130 let
Slavia - Jablonec (zklamaní domácí).

Slavia - Jablonec (zklamaní domácí). | foto: ČTK

Licenční manažer: Slavia a Brno by neměly hrát ligu

Sport
  •   18:17aktualizováno  20:42
PRAHA - Slavia, Ústí nad Labem a Brno. Tři celky, které by podle licenčního manažera českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Stanislava Rýznara, neměly dostal pro příští ročník 2011/12 profesionální licenci. Licenční komise následně rozhodla, že trojici klubů vyzve k doplnění žádosti. Definitivní rozhodnutí vydá komise nejpozději do 5. května.

Nad fotbalovými kluby SK Slavia Praha a FC Zbrojovka Brno se smráká. Vedení obou celků přiznalo, že dluží svým hráčům (v případě Slavie se jedná o zhruba 10 milionů korun), což je nejspíše hlavním důvodem, proč licenční manažer ČMFS Stanislav Rýznar doporučil, aby slavné celky nedostaly profesionální licenci na příští sezonu.

V případě Ústí nad Labem je problém především v tom, že nehrají na vlastním stadionu. Podle projektu Stadiony 2012 musí hrát všechny kluby ve svých vlastních arénách s odpovídajícím zázemím podle regulí FIFA. Severočeský klub hraje letošní ročník nejvyšší domácí soutěže v Teplicích. Plánovaná stavba tribuny se zázemím a vyhřívaný trávník na vlastním stadionu se zatím odložily.

VÍCE K TÉMATU

Doporučení licenčního manažera následně projednala Licenční komise, která rozhodla vyzvat trio klubů o doplnění žádosti. Definitivně rozhodne o udělení profesionálních licencí nejpozději do 5. května. Kluby se následně mohou odvolat. I to musí být následně přezkoumané nejpozději do konce května. V případě, že by ani jeden z celků řízením neprošel a následně neuspěl s odvoláním, musel by příští ročník odehrát ve třetí lize.

V minulosti se už několikrát stalo, že kluby měly s udělením licence potíže. Před rokem střížkovský klub Bohemians Praha po sestupu do druhé ligy sice vyhověl licenčnímu řízení s výtkami, protože však později nesplnil podmínku o zaplacení šestimilionové pokuty, kterou mu vyměřila disciplinární komise za nenastoupení k utkání s Bohemians 1905, o licenci přišel. Střížkovští letos hrají pouze ČFL, třetí ligu, pro kterou není licence potřeba.

Několikrát kluby dostaly licenci s výtkami, ale svaz ani kluby samotné nikdy neoznámily, kvůli jakým nedostatkům. Licenční komise se odvolává na skutečnost, že obsah řízení nemůže být zveřejňován kvůli důvěrným informacím v činnosti akciových společností, v tomto případě samotných klubů.

Občanské sdružení je připraveno zachránit fotbalovou Slavii

Občanské sdružení SK Slavia Praha se chce v případě, že by se zadlužený fotbalový klub z Edenu dostal do konkurzu, stát jeho nástupcem a hodlá po něm převzít členství ve fotbalovém svazu. Sdružení v otevřeném dopise předsedovi ČMFS Ivanu Haškovi tvrdí, že je schopno garantovat působení Slavie v nižších soutěžích a zajistit rozpočet ve výši 40 milionů korun ročně.

"Jedná se o variantu, že by současná Slavia skončila v konkurzu. Pro uvedený krok máme legislativní oporu v organizační směrnici pro činnost členských klubů ČMFS," uvedl pro server Euro.cz Jiří Vrba, mluvčí hnutí Sešívaní drží spolu, které zaslání dopisu Haškovi iniciovalo. Hnutí již delší dobu avizuje, že chce zabránit případnému vyvedení aktiv ze zkrachovalého slávistického klubu na jiný subjekt, aby se neopakovala kauza "Bohemians".

"V případě konkurzu chceme zachránit značku Slavia Praha s více než stodvacetiletou historií, slávistický fotbal očistit, zajistit jeho existenci a postavit ho znovu na nohy. Nechceme, aby došlo k řešení jako při vzniku tří Bohemians, se kterým si právníci ani ČMFS nyní nevědí rady," podotkl Vrba. Občanské sdružení v dopise tvrdí, že je připraveno poskytnout Slavii ekonomické zázemí i tréninkové plochy v areálu v Edenu, který vlastní.

"Jsme schopni pracovat se sumou až 40 milionů korun ročně, a to po dobu nejméně tří let," uvedl Vrba. Šlo by podle něj o finance na veškeré náklady a provoz klubu. "Počítáme s tím, že by se utkání hrála nadále v Synot Tip Areně v Edenu, kterou bychom si museli pronajímat. Takto jsme schopni garantovat chod klubu po dobu tří let. Během té doby je reálné přivést do klubu strategického investora, protože značka Slavia Praha skutečně svou hodnotu má," dodal Vrba.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK