Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Lidská práva na hřišti i mimo něj‘. Norští fotbalisté na dálku podpořili dělníky v Kataru, přidali se i Němci

Fotbalisté Německa protestovali nápisy na tričku foto: Reuters

Praha - Norští fotbalisté nesouhlasí s konáním mistrovství světa v Kataru. Před kvalifikací MS proti Gibraltaru si tak oblékli na protest trička s nápisem: „Lidská práva na hřišti i mimo něj.“ Později se přidali i fotbalisté německé reprezentace.
  10:23

Bojkot nadcházejícího mistrovství světa ve fotbale navrhlo národnímu týmu několik velkých norských klubů. Šampionát v Kataru se má konat v roce 2022, je však kritizován za špatné podmínky cizineckých pracovníků. 

Fotbalisté Norska protestovali nápisy na tričku
Fotbalisté Norska protestovali nápisy na tričku

Podle Guardianu od roku 2010, kdy Katar pořadatelství získal, tam zemřelo více než 6500 zahraničních pracovníků. „Míra úmrtnosti je v těchto komunitách v očekávaném rozmezí vzhledem k velikosti této populaci,“ mávla nad tím rukou katarská vláda. 

Norští fotbalisté to ale nechtějí nechat jen tak. „Chceme vyvinout tlak na FIFA, aby byla přímější a tvrdější vůči katarským úřadům. Musí stanovit přísnější podmínky,“ vysvětlil důvod protestu trenér norské reprezentace Stale Sobakken. 

Norové v kvalifikaci porazili Gibraltar 3:0 a na nadcházející ročník si dělají velké ambice. Vzhledem k silnému týmu v čele s Erlingem Haalandem a Martine Odegaardem si věří i na vyšší příčky. 

Inspirovat norskými fotbalisty se rozhodli i hráči Německa. Ti oblékli trika s nápisem „LIDSKÁ PRÁVA“. „Mistrovství světa se blíží a bavíme se o tom mezi sebou. Chtěli jsme ukázat, že to neignorujeme. Napsali jsme si to sami. Máme značný vliv a můžeme toho využít k prosazovaní hodnot, které podporujeme. Tohle bylo jasné,“ řekl televizní stanici RTL záložník Leon Goretzka, který ve čtvrtečním utkání v Duisburgu prvním gólem nasměroval německý tým k výhře 3:0.

Kouč Joachim Löw potvrdil, že šlo o vlastní iniciativu hráčů. „Je to naše první prohlášení, jako týmu. Podporujeme lidská práva, bez ohledu na místo. Jsou to naše hodnoty. Proto bylo to prohlášení velmi vhodné a důležité,“ uvedl Löw.

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...