Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Messi už patří bohatým Pařížanům. Prošel prohlídkou a podepsal smlouvu na dva roky

Lionel Messi zdraví fanoušky Paris St. Germain na letišti. foto: Reuters

Hotovo, ujednáno. Lionel Messi, držitel šesti Zlatých míčů pro nejlepšího fotbalistu planety, se dohodl na angažmá v Paris St. Germain. Do francouzského klubu přichází jako volný hráč z Barcelony. Během úterý přiletěl do Paříže, absolvoval lékařskou prohlídku a večer už bohatý celek informoval, že Argentinec podepsal smlouvu na dva roky s opcí na další sezonu.
  12:39aktualizováno  22:31

„Nemůžu se dočkat, až v Paříži započne nová fáze mé kariéry,“ prohlásil Messi už jako nový hráč PSG. 

Na dresu bude mít číslo 30, se kterým začínal v Barceloně. „Vize klubu souzní s mými ambicemi. Vím, jak talentovaní tu působí hráči i lidé z realizačního týmu. Jsem odhodlaný tu po jejich boku vybudovat něco velkého.“

Je to obří událost. Jeden z nejpikantnějších a nejméně očekávaných přesunů ve fotbalových dějinách. V posledních dnech se Messiho jméno objevovalo snad všude. Když se během úterý jeho příchod do St. Germain přiblížil realitě, světová média se předháněla v exkluzivních informacích.

„Lionel Messi se dohodl s PSG. Jeho přílet do Paříže se očekává v příštích několika hodinách,“ oznámil L’Equipe v úterý v poledne.

„Je to uzavřeno. Informace L’Equipe se nám z Messiho okolí podařilo ověřit,“ uvedl barcelonský deník Mundo Deportivo, který má blízko k FC Barcelona.

Přesně o hodinu později Messi odjel ze svého domu na barcelonském předměstí Castelldefels, vydal se na nedaleké letiště El Prat, odkud soukromým tryskáčem odcestoval do Paříže. 

Messiho let sledovalo v reálném čase v aplikaci Flightradar24 přes 140 tisíc lidí!

Jeho otec Jorge, který je zároveň hráčovým agentem, novinářům před odletem potvrdil, že Messi bude hrát za St. Germain. „Na důvodu odchodu z Barcelony se ptejte tam. Leo je smutný, že musel odejít. To jste snad viděli,“ řekl.

Krátce po Messiho přistání už Paris St. Germain na svém twitterovém účtu sdílel upoutávku s heslem: nový diamant v Paříži. V sestřihu je kromě záběrů na stadion s fanoušky i volné místo v šatně mezi dresy Neymara a Mbappého nebo šestice Zlatých míčů pod Eiffelovou věží. 

Messi dychtivým fanouškům na letišti Le Bourget zamával v tričku s nápisem „Ici C’est Paris“ (Tohle je Paříž) a zamířil na lékařskou prohlídku. Krátce před úterní půlnocí klub informoval, že čtyřiatřicetiletý útočník podepsal smlouvu.

Dvě sezony s opcí na třetí.

„Vítej v Paříži, Leo.“

Oznámením a pompézními videi přivítání Messiho ve francouzské metropoli zdaleka nekončí. Očekává se, že se fotbalista rozpovídá na speciální tiskové konferenci. Ta se uskuteční ve středu v 11 hodin.

Nová kapitola začíná.

Po jedenadvaceti letech.

Lionel Messi, jeden z nejlepších fotbalistů, co kdy hráli, mění Barcelonu za Paříž. Jeho plat by měl činit kolem 35 milionů eur ročně, v přepočtu asi 900 milionů korun.

Dělníci ze stěny stadionu Camp Nou v Barceloně odstraňují obří plakáty s Lionel...

Z fasády barcelonského stadionu Camp Nou dělníci během úterý odstranili obří plakáty s jeho podobiznou.

Ve francouzské metropoli si od něj hlavně slibují triumf v Lize mistrů. Výhra v domácí soutěži je povinností, byť loňský ročník senzačně ovládlo Lille. 

První zápas po Messiho příchodu hraje Paris St. Germain v sobotu 14. srpna od 19.00 proti Štrasburku. Do hlediště stadionu Park Princů může přijít maximální možná kapacita.

V kabině na Messiho čeká třeba brazilský útočník Neymar, se kterým si v Barceloně rozuměl. Ten do Paříže přišel v roce 2017 jako nejdražší fotbalista planety. Katarští majitelé klubu za něj tehdy zaplatili 222 milionů eur. 

Útočnou trojici doplní druhý v pořadí, co se týče přestupové částky. Francouzská hvězda Kylian Mbappé do PSG přicházel z Monaka za 145 milionů. 

Pařížany už letos posílili pravý obránce Ašraf Hakimí z Interu za 60 milionů eur, po konci smlouvy přišli čerstvý evropský šampion Gianluigi Donnarumma a nizozemský záložník Georginio Wijnaldum. 

A také Sergio Ramos, stoper z rivalského Realu Madrid, s nímž Messi sváděl nespočet soubojů v rámci El Clásika. Teď spolu budou bojovat ve stejném dresu. 

Neočekávaný konec

Jak Messi opouštěl Barcelonu

Pařížské očekávání kontrastuje s koncem v Barceloně, který nebyl podle Messiho představ. 

„Chtěl bych se rozloučit na hřišti, za posledního potlesku diváků. Oslavou gólu před plným stadionem,“ líčil na tiskové konferenci, na níž dal v slzách Barceloně sbohem. 

„Jedinou variantou bylo ohrozit klub na následujících padesát let. To nemůžeme udělat,“ řekl k tomu prezident klubu Joan Laporta. „Nikdo není víc než klub, ani nejlepší hráč světa. Bohužel. Nemohl jsem učinit rozhodnutí, které by nás mohlo zničit.“ 

Pár dní zpátky totiž počítal s tím, že bude v klubu pokračovat. Dohodl se na nové pětileté smlouvě s poloviční gáží - o víc už z právního hlediska plat pokrátit nešlo. Jenže ani tu by zadlužená Barcelona nemohla registrovat kvůli finančním pravidlům fair play La Ligy a z podpisu sešlo. 

Do Barcelony přišel Messi ve třinácti letech. V proslulé akademii La Masia v něm viděli speciální talent, proto mu zaplatili léčbu poruchy růstu. Jakmile o něco vytáhl, začal důvěru splácet. 

V lize debutoval v roce 2004 proti Espaňolu, za který tehdy nastoupil Mauricio Pochettino, jeho nový trenér v Paříži. V 778 zápasech dal 672 gólů a stal se nejlepším střelcem klubové historie, v počtu startů překonal i Xaviho s Iniestou. 

S katalánským velkoklubem získal 35 trofejí, z toho desetkrát La Ligu a čtyřikrát Champions League. Pro sebe vyhrál šest Zlatých míčů, trofejí pro nejlepšího fotbalistu planety. Rozloučil se po jedenadvaceti letech. 

„Nemohu být pyšnější na vše, co jsem tu dokázal, že jsem žil v tomto městě. A také se sem vrátím. Dětem jsem to slíbil, je to náš domov.“

Teď před ním stojí nová výzva: dobýt Ligu mistrů s Paříží. 

Autoři: ,