130 let
Libor Sionko.

Libor Sionko. | foto: Lidové noviny

Libor Sionko: Vracejí se mi špatné vzpomínky na Turecko

Sport
  •   17:33
MONTCLAIR - Vzpomínka na kolaps národního týmu v závěru dosud posledního vzájemného zápasu s Tureckem na mistrovství Evropy 2008 je pro fotbalového reprezentanta Libora Sionka dodnes bolestná. Český záložník byl tehdy nejlepším českým fotbalistou na turnaji, ale to mu ve světle trestuhodně promarněné šance týmu na postup do čtvrtfinále připadá vedlejší.

Do konce utkání s Tureckem tehdy zbývalo 15 minut, Sionko svojí hbitostí na soupeře platil a čeští fandové na tribunách oslavovali za stavu 2:0 blížící se postup. Ani první gól soupeře ještě nic nezaznamenal. Současný sparťanský fotbalista pak byl pět minut před koncem vystřídán, a tak závěrečné chvíle hrůzy a obrat na 2:3 sledoval už jen z lavičky.

Reprezentace vyrazila do USA s celou řadou nováčků - ČTĚTE ZDE

"Věřte mi, že se mi na to vzpomíná špatně. Je to stále bolestivé. Co bylo platné, jak se mi na turnaji dařilo a že jsme jako tým měli našlápnuto k dobrým výsledkům, protože na nás čekali hratelní Chorvati. Už kolikrát jsem si říkal, že si to nebudu znovu připomínat, ale samozřejmě ten sobotní zápas znovu všechno otevře," řekl Sionko.

K přípravě do USA poletí reprezentace bez Rosického a Baroše, ale s Čechem - ČTĚTE ZDE

Turci dokázali tehdy podruhé za sebou obrátit zápas ve svůj prospěch. "Předtím to dokázali proti Švýcarsku a my se z toho nepoučili. Soupeř ukázal, jak to dokáže v závěru zbláznit, a nám prostě takový způsob fotbalu nesvědčí," konstatoval sparťanský záložník, který se do reprezentace vrací po půlroční pauze.

Sionko je na české straně jedním ze čtyř pamětníků tehdejšího souboje, jenž převrátil reprezentaci naruby. Trenér Karel Brückner skončil a neúspěch v další kvalifikaci hodil přes palubu jeho následníka Petra Radu, posléze skončila i řada tehdejších opor.

Tentokrát ale podle Sionka půjde přes veškerou rivalitu především o přípravu. "My ani Turci to nemůžeme brát jako generálku. Oba trenéři budou určitě znovu zkoušet. Samozřejmě výsledek je vždy důležitý, ale nejde o totéž jako na šampionátu," uvedl Sionko. Za výhodu soupeře považuje to, že se tým od tehdejšího duelu příliš nezměnil. "Ale necháme na trenérovi, co o nich ví. Sám jsem podrobnosti nezjišťoval," dodal po čtvrtečním tréninku.

Hovořil chraplavým hlasem, což je následek virózy, kterou prodělal před zápasem posledního ligového kola s Teplicemi, po němž sparťané slavili titul. "Ještě nejsem zcela doléčený, ale každá hodina do zápasu mi pomůže. Navíc tu hrajeme i další zápas. Snad to na mém výkonu ale nebude znát," prohlásil třiatřicetiletý fotbalista, na jehož zkušenost hodlá Bílek v budoucnu při postupném omlazování kádru sázet.