Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Liberec si zkomplikoval cestu do EL. V Rize prohrál 1:2

Sport

  20:24aktualizováno  21:12
RIGA - Fotbalistům Liberce nevyšel vstup do kvalifikace Evropské ligy. Slovan v úvodním utkání 2. předkola prohrál v Rize na hřišti tamního Skonta 1:2 a v domácí odvetě za týden bude muset dotahovat. Český celek v Lotyšsku vedl od sedmé minuty poté, co s přispěním domácího brankáře Grybauskase skóroval Frýdek. Šabala ale ještě do pauzy srovnal a po návratu z kabin otočil skóre Karašauskas.

Vladislav Kalitvincev z Liberce foto: ČTK

Liberečtí vstoupili do svého úvodního soutěžního utkání nové sezony dobře a zdálo, že větší rozehranost domácího celku z lotyšské ligy a z prvního předkola Evropské ligy nebude příliš patrná.

Třetí tým uplynulé sezony české ligy na podmáčeném terénu zpočátku diktoval tempo a už po sedmi minutách otevřel skóre. Frýdek napřáhl z hranice vápna a míč se od tyče a zad soupeřova brankáře odrazil do sítě. Trefa byla nakonec označena jako vlastní a jednadvacetiletý záložník si tak první soutěžní gól v libereckém dresu nepřipsal.

2. předkola fotbalové Evropské ligy:

Riga - Liberec 2:1
Branky
: 39. Šabala, 47. Karašauskas - 7. Frýdek.

Rozhodčí: Stefanski - Rostkowski, Myrmus (všichni Pol.). ŽK: Mingazov, Laizans, Sinelnikovs - Delarge, Kušnír.

Skonto: Grybauskas - Gabovs, Rode, Bulvitis, Rugins (84. Osipovs) - Mingazov, Fertovs, Laizans, Sinelnikovs (89. Isajevs) - Karašauskas (68. Klimiašvili), Šabala. Trenér: Pertia.

Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Hušek, Rybalka (81. Szabó) - Kalitvincev (64. Delarge), Pavelka, Frýdek - Rabušic. Trenér: Šilhavý.

V 19. minutě mohli Severočeši zvýšit své vedení. Po rohovém kopu se dostal k hlavičce Kelič a domácího gólmana Grybauskase zachránilo od druhé inkasované branky břevno.

"Při té druhé šanci Keliče se pak asi lámal chleba," řekl trenér Liberce Jaroslav Šilhavý. "Kdybychom ji proměnili, asi bychom utkání zvládli. Od té chvíle jsme byli nepochopitelně pasivní a prohrávali jsme osobní souboje," litoval kouč.

Patnáctinásobný lotyšský mistr, který v evropských pohárech ještě nikdy nepostoupil do základní skupiny, zvýšil svou aktivitu až po půlhodině. K vyrovnání mu stačilo jediné zaváhání liberecké obrany. Po Rybalkově špatné rozehrávce zacentroval v 39. minutě Karašauskas a druhý z domácích útočníků Šabala hlavou srovnal.

Slovan mohl ještě do přestávky znovu strhnout vedení na svou stranu, novou ukrajinskou posilu Kalitvinceva ale po přímém kopu vychytal domácí gólman.

Vstup do druhé půle favoritovi hrubě nevyšel. Kušnírovu nedůraznou malou domů dostihl ve 47. minutě Mingazov a po jeho centru se gólově prosadil také druhý útočník Skonta Karašauskas.

Libercem inkasované branka otřásla a chvíli se na hřišti hledal. Až v 67. minutě napřáhl Frýdek, ale Grybauskas si s jeho střelou poradil. Slovan v závěru sevřel domácí před jejich vápno, vyrovnat se mu však nepodařilo. V evropských pohárech pošesté za sebou nedokázal v základní hrací době zvítězit.

"Oba góly jsme nabídli Rize úplně jako dorostenci. Soupeř se dostal do vedení, a i když jsme v závěru měli tlak, bohužel jsme si moc šancí nevytvořili. Věřím, že doma předvedeme lepší výkon," dodal Šilhavý.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!