130 let

Autor druhého gólu Dzon Delarge z Liberce. | foto: MAFRA - Bořivoj Černý, ČTK

Liberec ve druhé půli nedal Košicím šanci a přiblížil se Evropské lize

Sport
  •   20:54
LIBEREC - Fotbalisté Liberce porazili v odvetě 2. předkola Evropské ligy díky zlepšenému výkonu po přestávce Košice 3:0 a po výhře 1:0 venku stvrdili postup do 3. předkola. V 54. minutě otevřela skóre slovenská posila Tomáš Ďubek a v závěru přidali další góly Konžan Dzon Delarge s Josefem Šuralem.

V úvodním zápase 3. předkola se Severočeši za týden představí na půdě rumunského vicemistra Astry Giurgiu.

I Plzeň poletí do Rumunska

Fotbalisté Viktorie Plzeň se ve 3. předkole Evropské ligy utkají s Petrolulem Ploješť. Tým, jenž v minulé sezoně skončil na třetím místě rumunské ligy, si v 2. předkole poradil s Flamurtari, které se do evropských soutěží dostalo díky vítězství v Albánském poháru. Na domácí výhru 2:0 z minulého týdne navázal Petrolul vítězstvím 3:1 v dnešní odvetě. Úvodní utkání Plzně s Ploještí se uskuteční příští čtvrtek v Rumunsku.

Liberec nastoupil s dvěma změnami v sestavě oproti prvnímu duelu. Zraněného záložníka Jarolíma nahradil uzdravený Delarge a na hrotu útoku dostal místo Hadaščoka šanci Hamulák. Nová slovenská posila se hned po devíti minutách mohla dočkat první soutěžní branky v dresu Slovanu, pomezní rozhodčí ale Hamulákovu gólovou dorážku kvůli ofsajdu neuznal.

Slovan začal aktivně, další šanci mu ale počáteční nápor nepřinesl a v polovině první půle tak mohly zničehonic udeřit Košice. Domácí gólman Hroššo, jeden ze tří Slováků v základní sestavě Slovanu, nedosáhl na centr a jeden z hostujících hráčů promáchl před odkrytou brankou.

Slovenský celek se osmělil a začal hrozit vysokými nákopy. Liberec měl s centry problémy, jeden z nich vyboxoval Hroššo v 32. minutě jen k Bukatovi, který ale překopl branku. Hosté vycítili šanci, ale neprosadili se ani v 45. minutě, kdy vyběhnuvší Hroššo vychytal Viazanka.

Po přestávce se Liberec vrátil k aktivní hře z úvodu utkání a záhy se dočkal odměny. V 54. minutě se do Šuralova centru akrobaticky položil Ďubek a přesnou hlavičkou k tyči vsítil svůj první soutěžní gól za Slovan po nedávném příchodu ze Slovenska.

Trenér Košic Radoslav Látal.

Liberec, který v minulé sezoně došel v Evropské lize až do jarních vyřazovacích bojů, se uklidnil a v 62. minutě mohl zvýšit. Delarge ale sám před brankou selhal.

Český trenér Košic Radoslav Látal zkusil oživit hru dvojitým střídáním, čtvrt hodiny před koncem stáhl i defenzivního kapitána Šinglára, který dříve hrával za Liberec. Jeho svěřenci už ale pátou porážku v pátém soutěžním zápase sezony a vyřazení neodvrátili.

Naopak Liberec přidal ještě dvě branky. Poté, co Ostojičovi zabránila ve vyrovnání branková konstrukce, zvýšil v 81. minutě nekompromisní střelou po brejku Delarge a v 90. minutě uzavřel skóre Šural.

Odvetné utkání 2. předkola fotbalové Evropské ligy:

  • Slovan Liberec - MFK Košice 3:0 (0:0)
    Branky: 54. Ďubek, 81. Delarge, 90. Šural. Rozhodčí: Edvartsen - Lundberg, Gundersen (všichni Nor.). ŽK: Pavelka - Viazanko, Diaby. Diváci: 7100. První zápas: 1:0, postoupil Liberec.
Autoři: ČTK, Lidovky.cz