130 let

Fotbalista Argentiny Lionel Messi | foto: ČTK

Doporučujeme

Messi, Neymar či Ribéry. Na MS v Brazílii se představí ti nejlepší

Sport
  •   13:33
PRAHA - Největší fotbalové ikony v jedné zemi. Parádičky, úchvatné góly i neklesající zájem publika a médií. Při fotbalovém šampionátu v Brazílii budou po trávnících pobíhat nejlepší hráči planety. Většina z nich by měla zářit a táhnout mužstvo za úspěchem.

Mezi horké favority na zisk celkového triumfu patří Brazílie, Německo nebo Argentina. Velká pozornost bude ale upřena také na jednotlivce. Kteří z nich budou plnit roli tahounů?

Brankáři

Je mu třiatřicet, s Realem Madrid letos vyhrál Ligu mistrů a ve sbírce má také dvě zlaté medaile z Eura a jednu ze světového šampionátu. Španělský brankář Iker Casillas je tím, na nějž by se měl celek z Pyrenejského poloostrova spolehnout.

Tenhle takřka dvoumetrový borec střeží svatyni Bayernu Mnichov a v roce 2011 získal v Německu ocenění Fotbalista roku. Řeč je o Manuelu Neuerovi, jenž na mezinárodní scéně stále vyhlíží nejcennější úspěch.

Obránci

Proslavil ho incident s banánem, který po něm hodil hodil fanoušek a obránce tmavé pleti ho snědl. Později však vyšlo najevo, že vše bylo předem naplánované marketingovou agenturou. Brazilec Dani Alves, opora zadních řad Barcelony, už vyhrál v dresu své rodné vlastni dvakrát pohár FIFA.

V dresu Španělska posbíral tři prvenství (2x vítěz ME, 1x MS). V letošní sezoně navíc přidal vítězství s Realem Madrid v nejprestižnější klubové soutěži, když ve finále proti Atlétiku vyrovnal v nastavení a jeho celek pak ukořistil vítězství během prodloužení. Co předvede Sergio Ramos tentokrát? 

Sergio Ramos v dresu Realu Madrid.

Na mistrovství světa v roce 2006 vsítil Němec Philipp Lahm první branku celého šampionátu. Tehdy se trefil do sítě Kostariky. Letos byl znovu pilířem obrany Bayernu Mnichov, s nímž slavil už pošesté v řadě ligový titul.

Proslýchá se, že se jedná o nejlepšího stopera na světě. Rychlé nohy, skvělá předvídatelnost a síla v hlavičkových soubojích. O Thiaga Silvu se může Brazílie bezesporu opřít. Devětadvacetiletý obránce momentálně působí ve francouzském klubu Paris Saint-Germain.

Záložníci

Na rodáka z Belgie je Chelsea náležitě pyšná. Eden Hazard je jedním z klíčových postav belgického výběru. Před rokem dokázal s londýnským klubem vyhrát Evropskou ligu. Navíc je mu teprve třiadvacet, týmy si ho hýčkají jako velký talent.

Zidanův nástupce? Franck Ribéry je s francouzskou legendou spojovaný záměrně. Už od roku 2007 patří Bayernu Mnichov. Je to obrovský dříč, jenž pro úspěch udělá maximum. Celá Francie k němu bude vzhlížet.

S pohárem. Francouz Franck Ribéry se raduje s trofejí pro vítěze Ligy mistrů.

Psal se rok 2010 a Andrés Iniesta skóroval ve finálovém utkání s Nizozemskem, čímž zajistil Španělsku titul mistrů světa. Třicetiletý záložník je věrným reprezentantem, v současnosti bojuje v dresu Barcelony.

Útočníci

Na toho chlápka pozor! Číslo 10, milimetrově přesná střela i geniální fotbalové myšlení. Lionell Messi je pro Argentinu stejná persona jako třeba Jaromír Jágr pro Českou republiku. Dotáhne svoji zemi až na vrchol?

Jeho celé jméno zní Neymar da Silva Santos Júnior, na zádech ale hrdě pobíhá s jmenovanou Neymar. Je mu dvaadvacet, ale v Barceloně už vedle Messiho roste ve hvězdu. Na MS bude reprezentovat Brazílii.

Usměvavý sympaťák. Brazilec Neymar vyhrál v roce 2011 cenu za gól roku.

Na poličce má Zlatý míč, je nejlepším střelcem portugalského týmu a přezdívá se mu "CR7". Cristiano Ronaldo - vynikající útočník a fotbalový génius, jenž bývá často porovnávaný s Messim, bude hlavní oporou portugalského týmu.

Autor: Lukáš Šonský