Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Lidé nás budou o něco víc respektovat, věří po triumfu kouč Brazílie

Sport

  16:38
RIO DE JANEIRO - Trenér fotbalistů Brazílie Luiz Felipe Scolari triumf na domácím Poháru FIFA nepřeceňuje, protože jeho mužstvo podle něj čeká ještě hodně práce. "Kanárci", kteří ve finále deklasovali úřadující mistry světa a Evropy ze Španělska 3:0, jsou však na správné cestě a získali větší respekt před domácím světovým šampionátem v příštím roce.

Trenér fotbalistů Brazílie Luiz Felipe Scolari foto: Reuters

"Víme, že jsme dobrým týmem, stále ale ještě nejsme kompletní a máme pořad co dokazovat. Tímto triumfem jsme však nastoupili cestu k mistrovství světa 2014," prohlásil Scolari po finále na slavném stadionu Maracaná. "Bylo fantastické slyšet diváky zpívat, že šampioni jsou zpátky, ale před námi je ještě kus práce. Přesto jsem si jistý, že nyní budou lidé o něco více respektovat Brazílii," doplnil kouč, jenž jihoamerického giganta dovedl k zatím poslednímu zlatu na MS 2002.

K TÉMATU

Těšilo ho, jak jeho svěřenci obstáli v konfrontaci s elitními soupeři. "V posledních třiceti dnech jsme porazili čtyři někdejší mistry světa - Francii (v přípravě před turnajem), Itálii, Uruguay a Španělsko," připomněl Scolari. "Vedle kvality všech hráčů jsme ještě na naší straně měli fanoušky. Toto spojení a duch jsou také velmi důležité," dodal čtyřiašedesátiletý trenér. Brazílii, která vyhrála všech pět zápasů a Pohár FIFA získala potřetí za sebou, táhl především hvězdný útočník Neymar.

Brazilci ovládli domácí Pohár FIFA. Neymar s pohárem.

Nová posila Barcelony dala čtyři branky, další dvě připravila a byla vyhlášena nejlepším hráčem turnaje. "Nedokážu posoudit, jak to ovlivní mou další kariéru. Pouze vím, že tenhle titul je velmi důležitý. Pro celé mužstvo je to obrovský krok a jsme nadšení, že jsme to dokázali," řekl Neymar, který proti Španělsku zvyšoval těsně před pauzou na 2:0. Své povedené vystoupení na turnaji nebere jako odpověď kritikům pochybujících o jeho kvalitách.

"Nijak zvlášť jsem se netrápil tím, abych se snažil zastavit lidi, kteří o mě říkali negativní věci. Pouze jsem chtěl pomoci týmu tím nejlepším možným způsobem. A přispět k výhře je to, na čem nejvíce záleží," uvedl jednadvacetiletý forvard. Finále se Španělskem pro něj bylo specifické, protože se utkal s několika budoucími barcelonskými spoluhráči. "Po zápase mi gratulovali, to mi udělalo velkou radost. Jsou to totiž hráči, které obdivuju a respektuju. Bude mi velkou ctí hrát příště vedle nich," dodal Neymar.

Neymar před cestou do Barcelony vyřeší problémy s krkem operací

Brazilský útočník Neymar podstoupí ještě před odjezdem do Španělska menší operační zákrok. Nejlepší fotbalista Poháru FIFA a nová posila Barcelony tak chce vyřešit dlouhodobé problémy s krčními mandlemi. Jednadvacetiletý Neymar, který se na celkovém triumfu Brazílie na domácím Poháru FIFA podílel čtyřmi brankami, absolvuje operaci v pátek.

"Je to problém, který mě vždycky trápil, takže to vyřešíme takhle jednou provždy," uvedl fotbalista. Doktor národního týmu José Luiz Runco upřesnil, že brazilskou hvězdu trápí chronický zánět mandlí. Operace čeká i obránce Davida Luize, který si z utkání v základní skupině turnaje s Mexikem odnesl zlomeninu nosu.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.