Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Liberec remizoval v Budějovicích, stejně si vedly i Plzeň a Olomouc

Sport

  19:34
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Fotbalisté Českých Budějovic remizovali v prvním kole nové ligové sezony s Libercem bez branek. Slovanu nepomohl k vítězství ani zkušený Jiří Štajner, který se dnes příliš neprosadil. V závěru měli blíž k výhře Jihočeši, ale Ondráška v největší šanci vychytal hostující brankář Bičík. Vítěze nemělo ani utkání mezi Plzní a Olomoucí.

ilustrační foto foto: ČTK

Liberec - České Budějovice
V prvním poločase zápasu na jihu Čech byl přitom výrazně nebezpečnější Liberec, který se několikrát dostal do slibných příležitostí. Hned v sedmé minutě Gebre Selassie z pravé strany ideálně našel Keriče, který však v pádu mířil z malého vápna nad břevno. Hra Jihočechů dlouho postrádala především v ofenzivě výraznější nápaditost.

Čtěte také

Když už se v 26. minutě ocitl v dobré pozici Jasanský, nevyřešil situaci ideálně. Místo střely se snažil ještě posunout míč na obsazeného Pecku, ten však přihrávku nečekal a v tísni zakončil nepřesnou střelou. O minutu později se řítil na druhé straně do šance Liška. Postupoval z úhlu na brankáře Kučeru, který však jeho gólovou šanci zlikvidoval, když balon vyrazil nohou.

Pozápasové ohlasy

"Tu první půli jsme si představovali úplně jinak. Nic se nám nedařilo, u každého míče jsme byli později než Liberečtí. Výrazně nás podržel brankář Pavel Kučera," uvedl trenér Budejovic Jaroslav Šilhavý. "Je to škoda, protože když někdo uvidí výsledek 0:0, tak mu to moc neřekne. Já si myslím, že tenhle zápas si zasloužil, aby skončil třeba 3:3. Šance na to na obou stranách byly," dodal.

"V první části jsme měli optickou převahu i šance, po přestávce se už nám tolik nevedlo. Ale podle mého soudu to bylo utkání dobré úrovně," řekl liberecký trenér Josef Petřík.

"Snad v dalších kolech přijdou i nějaké góly. Do šancí se dostáváme, jen je zatím neproměňujeme," konstatoval Jiří Štajner, největší liberecká posila.

V 33. minutě skončilo utkání pro českobudějovického obránce Leštinu. Po zdánlivě nevinném souboji ve středu hřiště upadl, držel se za levé koleno a musel přenechat místo Jarabicovi. Těsně před přestávkou se podruhé vyznamenal brankář Kučera. Ve 42. minutě se Kerič uvolnil, měl chvíli času na střelu, ale českobudějovický gólman pokus libereckého kanonýra opět vyrazil.

Druhý poločas zahájili lépe domácí. Hned ve 46. minutě našel Ondrášek přesnou přihrávkou z levé strany nabíhajícího Benáta. Českobudějovickému záložníkovi však míč před nohou poskočil a Benát jej napálil z malého vápna mimo branku. V 54. minutě se ocitl ve své třetí šanci v utkání Kerič. Ovšem z hranice pokutového území přestřelil břevno. Větší šanci už si Liberec do konce duelu nepřipravil.

Naopak domácím pomohl příchod střídajícího Hudsona, který dnes oslavil 24. narozeniny. Brazilský záložník trápil na pravé straně defenzivu hostů a ta ho většinou zastavovala za cenu faulů. Dynamo v závěru stupňovalo tlak, ale vytouženého gólu se nedočkalo. Nejblíže byl deset minut před koncem Ondrášek, který pálil po Hudsonově přihrávce přesně k tyči, ale Bičík bravurně vyrazil na roh a zachránil hostům bod.

1. kolo nejvyšší fotbalové ligy

Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec 0:0

Rozhodčí: Matějek - Wilczek, Chytil. ŽK: Papoušek, Holeňák (oba Lib.). Diváci: 3161.

Č. Budějovice: Kučera - Laštovka, Horejš, Žižka, Leština (34. Jarabica) - Benát (86. Mezlík), Otepka, Černák, Jasanský (63. Hudson) - Pecka, Ondrášek. Trenér: Šilhavý.

Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Fleišman - Bosančič (88. Martan), Štajner, Vácha, Liška (71. Papoušek) - Nezmar, Kerič (82. Vojta). Trenér: Petřík.

Plzeň - Olomouc
Fotbalisté Plzně vstoupili do nového ligového ročníku remízou 2:2 s Olomoucí. Domácí poslal v závěru první půle do vedení z penalty Horváth, hosté po pauze otočili skóre díky Šultesovi a Janotkovi, ale vedení jim vydrželo jen pár chvil. Deset minut před koncem se totiž Janotka trefil i do vlastní sítě. Ve 27. vzájemném souboji se zrodila teprve čtvrtá remíza.

Zatímco hostům scházel zraněný nejlepší střelec minulé sezony Ordoš, domácí postrádali potrestaného Rajtorala. Přesto začali aktivně. Ve čtvrté minutě napálil z voleje ostrý centr z pravé strany Rezek, mířil však příliš vysoko. Na druhé straně se podobně vedlo Hubníkovi. Hra se postupně přesunula do přehuštěného středu pole, kde olomoučtí záložníci velmi těsně střežili klíčového hráče plzeňské ofenzivy Horvátha.

Pozápasové ohlasy

"S výsledkem nejsem spokojen, protože zápas hodně ovlivnily dvě naše hrubé chyby. Byly to jednoznačně řešitelné situace. Máme balon pod kontrolou a špatně rozehrajeme. To se nám nesmí stávat," zlobil se plzeňský trenér Pavel Vrba. "Na úvod ligy se hrál hodně zajímavý fotbal, který na české poměry nabídl kvalitu. Chybělo nám tam i trochu štěstí. V 87. minutě šel Hruška sám na gólmana, ale šanci bohužel nedal," dodal.

"Vedli jsme tady 2:1 a nekoncentrovaností jsme vzápětí soupeře nechali vyrovnat na 2:2. Jinak to bylo zajímavé utkání, jako vždy, když hrajeme s Plzní. Na obou stranách bylo spoustu šancí," uvedl kouč Olomouce Zdeněk Psotka.

"Během minuty jsem ještě dva góly nikdy nedal," řekl ironicky olomoucký Janotka, který nejprve poslal svůj tým do vedení, ovšem o několik vteřin pozdějí vstřelil vlastní gól. "O vedení jsme přišli, protože jsme po rozehrání ještě pořád v hlavách slavili a nezareagovali jsme na rychlou plzeňskou odpověď," zakončil svou řeč Janotka.

Výraznější momenty tak nabídl až závěr první půle. Ve 43. minutě přelstil defenzivu hostů Rada, jeho střela z dvaceti metrů však těsně minula pravou tyč. Za chvíli se už domácí radovali. V pokutovém území zahrál rukou Kaščák a Horváth z penalty zaokrouhlil počet ligových branek na 60.

Vstřelený gól Plzeň viditelně povzbudil. Po přestávce Petržela individuálně přešel přes tři soupeře, tváří v tvář vybíhajícímu Drobiszovi ale netrefil branku. O pět minut později se za dlouhým výkopem brankáře Krbečka vydal neohroženě Rezek, při zakončení přetlačil navrátilce z bundesligy Kučeru a Drobisz se za střelou mířící těsně vedle levé tyče pouze ohlédl.

Po hodině hry ale přišel pro domácí šok. Po Radově hrubce se zmocnil balonu olomoucký Šultes a přesnou střelou k pravé tyči z hranice šestnáctky vyrovnal. Domácí zareagovali zvýšenou aktivitou, což však vyhovovalo rychlým hostujícím útočníkům k protiútokům. V 79. minutě našel brankář Krbeček špatným výhozem pouze Janotku, jenž ho potrestal povedeným třicetimetrovým lobem.

Vzápětí se však střelec druhé olomoucké branky stal nešťastným hrdinou, neboť smolně tečoval Rezkovu střelu za záda bezmocného Drobisze. Domácí po rychlém srovnání vycítili příležitost rozhodnout. Jejich závěrečný nápor ale přinesl jen šanci střídajícího Hrušky, který po kolmé přihrávce od Bakoše nedokázal v samostatném úniku prostřelit Drobisze.

1. kolo nejvyšší fotbalové ligy

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 2:2 (1:0)
Branky: 45.+1 Horváth z pen., 80. vlastní Janotka - 64. Šultes, 79. Janotka.

Rozhodčí: Drábek - Večeřa, Peřina. ŽK: Rezek - Petr, Janotka. Diváci: 4819.

Plzeň: Krbeček - Limberský, Jakub Navrátil, Bystroň, Jiráček - Petržela, Kolář (83. Hruška), Rada, Horváth, Rezek - Střihavka (67. Bakoš). Trenér: Vrba.

Olomouc: Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Bajer, Hořava (90. Melinho), Kaščák - Petr (69. Jan Navrátil), Šultes (83. Schulmeister), Hubník. Trenér: Psotka.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...