Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Liga je kvalitnější a atraktivní, míní experti

Sport

  17:21
PRAHA - Fotbaloví experti se shodli, že uplynulý ligový podzim byl atraktivnější a kvalitnější než před rokem. Odborníky nadchl útočnější styl i vyšší počet branek, jen je mrzí, že ani to na stadiony neláká víc fanoušků. Sparta podle nich vede soutěž očekávaně a zaslouženě a je největším adeptem na zisk titulu. Záležet prý ale bude na tom, jak se na Letné projeví změny v realizačním týmu.

Jablonečtí fotbalisté oslavují Davida Lafatu, který osmnácti góly přispěl k tomu, že je liga atraktivnější foto: ČTK

Střelecký průměr přes 2,7 branky na zápas či osmnáct gólů jabloneckého Davida Lafaty, to jsou podle expertů jasné důkazy atraktivního ligového podzimu. "Liga má určitě lepší kvalitu než v minulém roce," prohlásil bývalý reprezentační trenér Dušan Uhrin starší.

Kouče Trnavy Pavla Hoftycha zaujalo, kolik týmů se snaží o pohlednější hru. "Samotného mě překvapuje, kolik padá gólů. Možná jde o změny zažitých systémů a podílí se na tom i změny trenérů," uvažoval bývalý trenér Bohemians 1905. "Například Jarda Šilhavý v Liberci skvěle míchá chemii v mužstvu a dává hráčům potřebnou volnost. Podobně je na tom David Vavruška v Příbrami, který dovoluje hráčům chodit do rizika. Hráči pod ním mají sebevědomí a působí uvolněně," podotkl Hoftych.

Uhrin s ním souhlasí. "Já si myslím, že je to v trenérech. Prostě jdou do většího rizika, když hrají útočně a riskují, že dostanou branky. Filozofie trenérů se dost změnila, velkou roli v tom hraje, že v lize působí čím dál víc mladších trenérů," mínil Uhrin. Také pro něj jsou příjemným překvapením výkony Liberce a Příbrami.

Odborníky však mrzí, že ani větší atraktivita ligy neláká do hledišť více diváků. "Vytvořila se tu jakási alergie proti fotbalu. Lidi nechodí na ligu, ani na nároďák. Je to veliká škoda, protože liga se zlepšila a nároďák postoupil na mistrovství Evropy," uvedl Uhrin.

Ani pohledný fotbal a spousta gólů fanoušky neláká

Experti tvrdí, že se v návštěvnosti odráží momentální nálada ve společnosti. "Nízké návštěvy ligu degradují. Doba je teď ale taková, že lidi mají asi jiné starosti než fotbal. U nás ale nikdy nebyly nadprůměrné návštěvy, nefunguje tu tak naplno klubismus. Jediný recept je, aby fotbal získal větší důvěru a pokračovalo se v tomto atraktivním trendu," řekl bývalý ligový kouč Vlastimil Palička.

"Fotbal se nedá brát jako lidová zábava, mnoho lidí si nemůže dovolit pravidelně chodit na stadiony. Proto bych se přikláněl k tomu, aby se část stadionu vyhradila k tomu, že se tam budou prodávat vstupenky za symbolickou cenu," hledal řešení Hoftych.

Odborníci se shodují, že Sparta vede ligu podle očekávání. Hoftych je přesvědčen, že už první místo nepustí a nerozhodí ji ani změny v realizačním týmu - odchod Jozefa Chovance a chystané angažování Jaroslava Hřebíka. "Myslím si, že to už Sparta uhraje. Podle mě jí to nezkomplikuje ani případná změna v realizačním týmu. Jestli se potvrdí informace z médií a přijde pan Hřebík, tak ten má jasně danou dlouhodobou vizi, kterou se svými týmy praktikuje, a Sparta nebude mít problém se jí přizpůsobit. Navíc u týmu asi zůstane současný trenér Martin Hašek," uvedl Hoftych.

Reprezentace těžila z nečekané změny

Uhrin Spartu v čele očekával. Jak se na Letné projeví změny, ale nechtěl příliš odhadovat. "Až čas ukáže, zda to bude změna k dobrému," poznamenal. Spartu podle něj bude nejvíc prohánět druhý Liberec. "Myslím, že má skoro stejně kvalitní kádr jako Sparta. Takových šest hráčů má srovnatelnou kvalitu. Plzeň už ztrácí deset bodů, to je dost. Měli se lépe srovnat s tím, že hrají Ligu mistrů. Nijak je to neomlouvá, špičkové kluby to zvládají," podotkl Uhrin na adresu obhájce titulu.

Palička se domnívá, že o titulu ještě není rozhodnuto. "Jaro bude ještě hodně zajímavé. Sparta má sice náskok, ale vytvořila se za ní silná čtveřice Liberec, Mladá Boleslav, Plzeň, Jablonec, která bude chtít uprchlíka dohnat. Bude zajímavé sledovat, jak vzájemné zápasy v této čtveřici budou významné pro tabulku," řekl Palička.

Odborníci se shodli, že z kvalitnější ligy tentokrát mnohem víc než dřív těžila i reprezentace. "Plzeňští hráči ji dokázali oživit, bez nich by byl postup na Euro hodně složitý," upozornil Palička. "Právě hráči Plzně nebo liberecký Gebre Selassie měli významný podíl na postupu. A už si ani nepamatuji, kdy hráči z ligy hráli v reprezentaci takovou roli. I to je vizitka toho, jak se liga zlepšuje," dodal Hoftych, kterého zaujal především raketový vzestup plzeňského Petra Jiráčka.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!