Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Liverpool před odvetou touží po postupu

Sport

  8:26
PRAHA - Pokud chtějí fotbalisté Liverpoolu zastavit Chelsea v cestě za pátým postupem do semifinále Ligy mistrů v posledních šesti letech, musejí na stadionu Stamford Bridge vstřelit ve čtvrtfinálové odvetě nejméně tři branky, což se v evropských pohárech ještě nikomu nepovedlo.

Boj o míč v podání Arbeoly z Liverpoolu a Maloudy z Chelsea (v modrém). foto: ČTK

Hosté ale zdánlivě beznadějnou situaci po domácí prohře 1:3 ještě nevzdávají a inspiraci hledají ve čtyři roky starém finálovém obratu proti AC Milán. Liverpool tehdy v památné istanbulské bitvě prohrával po poločase už 0:3, ale po pauze dokázal během šesti minut srovnat a pak triumfoval při penaltách.

"Myslím, že bychom si měli připomenout Istanbul a věřit si. Liverpool vyhrál finále díky třem gólům v 45 minutách, proč bychom nemohli dát tři během 90? Ještě není hotovo," mínil bek Alvaro Arbeloa. Podobně hovořil trenér Rafael Benítez. "Bylo by dobré se tím finálovým zápasem inspirovat, mohlo by nám to pomoci," podotkl španělský kouč, podle něhož bude klíčový první gól. "Potřebujeme vstřelit rychlou branku a pak budeme hrát s větším sebevědomím," uvedl.

Chelsea doma v Lize mistrů už šestnáctkrát po sobě neprohrála a ještě ani jednou nedostala v evropských pohárech na Stamford Bridge víc než dvě branky. Sobotní duel s Boltonem ovšem naznačil, že obrana "Blues" rozhodně není neprostupná. Chelsea vedla 4:0, ale během osmi minut dostala tři góly a nakonec se strachovala o výhru. Ve stoperské dvojici navíc v úterý nebude kvůli žlutým kartám kapitán Terry.

"Ukázalo se, že Chelsea není bezchybná. Když hrajete dobře a máte trošku štěstí, můžete dát góly. Uvidíme, pokusíme se vyhrát," řekl Benítez. Domácí kouč Guus Hiddink naopak věří, že se jeho tým z víkendového utkání poučí. "Jsem trochu znepokojený, že jsme dostali tři góly, ale každý zápas je jiný. Pojďte si říct, že to byla poučná lekce," prohlásil.

Chelsea se s Liverpoolem utká v Lize mistrů podesáté během posledních pěti sezon. V londýnském dresu zatím nechyběli ani jednou český brankář Petr Čech, útočník Didier Drogba a nyní potrestaný Terry, v týmu "Reds" odehráli všechna předchozí utkání jen Jamie Carragher a kapitán Steven Gerrard. Právě jeho start je kvůli problémům s třísly v ohrožení, ale Benítez je prý připraven zariskovat a postavit ho.

Druhá úterní čtvrtfinálová odveta se zdá být pouhou formalitou. Barcelona odjela do Mnichova s pohodlným náskokem 4:0, který ještě žádný tým v evropských pohárech nedokázal v druhém utkání smazat. Katalánský kouč Josep Guardiola si však dobře vzpomíná na osmifinále, v němž soupeř zničil Sporting Lisabon 5:0 a 7:1.

"Bayern je schopný dát čtyři góly i víc. Jsem si jistý, že předvedou dobrý výkon, a tak musíme jít na hřiště s tím, že chceme vyhrát. Kdybychom spekulovali, složí nás na zem," varoval Guardiola, jenž bude kvůli incidentu z prvního duelu sledovat odvetu z tribuny.

Kouč Bayernu Jürgen Klinsmann aspoň na chvíli umlčel kritiky vysokou sobotní výhrou 4:0 nad Frankfurtem. "Částečně jsme tím napravili ztráty, ale rozhodně ne všechny. Stále toho musíme v úterý ještě hodně udělat, abychom se mohli dobrým způsobem rozloučit se soutěží," naznačil Klinsmann, že už nevěří v postup.

Radost mu dělá uzdravení některých klíčových obránců, kteří v prvním utkání citelně chyběli. Barceloně bude naopak chybět stoper Marquez.

Úterní program čtvrtfinálových odvet (začátky ve 20:45):
Bayern Mnichov - FC Barcelona (první zápas 0:4, rozhodčí Rosetti - It.)
Chelsea - FC Liverpool (3:1, Medina Cantalejo - Šp.).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!