Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Limberský: Sparta? Tři body jsou fajn, ale ne pro Ligu mistrů. Dobře hrajeme po nezvládnutých zápasech

Sport

  19:15
PLZEŇ - Jen jeden z jeho současných spoluhráčů je v evropských pohárech zkušenější. O jediný zápas. Daniel Kolář jich stihl osmdesát jedna, David Limberský osmdesát. „Ale Liga mistrů pro nás není žádná rutina. Bereme ji vážně a užíváme si to. Pořád není úplně běžné, aby ji český klub hrál,“ tvrdí plzeňský obránce.

David Limberský foto: Ladislav Němec, MAFRA

‚To si děláš, p**u, z***vil jsi celý zápas.‘ Barošovi hrozí za surový faul a vulgarity trest na 9 měsíců

A má pravdu. Vždyť mezi fotbalovou šlechtou svítila česká vlaječka za posledních deset let jen třikrát. Pokaždé díky Plzni.

„Jsme šťastní, že na téhle úrovni můžeme účinkovat,“ povídal David Limberský v pondělí dopoledne před odletem z Prahy.

Příští zastávka: Řím.

A po necelých dvou letech další střet s AS Řím. Pamatujete?
Hráli jsme tam v Evropské lize. Na tři stopery a já byl jedním z nich, což mi bylo sympatické, protože jsem nemusel tolik běhat (smích). Teď už asi ve třech vzadu nebudeme, takže to bude horší.

David Limberský v souboji s Jakou Bijolem

Znovu proti vám bude stát útočník Edin Džeko, tenkrát vám na Olympijském stadionu nastřílel hattrick, prohráli jste 1:4...
Přitom jsme hráli vcelku dobře, ale Džeko je rozdílový hráč, těžko bránitelný. Tenkrát dal fantastické góly, věříme, že nebude mít svůj den.

Bude zápas v Římě ještě náročnější než ten první v Lize mistrů proti CSKA (2:2)?
Myslím, že ano. I Řím v Evropské lize, kde jsme ho zažili, a v Lize mistrů je něco jiného, ta jejich motivace bude velká. Potřebují s námi uhrát šest bodů, aby udělali druhé místo. Myslím, že nastoupí v nejsilnějším složení, s velkou chutí. Bude to pro nás těžké.

S čím vlastně coby outsider do takového zápasu jdete?
Samozřejmě, že by pro nás každý bod byl dobrý. A já věřím, že předvedeme alespoň takový výkon jaký v prvním poločase proti Moskvě. Když se to povede a Řím bude lepší, zvedneme hlavy a půjdeme dál. Kdybychom ale šance měli, soupeř zrovna neměl svůj den a my to stejně nezvládli, byli bychom naštvaní.

Jako po remíze s CSKA...
Přesně, před utkáním bychom sice bod brali, ale po té naší první půli jsme z výsledku byli zklamaní. Na druhou stranu CSKA ukázalo obrovskou kvalitu, možná předtím dali regulérní gól, co neplatil... A pak ta penalta, která naopak byla docela sporná. Samozřejmě, že hodně mrzí, když dostanete gól v devadesáté páté minutě, v šatně převládalo zklamání.

Plzeňští Jakub Řezníček (vlevo) a David Limberský se radují z gólu.
Úvodní zápas 4. předkola fotbalové Evropské ligy: Viktoria Plzeň - AEK Larnaka....

Po páteční výhře nad Spartou už je ale nálada zase dobrá, že?
Bylo důležité, že jsme to zvládli. Na druhou stranu to byly jen tři další body do ligové tabulky, zápas jako každý jiný. Hlavní je, že jsme teď dobře naladění, i když je pravda, že ty nejlepší výkony většinou podáváme po nezvládnutých zápasech.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!