130 let

Sparta Praha - Viktoria Plzeň. Vladimír Darida z Plzně, Marek Matějovský ze Sparty (uprostřed) a brankář Matúš Kozáčik z Plzně | foto: ČTK

Liga to ještě nezažila. Zahrají si Plzeň se Spartou zápas o titul?

Sport
  •   21:00
PRAHA - Ještě nikdy v historii české ligy se to nestalo. Ale dramatický konec sezony naznačuje, že postavení v tabulce letos o titulu nerozhodne. Možná tak poprvé dojde na krizovou variantu - fotbalisté Sparty a Plzně si o mistrovské oslavy zahrají dodatečný zápas.

Plzeň a Sparta mají stejně bodů, shodné vzájemné zápasy a velmi podobné skóre. Reálně se tak může přihodit, že o titulu nerozhodne ani jedno z daných kritérií. Zde je výňatek ze soutěžního řádu (článek 8, odstavec 2), který stanovuje, co rozhoduje o celkovém pořadí v tabulce:

"Pokud mají po ukončení soutěže dvě nebo více družstev stejný počet bodů, rozhoduje o jejich pořadí v tabulce větší počet bodů získaný ve vzájemných utkáních.

Jestliže je stejný, rozhoduje nejdříve lepší brankový rozdíl ze vzájemných utkání a posléze větší počet branek vstřelený ve vzájemných utkáních.

Pokud ani tato kritéria nerozhodnou, rozhodne lepší brankový rozdíl ze všech utkání v soutěži a je-li i ten stejný, zaujme vyšší pořadí v tabulce to družstvo, které vstřelilo v celé soutěži více branek.

Není-li možno rozhodnout o pořadí ani podle předchozího kritéria, sehrají družstva kvalifikační utkání podle rozhodnutí řídícího orgánu, to však jen v případě, má-li se určit postupující nebo sestupující. O vyšším pořadí v tabulce je možno rozhodnout i losem v případě časové tísně, kdy kvalifikační utkání již nelze sehrát."

Loni o titulu rozhodlo až poslední kolo. V přímém souboji o první místo se utkaly Liberec (který se nakonec stal mistrem) a Plzeň.

Nyní může být situace ještě zamotanější. Do konce soutěže sice zbývá sedm kol, ale i tak je možnost dodatečného zápasu snadno představitelná. Česká Gambrinus liga by tak zažila opravdvu velké finále.

Jak je to možné? Projděme si postupně všechna kritéria, která určují konečné pořadí.

1. Body. V současnosti mají Plzeň i Sparta 47 bodů. Oba týmy hrají nejlepší fotbal v Česku a v soutěži nemají konkurenci. Proč by se tedy nemohlo stát, že stejně bodů budou mít i po 30. kole?

2. Body ze vzájemných zápasů. Pokud Plzeň a Sparta budou mít stejně bodů, vzájemné zápasy o titulu určitě nerozhodnou. Podzimní duel totiž skončil výhrou Plzně 1:0, jarní utkání stejným poměrem zvládla Sparta.

Stejné vysvětlení platí i pro další kritéria - lepší brankový rozdíl ze vzájemných zápasů a větší počet gólů ze vzájemných zápasů. Ani tato kritéria by tak nerozhodla.

5. Lepší brankový rozdíl ze všech utkání. Zatím ho má lepší Plzeň, a to o dva góly. Proto je také v průběžné tabulce před Spartou. Dvoubrankový rozdíl jde ovšem stáhnout během jediného kola. Tento údaj však už dva týdny zůstává beze změny.

6. Větší počet gólů ze všech zápasů. Také v tomto ohledu je Plzeň lepší, i když jenom o gól. V předchozích třiadvaceti kolech vstřelila 41 gólů.

7. Velké finále. Tato varianta se v historii fotbalové ligy ještě nikdy nestala. A nemusí se stát ani letos.

Ale i tak je to vzrušující představa - o titulu by rozhodl dodatečný zápas. Provázel by ho mimořádný zájem fanoušků i médií. Veškerá pozornost by byla upřena jen na souboj dvou nejlepším celků ligy.

A vítěz by na konci zaslouženě převzal mistrovský pohár.

Autor: