Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Liberec má bod, ve Freiburgu vyrovnal na 2:2 během sedmi minut

Sport

  20:45aktualizováno  23:42
FREIBURG (od našeho zpravodaje) - Cenná remíza. Po prvním poločase to s fotbalisty Liberce vypadalo bídně, když prohrávali o dva góly, nakonec z německého Freiburgu vezou bod za výsledek 2:2. Český tým ze severu Čech se po sedmi letech objevil v hlavní fázi evropského poháru a slaví úspěšný vstup do skupiny H Evropské ligy.

Rybalka drží míč. foto: ČTK/AP

Euforie z úspěšné kvalifikace, v níž odstavili pyšný Curych i silné Udine, už už vyprchávala. Jenže pak...

"Slovan Liberec! Slovan Liberec!" neslo se do ticha opařeného stadionu ve Freiburgu.

Parta kolem lídra Kováče a reprezentanta Rabušice během sedmi minut srovnala z 0:2 na 2:2 a dokonce senzačně sahala po vítězství. Ovšem Rabušic ze dvou kroků pálil pouze do tyče.

ON-LINE REPORTÁŽ

Po mistrovské Plzni druhý český zástupce v pohárech měl posledních dvanáct minut početní převahu, přesto si v nastavení oddechl, když jediný Čech v sestavě Freiburgu Krmaš zblízka minul.

Také Liberec končil bez vyloučeného Rybalky, všem gólům předcházely hloupé kiksy.

Jak se zrodilo bleskové vyrovnání? Nejprve ukrajinský záložník Kalitvincev napřáhl daleko před šestnáctkou, rána letěla přímo na domácího gólmana Baumanna, jenž však míč v rukavicích nezkrotil. Pak dezorientovaný Mehmedi přihrál přímo Rabušicovi, jenž už pádil sám na branku - 2:2.

Chyby jen "kompenzovaly" liberecká zatmění z první půle. Pravý bek Kušnír provokoval sudího, když si před ním významně poklepal na čelo. Rozhodčí bez váhání vytáhl žlutou kartu a vzápětí mu pískl penaltu, byť k faulu nejspíš došlo ještě na hraně šestnáctky. Každopádně Kušníra hned gesty i slovně srovnal kapitán Kováč.

Proti penaltě neměl gólman Kovář šanci, ale rozhodně měl krýt pozdější střelu Mehmediho ze střední vzdálenosti. Byla to stejná chyba, jíž se dopustil později domácí gólman Baumann. "Tenhle zákrok si za rámeček nedám. Nakonec ale máme bod, pro který jsme do Freiburgu jeli," řekl Přemysl Kovář po utkání. (rozhovor čtěte ZDE)

Liberec tak v prvním zápase bere bod a za dva týdny nastoupí doma proti Estorilu, který v úvodním zápase podlehl Seville 1:2.

Zatímco ve Freiburgu nebudou na české fotbalisty vzpomínat rádi, Frankfurt si jiný český hráč podmaňuje víc a víc. Bývalý sparťan Václav Kadlec po přestupu dál střílí důležité góly, po třech trefách v německé lize skóroval také v Evropské lize a nastartoval tým k vysokému vítězství nad Bordeaux 3:0. (více ZDE)

Evropská liga - 1. kolo:

SC Freiburg - Slovan Liberec 2:2 (2:0)
Branky: 23. Schuster z pen., 35. Mehmedi - 67. Kalitvincev, 74. Rabušic. Rozhodčí: Balaj - Gheorghe, Artene (všichni Rum.). ŽK: Schuster, Guédé - Rabušic, Kušnír, Rybalka, Kelič. ČK: 78. Guédé - 90. Rybalka. Diváci: 15.000.

Freiburg: Baumann - Sorg, Krmaš, Ginter, Günter - Schmid, Fernandes, Schuster, Kerk (66. Guédé) - Mehmedi (89. Coquelin), Hanke (79. Freis). Trenér: Streich.

Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Sackey (62. Kalitvincev)- Delarge, Rybalka, Pavelka, Frýdek (46. Šural) - Rabušic. Trenér: Šilhavý.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!