130 let

Michal Kadlec z pražské Sparty. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Rozpačité remízy: Sparta přišla o výhru v závěru, Plzeň dohrávala v deseti

Sport
  •   19:36aktualizováno  22:33
PRAHA - Nepříliš spokojeni mohou být fanoušci českého fotbalu po úterních úvodních zápasech 3. předkola Ligy mistrů. Pražská Sparta sice vedla nad Steauou Bukurešť po gólu Šurala, o výhru ale v závěru přišla. To Plzeň může být po zápase proti ázerbajdžánskému Karabachu za bezbrankovou remízu ráda, protože po vyloučení Baránka dohrávala o deseti. Odvety se hrají příští týden.

V zápase Sparty proti Steaue se o první šance zápasu se sice dostal rumunský tým, když si brankář Bičík ve čtvrté minutě poradil s nebezpečnou hlavičkou Stanciua, pak už ale nebezpečné příležitosti počítala jen Sparta. Nejprve střílel z hranice vápna Dočkal, pak Lafata místo odkryté branky trefil gólmanu Nitu.

Zápas Sparta - Steaua jsme sledovali on-line

Rumunský brankář se vyznamenal i ve 32. minutě po střele Šurala. Letenský útočník se však dočkal o chvíli později, kdy po rohovém kopu otevřel skóre. Těsně před přestávkou mohla Sparta přidat druhou branku, jenže Konatého rána skončila těsně vedle tyče.

Ve druhém poločase začala Steaua víc útočit a už v úvodu ji po střele Goluboviče dělily centimetry od vyrovnání. Na další příležitost se čekalo až do 66. minuty a tentokrát Spartu podržel Bičík, který vyrazil Stanciuovu tvrdou střelu. V 75. minutě už ale byl na přímý kop hostujícího útočníka krátký a Stanciu vyrovnal.

Na snímku se radují střelec vyrovnávacího gólu Steauy Nicolae Stanciu (vpravo)...
Josef Šural (vpravo) ze Sparty se raduje z gólu.

Odveta v Rumunsku se hraje příští týden a pokud ji Sparta i přes nepříznivý výsledek zvládne, bude mít minimálně jistotu účasti ve skupině Evropské ligy a finančního bonusu 150 milionů korun. Kdyby vypadla, čeká ji play off Evropské ligy. Případný postup do základní skupiny Ligy mistrů pak vynese 380 milionů korun.

Plzeň oslabil Baránek

Fotbalisté Plzně vstoupili do 3. předkola Ligy mistrů domácí bezbrankovou remízou s Karabachem. Ázerbájdžánského mistra sice přehrávali, ale těžko si vytvářeli šance. Nejblíže gólu byl v 63. minutě Michael Krmenčík, který po rohu trefil tyč. Navíc poslední čtvrthodinu dohrávala Viktoria bez vyloučeného stopera Jana Baránka, neboť dostal dvě žluté karty.

Za týden v odvetě tak musí Plzeň na hřišti Karabachu zvítězit, nebo uhrát remízu se vstřeleným gólem, aby se přiblížila postupu do elitní evropské soutěže. Karabach však v dosavadních pěti domácích zápasech v předkolech Ligy mistrů ani jednou neprohrál.

Zápas Plzeň-Karabach jsme sledovali on-line

Na Plzni bylo vidět, že přes léto zapracovala na presinku, dobře kombinovala a na hřišti měla převahu, ovšem chyběl jí tlak do útočného vápna. Většina akcí končila už před vápnem a šance tak přicházely poskromnu.

Až ve 13. minutě Kolář poprvé vyzkoušel hostujícího gólmana, ale byl to pokus z téměř nulového úhlu a výsledkem byl jen roh. Při dalším rohu se odehrála strkanice mezi Baránkem a útočníkem Madatovem, který se teatrální simulací snažil vykoledovat vyloučení domácího stopera, sudí však oba potrestal žlutou kartou.

Největší šanci první půle měl ve 22. minutě Kolář, jenže místo střely z hranice vápna zbytečně volil přihrávku na hůře postaveného spoluhráče.

Domácím zatrnulo ve 38. minutě, kdy Limberskému unikal rychlonohý Quintana a byl u míče dříve než vybíhající gólman Kozáčik. Situaci však nezvládl a Limberský s Kozáčikem nebezpečí odvrátili. Nakonec mohli jít do šaten veseleji plzenští, ale Ďuriš z otočky napálil míč jen těsně vedle.

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Sparta Praha - Steaua Bukurešť 1:1 (1:0)

Branky: 35. Šural - 75. Stanciu. Rozhodčí: Siebert - Seidel, Achmüller (Něm.). ŽK: Matějovský, Zahustel, Frýdek, Kadlec - Tamas, Stanciu, Pintilii, Aganovič, Enache. Diváci: 13 257.

Viktoria Plzeň - Karabach 0:0

Rozhodčí: Stavrev - Kirovski, Kostadinov (všichni Mak.). ŽK: Baránek - Madatov. ČK: 75. Baránek. Diváci: 10 268.

Autor: Lidovky.cz