Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Krásná chvíle, řekl Messi. Argentinec opět skóroval a dotáhl se na legendu

Sport

  11:04
AMSTERDAM/PRAHA - To číslo vzbuzuje respekt: devadesát zápasů, jedenasedmdesát gólů. "Nejlepší jsou ty finálové, ale nejdůležitější je stejně celkové číslo," říká Lionel Messi. Argentinský fotbalista Barcelony ve středu vyrovnal rekord Ligy mistrů v počtu branek, který dosud držel sám Raúl Gonzáles z Realu Madrid.

Fotbalista Barcelony Lionel Messi. foto: ČTK/AP

Barcelona vyhrála na hřišti Ajaxu Amsterdam 2:0 a s předstihem si zajistila účast v osmifinále. Vítězství zařídil Messi.

Gól číslo 70. Běžela 36. minuta, když Cillessen nejprve vyrazil Messiho ránu z přímého kopu, ale pak udělal chybu, když vyběhl na odražený míč a neměl ho. Messimu po centru Bartry stačilo na malém vápně nastavit hlavu a trefit opuštěnou bránu.

Gól číslo 71. Čtrnáct minut před koncem rozjel akci středem pole, přihrál doleva střídajícímu Pedrovi, který poslal na malé vápno stříleny centr. Obránce Moisander na míč nedosáhl, za ním sprintující Messi ve skluzu ano. To už hrál Ajax v deseti bez vyloučeného Veltmana.

Messi střílí gól Ajaxu.
Messi slaví gól do sítě Ajaxu.
Lionel Messi v zápase proti Ajaxu.
Lionel Messi slaví jeden ze svých gólů proti Ajaxu.

Raúl tak v tu chvíli už nebyl nejlepší sám. „Je to pro mě krásná chvíle. Ale myslím si, že ze všeho nejdůležitější jsou tři body a postup do dalšího kola. Proto jsem šťastný,“ řekl Messi pro web Evropské fotbalové unie UEFA.

Na co se nejvíc vzpomíná? Na jeho pět branek v osmifinále proti Leverkusenu na jaře 2012, na jeho finálové trefy proti Manchesteru United z května 2009 a 2011.

„Abych se přiznal, tak si žádný speciální gól nevybavuju. Ale ty finálové jsou nejlepší a jsou na ně nesilnější vzpomínky,“ podotkl Messi.

Než se na Ajaxu prosadil poprvé, byli domácí lepším týmem. „Stál proti nám soupeř, který hrál dobrý fotbal. Chvílemi jsem se ocitl pod tlakem, neměli jsme dobrý pohyb. Ale věřili jsme, že šance přijdou. Jsem rád, že jsem dal gól. Myslím si, že jsme celkově odehráli dobrý zápas.“

Messi dokázal to, co se o den dřív nepovedlo Cristianu Ronaldovi z Realu Madrid. Jeho věčný soupeř v anketách o nejlepšího fotbalistu světa šel do zápasu proti Liverpoolu se 70 góly na kontě. Ač se snažil sebevíc, nedařilo se mu proměnit žádnou z nadějných možností.

Po utkání na Ajaxu se tak samozřejmě objevily hlasy, že nejlepší na světě je Messi. „Jestli je Messi nejlepším hráčem všech dob? Jednoznačně. Je to nejlepší hráč, kterého jsem kdy viděl,“ řekl Luis Enrique, kouč Barcelony.

„Mám radost i za něj, protože Leo vždycky pracuje pro tým, je číslem jedna, je nejlepší,“ citovala agentura Reuters záložníka Xaviho. „Leo má na hřišti volnost dopředu, ale také musí plnit některé obranné úkoly,“ dodal Xavi.

Argentinský reprezentant už v sobotu proti Almeríi může překonat další rekord. Ve španělské lize totiž má na kontě 250 branek a od historického maxima Telma Zarry ho dělí jediný gól.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!