Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Neapol je poprvé ve čtvrtfinále LM, Liverpool opět nestačil na Real a končí

Fotbalisté Neapole slaví historický postup do čtvrtfinále Ligy mistrů. foto: AP

Středeční odvety osmifinále Ligy mistrů odhalily poslední dva čtvrtfinalisty. Poprvé do této fáze soutěže postupují fotbalisté Neapole, kteří doma zvítězili 3:0 nad Eintrachtem Frankfurt. Dvěma góly se na výhře podílel Victor Osimhen. Dál jde také Real Madrid, který porazil 1:0 Liverpool zásluhou Karima Benzemy.
  21:31aktualizováno  23:23

V prvním poločase v Madridu zářili oba brankáři. Úvodní šancí liverpoolského Núňeze zlikvidoval Courtois. Jeho protějšek Alisson zase zblízka vychytal Viníciuse a Camavingovu ránu vytáhnul na břevno. Před pauzou si ještě Courtois poradil s pokusy Núňeze a Gakpa.

Po změně stran ubylo šancí na obou stranách, ale aktivnější byl Real, který jako první tým odehrál 300. zápas v Lize mistrů. Alisson vyrazil pokus Valverdeho, jeho spoluhráč Benzema poté z dobré pozice vypálil mimo.

Vinicius Jr. z Realu Madrid (uprostřed) střílí v utkání proti Liverpoolu.

Francouzský kanonýr se dočkal v 79. minutě, kdy po Viníciusově přihrávce snadno trefil odkrytou branku. Benzema navázal na dva góly z úvodního utkání, krátce nato ale úřadující držitel Zlatého míče kvůli zranění odstoupil ze hry.

Real neprohrál s Liverpoolem osmý pohárový duel po sobě, z toho posedmé zvítězil. Hosté potvrdili slabší formu na hřištích soupeřů, kde v této sezoně zvítězili z 20 duelů pouze šestkrát.

Karim Benzema (vpravo) a Vinícius Jr.oslavují gól proti Liverpoolu.

Opatrný úvodní poločas v Neapoli dlouho nenabídl zajímavější moment. Až ve druhé minutě nastavení otevřel skóre Osimhen hlavou po centru Politana. Nigerijský útočník, jenž se gólově prosadil i ve Frankfurtu, pak v 53. minutě zvýšil na 2:0. Osimhen se tentokrát trefil po přihrávce Di Lorenza a v sezoně si polepšil na 23 soutěžních branek.

Po hodině hry stanovil konečný výsledek Zieliňski proměněnou penaltou. Neapol doma vyhrála dvanáctý zápas Ligy mistrů po sobě. Frankfurt venku protáhl čekání na soutěžní vítězství na sedm utkání.

Italové mají po triumfu Neapole ve čtvrtfinále tři týmy, což se povedlo poprvé po sedmnácti letech. V roce 2006 v této fázi stanuly Inter Milán, AC Milán a Juventus - stejné trio figurovalo mezi osmi nejlepšími i o rok dříve.

Victor Osimhen z Neapole hlavičkuje na branku Frankfurtu.

Itálie má v pohárech stále všechny účastníky. V Evropské lize bojuje ještě Juventus a AS Řím. V Konferenční lize se drží Fiorentina a Lazio.

Úřadující vítěz Evropské ligy se musel obejít bez podpory svých fanouškům. Italské ministerstvo vnitra po nepokojích provázejících první duel zakázalo prodej vstupenek příznivcům hostů. Přesto se před zápasem v centru města chuligáni Eintrachtu, kteří do Neapole přicestovali i bez vstupenek, střetli s policií.

Losování čtvrtfinále se uskuteční v pátek od 12:00 ve švýcarském Nyonu.

Liga mistrů
Osmifinále 15. 3. 2023 21:00
Real Madrid CF Real Madrid CF : Liverpool FC Liverpool FC 1:0 (0:0)

první zápas 5:2 - postupuje tým Real Madrid CF

Góly:
78. Benzema
Góly:
Sestavy:
Courtois – Carvajal (86. Vázquez), Militão, Rüdiger, N. Fernández – Kroos (84. Tchouaméni), Camavinga, Modrić (82. Ceballos) – Valverde, Benzema (C) (82. Rodrygo), Vinícius Júnior (84. Asensio).
Sestavy:
Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, van Dijk, An. Robertson (90+1. Tsimikas) – D. Jota (57. Elliott), Fabinho, Milner (C) (73. Oxlade-Chamberlain) – Saláh, Núñez (57. Firmino), Gakpo (90+1. Carvalho).
Náhradníci:
Lunin – M. Díaz, E. Hazard, F. Mendy, Odriozola, Rodriguez, Vallejo.
Náhradníci:
Adrián, Kelleher – Gomez, Jones, Keïta, Matip, Williams.
Žluté karty:
Žluté karty:
73. Jürgen Klopp (trenér), 90+4. Tsimikas

Rozhodčí: Zwayer – Lupp, Achmüller

Přejít na on-line reportáž
Liga mistrů
Osmifinále 15. 3. 2023 21:00
SSC Neapol SSC Neapol : Eintracht Frankfurt 3:0 (1:0)

první zápas 2:0 - postupuje tým SSC Neapol

Góly:
45+2. Osimhen
53. Osimhen
64. Zieliński
Góly:
Sestavy:
Meret – Di Lorenzo (C), Rrahmani, Kim Min-čä (66. Jesus), Rui – Anguissa, Lobotka, Zieliński (74. Ndombèlé) – Politano (66. Lozano), Osimhen (81. Simeone), Kvaracchelija (74. Elmas).
Sestavy:
Trapp – Buta, Tuta, Ndicka, Lenz (67. Max) – Rode (C) (74. Jakić), Sow – Knauff (62. Alidou), Götze, Kamada – Borré.
Náhradníci:
Idasiak, Gollini – Oliveira, Bereszyński, Østigård, Gaetano.
Náhradníci:
Ramaj, Horz – Smolčić, A. Touré, Hasebe, Alario, Chandler.
Žluté karty:
77. Jesus
Žluté karty:
26. Ndicka, 32. Lenz, 64. Götze

Rozhodčí: Taylor (ENG) – Beswick (ENG), Betts (ENG)

Počet diváků: 49 082

Přejít na on-line reportáž
Autoři: ,