Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Se Slováky bych neměnil, nás aspoň nebudou ničit, komentuje los Eura Lička

Sport

  21:40
PRAHA - Pohled na rozlosování fotbalového Eura 2016 mluví jasně: pokud chtějí Češi postoupit ze skupiny, musí se úspěšně protlouct mezi silnými týmy Španělska, Turecka a Chorvatska. „Ale se Slováky bych neměnil, jejich soupeři je budou ničit,“ řekl v rozhovoru pro Lidovky.cz bývalý reprezentant a fotbalový expert Verner Lička.

Trenér Verner Lička. foto: archiv

Slavnostní losování v Paříži rozdělilo 24 týmů do šesti skupin a ta „česká“, tedy skupina D, se jeví jako jedna z nejtěžších. Kromě nepříjemného Turecka s Chorvatskem se fotbalová reprezentace utká i s pravděpodobně nejsilnějším týmem poslední dekády Španělskem, které ve Francii bude obhajovat zlaté medaile z šampionátu v roce 2012.

O tom, jaké má naše reprezentace šance na postup, jaký je kouč Španělska Vicente del Bosque, ale i o tom, že Češi mají rozhodně příjemnější los než Slováci, se v rozhovoru pro server Lidovky.cz rozpovídal bývalý reprezentant, olympijský vítěz z Moskvy 1980 a fotbalový trenér Verner Lička.

Lidovky.cz: Češi se na Euru utkají se Španělskem, Tureckem a Chorvatskem, co na to říkáte?
Nový systém Eura s 24 týmy je nastaven tak dobře, že žádná skupina nemůže být extrémně těžká ani extrémně lehká. Nevidím tam skupinu s třemi favority. My máme jižanské státy, které mají jedno společné - jejich hra je založena na individuálních dovednostech. Samozřejmě Španělsko je favoritem a byť ze skupiny na MS 2014 nepostoupilo, tak z posledních 4 velkých šampionátů má 3 vítězství. A obhajuje titul z Eura 2012. Navíc španělská liga vládne světu posledních 10 let.

Těžký los Eura 2016: Češi ve skupině narazí na Španělsko, Turecko a Chorvatsko

Lidovky.cz: Trenér Španělska Vicente Del Bosque se v televizních záběrech spokojeně usmíval. Věří si tolik?
Del Bosque je velice moudrý muž. Setkal jsem se s ním osobně na semináři v Londýně v roce 2000, kdy řídil výchovu mládeže Realu Madrid. Jestli je někdo lídr, tak on. Před jeho nástupem k nároďáku se jim nedařilo, nikdo nedokázal kvalitní individuality poskládat do jednoho týmu, až on. Zároveň je Del Bosque zárukou pokory a respektu k soupeři. Určitě se víc než nás bojí Němců, ale už ve skupině bude pod tlakem. Další neúspěch po loňském MS by mu už neodpustili.

Lidovky.cz: A co Turecko? Není pro Čechy trochu noční můrou po Euru 2008, kdy nad ním v základní skupině vedli ještě 15 minut před koncem 2:0, aby nakonec prohráli 2:3?
Zase jsme je ale porazili u nich doma teď v kvalifikaci. Pavla (Vrbu) znám hodně dobře a on je praktik. On bude řešit silné a slabé stránky, ať tam bude mít Chorvatsko, Turecko nebo třeba Wales. A pozoruhodné je, že český tým posbíral největší úspěchy, když měl tzv. „skupinu smrti“. Vezměte si MS 1962 v Chile, skupina smrti v Anglii 1996. Hráči potřebují zápasové zatížení a rytmus a když odehrají během těch 6 měsíců do Eura 30 dobrých utkání, tak se jejich šance na úspěch výrazně zvyšují.

Češi? Největší outsider skupiny

Čeští fotbalisté jsou podle bookmakerů největším outsiderem základní skupiny D evropského šampionátu v příštím roce ve Francii.

Sázková kancelář Fortuna ohodnotila po losu možnost vítězství českého celku ve skupině kurzem 8:1, což je nejvíce ze všech čtyř týmů. Favoritem je Španělsko s kurzem 1,9:1, následují Chorvatsko za 3,5:1 a Turecko s koeficientem 6:1. Na umístění národního týmu do druhého místa jde tipovat v kurzu 2,8:1.

Češi jsou v zahajovacím duelu se Španělskem poměrně velkým outsiderem. Společnosti Tipsport a Chance vypsaly na výhru obhájců titulu kurz 1,65:1, Fortuna pak 1,7:1.

Zdroj: ČTK

Lidovky.cz: Jak se z tohoto pohledu díváte na případnou účast Tomáše Rosického? Jeho návrat po zranění kolene se odkládá na konec ledna, zápasové zatížení neměl ale ani před tím.
Pavel Vrba ví, že Tomáš Rosický je výjimečný hráč, ale neměl to nikdy postavené na něm a nikdy neplakal, když Tomáš nebyl k dispozici. Vize jsou černé, ale bude to o těch posledních 3-4 měsících. Tomáš už několikrát ukázal, že je výjimečný v tom, že se do formy dostává rychle. I kdyby se naplnily prognózy a Rosický začal hrát na konci ledna, tak pořád má dost času na to, aby odehrál deset utkání. Díky jeho genialitě by mu to stačilo a byl by přínosem.

Lidovky.cz: Jak moc věříte českému týmu?
Byl jsem vždycky optimista, mužstvo na to sportovně má. Favoritem je určitě Španělsko, ale ty tři další týmy jsou plus mínus na stejné úrovni. Mezi nimi rozhodne to, jak budou na turnaji vedeny, a v tomto věřím Pavlovi. Je to lídr. Ačkoliv není náš kádr zas tak široký, když budou kluci zdravotně v pohodě, tak věřím, že z té skupiny postoupíme. Zrovna dnes jsem mluvil s hokejovým trenérem Vláďou Vůjtkem a shodli jsme se, že pro repre trenéry je nejhorší to čekání před vrcholnou akcí. Do Eura zbývá teď 6 měsíců, kde trenéři nebudou vůbec pracovat s týmem. Oni se můžou třeba i modlit a připravovat plány, ale pracujou pouze teoreticky. Takže neví, jaké mužstvo se jim vrátí po té pauze.

Trenéři mužstev ze skupiny D: Ante Cacic z Chorvatska, Vincente del Bosque ze...
Momentka z losování. Vpředu uprostřed lze nalézt české zástupce - Miroslava...

Lidovky.cz: Co říkáte na vylosování Slovenska? Ve skupině se potkají s Anglií, Walesem a Ruskem.
Kdybych měl tu možnost, tak si radši vyberu skupinu naši. Týmy z naší skupiny chtějí soupeře přehrát, ne eliminovat a zničit.

Lidovky.cz: Jak to myslíte?
Fotbal s Angličany a Walesem bolí. Je postavený na obrovské míře agresivity, rychlosti a intenzity hry. Rusko je pak schopné všeho, třeba porazit Anglii a prohrát s kýmkoliv. Když se kouknu na současnou sestavu Slováků a kde všude jejich fotbalisté hrají, proč by se měli bát? Slováky pasuju na postup.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!