130 let

Zklamaný Radoslav Kováč. | foto: ČTK

Aktualizováno

Liberecký postup se odkládá, Slovan prohrál s Freiburgem 1:2

Sport
  •   18:43aktualizováno  21:44
LIBEREC - Liberecké tažení Evropskou ligu narazilo, ale ještě se nezastavilo. Ve svém pátém vystoupení v základní skupině doma v přímém souboji o postup severočeský tým podlehl Freiburgu 1:2. Na hřišti se z vítězství radoval i český stoper Krmaš, na lavičce byl záložník Pilař.

Liberec důležité utkání nezvládl, prohrával 0:2, devět minut před koncem Rybalka snížil, ale víc už domácí nestihli. Přesto žijí. Když za dva týdny v zápase v Estorilu získají víc bodů než Freiburg doma proti Seville, která je jistým postupujícím, půjde do jarní vyřazovací fáze i český tým.

Pokud Liberec i Freiburg zvítězí, budou mít oba týmy i Sevilla devět bodů. V minitabulce vzájemných zápasů by na tom byl nejhůř Liberec.

Liberečtí v pohárech podlehli po devíti vydařených zápasech. Porážka mrzí o to víc, že k jistotě postupu stačila remíza 0:0 či 1:1.

Zápas dlouho postrádal střely, šance, vzrušující okamžiky. V chladném čtvrtečním večeru v první půli nastal jediný: po nudných dvaceti minutách hostující Günter centroval z levé strany, dlouhý nákop se překvapivě snesl pod břevno a Kovář ho s obtížemi vyrazil.

Následovaly dva rohy za sebou. Druhý centr liberecký gólman posunul jen za sebe, Ginter přes Kováře obloučkem vrátil míč na branku. V důrazném souboji přetlačil dva domácí hráče Krmaš, bývalý obránce Sparty a Teplic, byť se míče nejspíš nedotkl - 0:1.

Bylo to překvapení, protože hosté přicestovali značně oslabeni, chybělo jim devět hráčů včetně Daridy, další český záložník Pilař zůstal na lavičce. Ale vedli si celkem zdatně. Dobře bránili, vyrovnali se Liberci ve středu pole, naskytlé brejky však nedokázali dotáhnout.

Po přestávce už přišly šance

Liberec se za první poločas nedostal téměř k ničemu. S domácí soutěží nevyhrál už sedm zápasů za sebou a formu neukázal ani proti Freiburgu. Chyboval v rozehrávce, nepřesnosti ho brzdily v útočných akcích.

Po přestávce zlepšil pohyb, zpřesnil hru a brzy přišly i šance. Po nádherné spolupráci Kušníra s Pavelkou povedenou akci zakončil Rabušic střelou do tyče. To byla smůla, o chvíli později se chytal za hlavu znovu. V 58. minutě po přízemním centru Šurala netrefil ze dvou kroků odkrytou bránu.

Nápor rostl, domácí sbírali rohy a nepřesné střely. Na posledních osmnáct minut kouč Šilhavý stáhl hru na tři beky a na hrot z lavičky poslal Pimparu, původem stopera. Jenže vzápětí hosté po nenápadné akci dali druhý gól. Pak sice Liberec duel zdramatizoval, ale v hektickém závěru mohl spíš ještě inkasovat.

FC Slovan Liberec - SC Freiburg 1:2 (0:1)

Branky: 82. Rybalka - 23. Ginter, 73. Coquelin. ŽK: Sackey, Kušnír, Rabušic - Krmaš, Fernandes, Coquelin. Rozhodčí: Hansson - Wittberg, Andren (všichni Švédsko).

Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Sackey - Šural, Pavelka, Rybalka, Delarge - Rabušic. Trenér: Šilhavý

Freiburg: Baumann - Sorg, Diagné, Krmaš, Günter - Ginter - Coquelin, Fernandes, Kerk, Lorenzoni - Hanke. Trenér: Streich.

SKUPINA H
1.FC Sevilla52307:49
2.Liberec51317:76
3.Freiburg51315:66
4.Estoril50324:63
Autor: