovorka (vpravo) a Ido Axebrad z Kirjatu.

Pavelka do jeho střílené přihrávky vložil nohu, ale bližší tyč těsně minul. Šural si šikovným zpracováním odskočil od protivníka, ale pálil jen do středu brány. Až Delarge byl úspěšný.

Druhý poločas přinesl živelný fotbal, i hosté se dostávali k rychlým protiakcím. Tu poslední využili, když Sackey prohrál souboj, Švejdík pak při odkopu promáchl a následnou ránu Abeda nešťastně tečoval mimo dosah Koubka.

Stalo se jen pět minut poté, kdy střídající Shala zvýšil z dorážky na 2:0.

Úvodní zápas 3. předkola fotbalové Evropské ligy

Slovan Liberec - Hapoel Kirjat Šmona 2:1 (1:0) 

Branky: 43. Delarge, 84. Shala - 89. Abed. Rozhodčí: Evans - Edwards, Roberts (všichni Wales). ŽK: Bartošák, Sackey, Delarge, Pavelka - Borcal, Kassio, Ostvind, Mizrachi. Diváci: 5400.

Liberec: Koubek - Coufal, Hovorka, Švejdík, Bartošák - Sackey, Pavelka - Delarge (86. Fleišman), Šural, Kerbr (53. Shala) - Rabušic (74. Bakoš). Trenér: Trpišovský.

Kirjat Šmona: Haimov - Elkayam, Kassio, Gutiérrez, Borcal - Shukrani (51. Rochet), Broun - Abed, Ostvind (75. Mizrachi), Bruno - Axebrad (46. Chukwuma). Trenér: Hassarmi.