Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Plzeň - Bayern 2:4, po tristní půli se domácí zmátořili a duel dohráli důstojně

Plzeňský záložník Adam Vlkanova (vpravo) se raduje ze své trefy do sítě Bayernu Mnichov. foto: AP

Plzeňští fotbalisté v Lize mistrů podlehli i ve čtvrtém utkání. Doma s Bayernem Mnichov po půlhodině prohrávali 0:4 a vyhlíželi, že by nejraději zmizeli ze stadionu. Po přestávce se však zmátořili, dali dva góly a souboj dohráli důstojně se skóre 2:4.
  22:59aktualizováno  23:01

Plzeň vyhrála druhý poločas 2:0, celkem zahrávala víc rohů než Bayern. Fanoušci góly Vlkanovy a Klimenta slavili, nad hlavami točili šálami a bavili se. V té době však už bylo rozhodnuto.

Bayern počtvrté ve skupině zvítězil a zajistil si postup do jarního osmifinále. V druhém duelu skupiny C Barcelona remizovala s Interem Milán 3:3 a na italského soupeře dál ztrácí tři body.

„Výhra se počítá, navíc venku. Jsme v nejtěžší skupině, máme dvanáct bodů a jistý postup. Cíl je splněn. To nám dává určitý klid na nadcházející zápasy v bundeslize,“ řekl hostující kouč Julian Nagelsmann.

Tabulka skupiny C

Tým Z V R P S B
1. Bayern Mnichov 4 4 0 0 13:2 12
2. Inter Milán 4 2 1 1 6:5 7
3. FC Barcelona 4 1 1 2 8:7 4
4. Plzeň 4 0 0 4 3:16 0

Viktoria doma proti Bayernu směřovala k ostudě, k dalšímu debaklu ve skupině, ale pomohla jí poločasová přestávka a zásahy do sestav obou týmů. Domácím střídání pomohla, hostům uškodila. Ti zahazovali šance a v obraně byli laxní.

Zato v první půli to od německého týmu byl koncert.

Nemusíte být fanoušky Viktorie, ale jejich hráčů vám muselo být během první půle líto.

Chvílemi to vypadalo jako zesměšnění soupeře. Tak lehce hosté protivníka přehrávali. Ani jim to nedalo tolik námahy. Tak lehce stříleli góly. Gólman Staněk, který se vrátil po zranění ramene, nejspíš litoval, že ještě nezůstal na marodce.

Přihrávka, narážečka, zakončení a gól.

Plzeňští vůbec nestíhali, ale vůbec. Nedokázali dostupovat, pořád byli od protivníků na dva metry. Nezachytávali hráče ani přihrávky.

Bayern nastoupil bez pěti zraněných či nemocných hráčů, kteří se minulý týden v Mnichově podíleli na vítězství 5:0. Absence nevadily, byl to podobný uragán.

Mané vzal míč z levé strany, přes Havla se dostal do středu pole, narazil si s Goretzkou a středem obrany proplul až před Staňka. Dva útočící hráči jednoduše přehráli pět obránců.

Druhý gól padl poté, kdy si Sané ve středu pole pohrál s Vlkanovou, prudkou přihrávkou po zemi mezi beky nastartoval Comana, který z první dával před bránu a Müller na malém vápně jen nastavil nohu. Pětice vracejících se domácích hráčů zaostávala o dva až tři metry.

Vrcholem plzeňské nemohoucnosti v defenzivě byl třetí gól. Reprezentační středopolař Kalvach úplně špatně při bránění přebral Müllera, který poslal míč podél velkého vápna. Sané ho pustil za sebe a Goretzka střílel k tyči. Domácí akci sledovali stejně napjatě jako deset tisíc diváků na tribunách.

V Mnichově dostala Plzeň tři góly za jedenadvacet minut a pak už vydržela do poločasu.

Doma potřetí inkasovala o chvíli později, ale do přestávky dostala ještě čtvrtý gól. Sané vedl míč středem, včas ho předal Goretzkovi, který Staňka přehodil. S Goretzkou se vracel Havel, ale když ho nestíhal, tak se v době přihrávky zastavil a pak se vyčítavě díval na záložníka Jirku. Kapitán Hejda se hodně zlobil, máchal rukama a na spoluhráče křičel.

Plzeňský útočník Tomáš Chorý hlavičkuje v zápase Ligy mistrů s Bayernem Mnichov.

Plzeňští si slíbili, že budou hrát odvážně, ale k ničemu se vůbec nedostali.

Přesto mohli skórovat. Po hodně bohorovné rozehrávce brankáře Ulreicha, který zastoupil zraněného Neuera, se míč odrazil k Mosquerovi, ale ten sám před hostujícím gólmanem volil mizerné zakončení. Myslel si, že je v ofsajdu a že by gól stejně neplatil. Bylo to za stavu 0:3.

Po přestávce Bayern ubral a střídající hráči výkonnosti svých předchůdců nedosáhli.

Středopolař Bucha, nejvýraznější z Plzeňských, se po hodině hry hezky uvolnil na pravém křídle, do jeho prudkého centru Pernica strčil hlavu, ale Ulreich ještě reflexivně zasáhl. Když však vzápětí Mosquera vyhrál vzdušný souboj a Vlkanova odražený míč napálil z patnácti metrů k tyči, hostující gólman se jen ohlédl.

Plzeň ožila, hráči i publikum. Najednou mezi týmy nebyl rozdíl, Bayernu se lehkovážný přístup nevyplácel. V 75. minutě se po povedené kombinaci Kliment v pokutovém území otočil kolem Pavarda a levačkou dal druhý gól.

Domácí pospíchali za další brankou, trenér Bílek chytil zakopnutý míč a podával ho hráčům, aby rychle rozehráli. Zdramatizovat zápas se však Plzni už nepovedlo.

„Za druhou půli musím Plzeň pochválit. Odehráli skvělý poločas. Hodně jim pomohl příchod Klimenta, který se mi líbil, když působil v bundeslize. Byl aktivní, zaměstnával naši obranu. My jsme chtěli střídat a taky hrálo roli, že jsme vedli o čtyři góly. Ale znovu bych chtěl pochválit Plzeň, fanouškům se to muselo líbit,“ řekl Nagelsmann.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!