Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

13. minuta
Baroš proti trojnásobné přeslile udržel balon a počkal na spoluhráče. Český útok tak může pokračovat.
12. minuta
Roh Litevci nevyužili. U letícího míče byl jako první hráč Bílkova výběru a hlavou jej dostal do bezpečí.
10. minuta
Rychlík Rezek se rozebíhal marně. Přihrávka na něj za obranu soupeře byla nepřesná.
8. minuta
Míč drží na kopačkách domácí Litevci. Prosadit se přes české hráče ovšem nemohou, ti poctivě brání území před gólmanem Čechem.
4. minuta
Litva
Šernas se nesměle prodral českým pokutovým územím. Branku Petra Čecha ovšem neohrozil, zakončení totiž bylo nepřesné.
důležité
Španělsko se v 6. minutě ujímá vedení v utkání se Skotskem díky gólu Davida Silvy. Za těchto stavů se na druhém místě skupiny hřejí Češi.
2. minuta
gól

Češi vedou 1:0! Zákrok na Milana Baroše byl posouzen jako nedovolený a byla odpískána penalta. K ní se postavil Michal Kadlec a střelou doprostřed brány ji suverénně proměnil.

  • Litva - Česko (Kadlecova penalta).

    Litva - Česko (Kadlecova penalta). / Autor: ČTK

1. minuta
důležité
Utkání v Litvě začalo.
20:42
Oba týmy už jsou nastoupeny na hrací ploše. Po hymnách poslední utkání kvalifikační skupini I vypukne.
20:37
Česko
Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický nakonec v závěrečném utkání kvalifikace mistrovství Evropy proti Litvě hrát nebude. Během rozcvičky usoudil, že by zraněná třísla zápas nevydržela. Místo něj nastoupí v Kaunasu v záloze Daniel Kolář.
Česko
Základní sestava ČR: Čech - Gebre Selassie, Hubník, Sivok, Kadlec - Plašil, Kolář, Jiráček - Rezek, Pilař - Baroš.
Sázkové kanceláře předpokládají, že čeští fotbalisté postoupí do baráže o účast na evropském šampionátu. Před zápasem v Litvě jsou výraznými favority, stejně jako v duelu proti Skotům mistři světa Španělé, jejichž pomoc národní tým potřebuje. Z baráže už ale svěřenci Michala Bílka na mistrovství neprojdou, míní bookmakeři.
Litva
Litevský trenér Raimondas Žutautas tvrdí, že jeho svěřenci mohou favorita zaskočit, stejně jako se jim to povedlo při loňské výhře 1:0 v Olomouci. Podle devětatřicetiletého kouče, který ještě před šesti lety nastupoval v dresu Panathinaikosu Atény, měla Litva na Hané pořádnou porci štěstí. "Když se podíváte na záznam, tak zjistíte, že Češi tehdy spálili řadu velkých šancí a navíc neproměnili ani penaltu. Zápas ale současně ukázal, že když na straně týmu stojí štěstí, uspět se dá s každým," připomněl krédo, s nímž litevský celek vstupoval do kvalifikace.
Fotbalisté mají před závěrečným zápasem kvalifikace mistrovství Evropy jednu jistotu. Nesmějí v Litvě prohrát, jinak jsou bez naděje na postup do baráže. Jakýkoli bodový zisk je udrží ve hře, ovšem zároveň bude rozhodovat to, jestli dokáže Skotsko zabodovat na půdě mistrů světa ze Španělska.
On-line reportáží vás provede sportovní redaktor Lidovky.cz Tomáš Vrábel.