Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Portugalsko - Česko 2:0, první prohra mezi elitou, rozhodl úvodní poločas

Portugalský kapitán Cristiano Ronaldo postupuje do české defenzivy. foto: AP

Čeští fotbalisté poprvé v letošním ročníku Ligy národů prohráli. Ve svém třetím vystoupení v elitní úrovni podlehli v Lisabonu domácím Portugalcům 0:2, když oba góly padly po půlhodině hry. Druhý poločas už se spíš dohrával, favorit chvílemi polevil.
  22:22aktualizováno  22:43

Po dvou vydařených domácích zápasech v minulém týdnu se národní mužstvo představilo venku, ale v boji o první příčku ve skupině se především jen bránilo.

Díky výhře Španělů ve Švýcarsku však Češi po polovině zápasů stále mají slušnou šanci na záchranu a na účast v nejvyšším levelu i v příštím ročníku Ligy národů 2024/2025.

Tabulka

Tým Z V R P S B
1. Portugalsko 3 2 1 0 7:1 7
2. Španělsko 3 1 2 0 4:3 5
3. Česko 3 1 1 1 4:5 4
4. Švýcarsko 3 0 0 3 1:7 0

Ani v Lisabonu reprezentace nebyla zcela bez šancí. Bohorovně bránící Portugalci pustili soupeře ještě za bezbrankového stavu do dvou nadějných možností, neinkasovali a sami následně z první příležitosti udeřili.

Další šance měli hosté po půli. Ale to už bylo z jejich pohledu 0:2.

Portugalský kapitán Cristiano Ronaldo sice neskóroval, ale zaplněné Estadio José Alvalade v Lisabonu náramně bavil. A vlastně jeho paráda, když na hranici vápna fintou obelstil Součka, byla na počátku první branky po půlhodině hry.

Souček sice následně míč ještě odkopl, ale pak propadla levá strana. Havel zbytečně vystoupil k postranní čáře na pomoc Matějů a otevřel tak prostor do vápna. Hložek se nechytil s Cancelem, který od Bernarda Silvy dostal přihrávku do volného prostoru a z ostrého úhlu propálil Staňka.

Druhý gól padl vzápětí po podobné akci, když za Matějů zaběhl středopolař Guedes a křižnou ranou poslal míč na druhou tyč. Staňkovi nepomohlo, že se roztáhl jako gólman v házené.

„Udělali jsme dvě taktické chyby a soupeř nás potrestal. Nehráli jsme dobře jako v neděli proti Španělsku, hráli jsme pomalu a dozadu,“ řekl český kouč Jaroslav Šilhavý.

Byly to první dvě střely domácích na bránu. Pod mohutnou ocelovou konstrukcí střechy stadionu Sportingu Lisabon soupeře uspávali trpělivou kombinací. A když se jim naskytla možnost, vypálili nejkratší cestou k bráně.

Hosty fotbal bavit nemohl. Posouvali se tam, kudy létal míč, sami hráli bez něj. Když ho získali, neudrželi ho. Nechali se hluboko zatlačit. Přesto z občasných výpadů málem udeřili. To když po přetaženém centru Coufala levý wingback Havel vrátil hlavou míč na střed vápna, ale Sadílek ze 14 metrů bránu překopl.

Ještě blíž byl Kuchta, hrdina nedělního utkání proti Španělsku těžil z dobré práce Lingra. Ten udržel míč proti Cancelovi i Pepému, dal míč za obránce, jenže Kuchta pálil zblízka jen do brankáře Dioga Costy, který dostal přednost před veteránem Ruiem Patriciem.

Při svém pátém startu za reprezentaci nečekal, že bude čelit smršti střel. Nečelil, přesto české útoky byly nebezpečné, bylo jich však málo.

Hráli především domácí. Když míč dostal Ronaldo, publikum bouřlivě reagovalo. Bernardo Silva kličkoval, Pepé byl vzadu jako zeď, mrštný Guedes trápil obránce a Neves s Carvalhem vládli středu pole.

Dva portugalští mazáci během duelu Ligy národů s Českem: Cristiano Ronaldo a...
Portugalský kapitán Cristiano Ronaldo hecuje spoluhráče před výkopem duelu Ligy...

Ale dlouho to bylo 0:0, trenér Fernando Santos už nervózně přešlapoval před lavičkou u postranní čáry a mračil se, když jeho tým pustil do šance Kuchtu. Ale na konci poločasu mohl být v klidu.

Do druhé půle jeho protějšek Šilhavý poslal do hry tři čerstvé hráče a jeden z nich Jurečka mohl po rychlém brejku snížit, ale po akci Hložka vůbec netrefil bránu. Do konce by zbývalo ještě třicet minut a Češi mohli souboj zdramatizovat.

Pak už spíš byli jen komparzem v ofenzivním představení Portugalců, kteří se neustále tlačili dopředu, ale třetí gól už nepřidali. Ve finální fázi nebyli dostatečně důrazní a přesní.

A Češi je mohli v samém závěru potrestat. Po kiksu Nevese v rozehrávce se sám před brankářem ocitl debutant Vlkanova, jenže při jednom z prvních dotyků s míčem v reprezentaci pálil hodně vedle.

„Mohli jsme to zdramatizovat, mohlo to být ještě zajímavé. Ale to nic nemění na tom, že soupeř byl výborný,“ poznamenal Šilhavý.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...