Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Plzeň obrátila duel s Olomoucí, Liberec udolal Ostravu brankou v nastavení

Sport

  19:16aktualizováno  21:41
OSTRAVA - Fotbalisté Plzně úspěšně vstoupili do nové prvoligové sezony a doma porazili oslabenou Olomouc po obratu 3:1. Na lavičce Sigmy nevyšla soutěžní premiéra trenérovi Radoslavu Látalovi. Hosty poslal v duelu prvního kola do vedení Jakub Plšek z penalty, ještě před pauzou srovnal Joel Kayamba. Krátce po vyloučení olomouckého Jakuba Yunise o triumfu úřadujících vicemistrů rozhodl v 72. minutě Jan Kopic a v nastavení přidal třetí gól střídající Jan Kovařík.

Hráči Plzně se radují z vítězného gólu. foto: ČTK

Z plzeňských letních posil se do základní sestavy dostal jen záložník Kalvach, který přišel právě z Olomouce. Poprvé od loňského října za Viktorii nastoupil v soutěžním zápase uzdravený útočník Krmenčík.

O první zajímavější moment se postaral Kalvach, jehož dalekonosnou střelu brankář Reichl jen vyrazil před sebe. Ve 24. minutě zahodil velkou šanci Čermák, když v ideální pozici přestřelil olomouckou branku. Domácí se dál trápili v koncovce. Krmenčík hlavičkoval vedle a Čermák minul technickou ranou.

Hosté odolali tlaku favorita a ve 34. minutě nečekaně otevřeli skóre. Yunise v pokutovém území fauloval Hejda a penaltu proměnil Plšek. Olomoučtí v nejvyšší soutěži dali Plzni gól po 654 minutách. Hejda se navíc při zákroku zranil a musel být odnesen ze hřiště.

Plzeňští však rychle zareagovali a pět minut před pauzou vyrovnali. Čermák přesným centrem vyslal Kayambu, konžský záložník zblízka překonal Reichla a připsal si premiérový ligový gól za Viktorii.

Po pauze jako první zahrozil Krmenčík, jenž po Kayambově přihrávce z úhlu trefil boční síť. Reichl později vyrazil tečovanou střelu aktivního Kayamby. Olomouc po změně stran prakticky jen bránila a v 70. minutě si zkomplikovala situaci, když byl po druhé žluté kartě vyloučen Yunis.

Západočeši využili přesilovku už za dvě minuty. Čermák v šestnáctce přihrál Kopicovi, který se otočil kolem Sladkého a zblízka propálil Reichla.

Ten v závěru ještě podržel Sigmu, když tváří v tváří vychytal Kopice i Kalvacha. Ve čtvrté minutě nastavení přece jen přidal pojistku Kovařík, který přehodil Reichla. Třetí asistenci si připsal Čermák. Plzeň v lize zdolala Olomouc v desátém z posledních jedenácti utkání.

Baník neproměnil penaltu

Zatímco na ostravské straně se do základní sestavy probojovaly dvě letní posily Smola a Reiter, nový liberecký trenér Pavel Hoftych zvolil jedenáctku bez nováčků. Baník ze zdravotních důvodů postrádal brankářskou jedničku Laštůvku.

Domácí nátlakovou hrou zcela ovládli první čtvrthodinu. Holzer v páté minutě vybojoval balon na Kačarabovi a Smolovi na malém vápně chyběl kousek, aby centr usměrnil do sítě.

Záhy už ale Ostrava udeřila. Fillo potáhl kontr po pravé straně, na hranici vápna poslal balon Kuzmanovičovi, který bez přípravy přízemní střelou překonal Nguyena.

Liberec se z převahy Baníku dokázal vymanit až zhruba po 20 minutách. Hra se srovnala a v 33. minutě měl Slovan i výbornou možnost k vyrovnání. Procházkův odkop zachytil Hybš, vpadl do vápna a jeho nadýchaný centr napálil z voleje Mara. Baník ale od pohromy zachránil stoper Stronati, který ránu gólových parametrů vlastním tělem zablokoval.

Hráči Plzně se radují z vítězného gólu.
David Limberský se snaží přihrát přes Jiřího Texla.

Do druhého poločasu vstoupil aktivněji opět ostravský celek. Po Kuzmanovičově přistrčení se dral do koncovky Smola, zasekl si ve vápně obránce, ale zakončit už nestihl.

Jako blesk z čistého nebe přišlo v 53. minutě vyrovnání. Po útočné standardní situaci Ostravy a libereckém odkopu vracel z hloubi hřiště Fleišman nepříliš razantně míč vlastnímu gólmanovi, jenže situaci vystihl Pešek, který byl u míče dřív než Budinský a do prázdné branky srovnal.

Baník se svým silovým pojetím snažil znovu vynutit tlak, ale k ničemu výraznému se dlouho nedokázal dopracovat. Po zmatcích ve vlastním vápně měl v 71. minutě naopak štěstí, že Mara po nepovedené střele Koscelníka zblízka špatně nastavil nohu.

Klíčový moment mohla přinést 76. minuta. Rozhodčí Berka k velké nelibosti hostů nařídil po zákroku na Smolu penaltu, ale domácí Hrubý z pokutového kopu trefil jen břevno.

Domácí si sice až do konce udržovali platonický tlak, který však už v žádnou brankovou možnost nevyústil. Naopak po standardní situaci v 94. minutě lízl hlavou přesně balon Potočný a zajistil Liberci tři body. Slovan tak navázal na výhru 1:0 z Ostravy v nadstavbě minulé sezony a Baník už osm ligových utkání čeká na vítězství.

Příbram na úvod sezony remizovala

Oba týmy se spolu potkaly v divoké přestřelce 4:4 během letní přípravy, a tak se na dnešní vzájemný souboj takticky zjevně pořádně připravily. Dlouho se hrálo hodně opatrně bez nebezpečných situací před brankami a na trávníku kralovali obránci.

Všechno podstatné se v první půli odehrálo až před přestávkou. Ve 43. minutě přenesl Zeman míč z levé strany do šestnáctky, kde ho Alvir vracel před branku a Škoda ve své soutěžní premiéře za Příbram poslal patou balon za záda překvapeného gólmana Grigara.

Těsně před přestávkou mohli vést domácí dokonce o dvě branky. Grigar vyrazil Rezkovu dělovku z přímého kopu a nešťastně vyběhl za míčem, domácí jej vrátili před opouštěnou branku, ale hostující stopeři nebezpečí odvrátili.

Také druhý poločas mohli začít lépe domácí. V 58. minutě předvedli vydařený rychlý brejk, na jehož konci Zeman v souboji s Grigarem místo kličky zvolil střelu a opuštěnou branku minul.

Hosté první výraznou střelu vyslali na domácí branku až v 66. minutě, ale Boháč si s pokusem navrátilce Mareše lehce poradil. V 72. minutě už bylo vyrovnáno. Žitný poslal před branku přízemní centr, který se podařilo Marešovi tečovat podobně jako na druhé straně Škodovi.

Nervózní závěr už šance žádnému týmu nepřinesl. Domácí mohli mít radost aspoň z toho, že se po dlouhé zdravotní pauze dostal na hřiště útočník Slepička.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha