130 let

Fotbalisté Realu Madrid slaví triumf v Lize mistrů. | foto: AP

Fotbalisté Realu Madrid počtrnácté vyhráli Ligu mistrů. Rekordmani soutěže ve finále porazili Liverpool 1:0

Sport
  •   23:35aktualizováno  23:37
Nebyli lepším nebo aktivnějším týmem, ale na rozdíl od svého soupeře ve finále Ligy mistrů dokázali vstřelit branku. Fotbalisté Realu Madrid díky trefě Viníciuse Juniora z 59. porazili Liverpool 1:0 a vylepšili svůj rekord v soutěži na čtrnáct triumfů.

Odplata za finále v roce 2018, ve kterém Realu Madrid podlehl 1:3, fotbalistům Liverpoolu nevyšla.

Ačkoliv měli více ze hry a zapsali přes dvacet střeleckých pokusů, vynikajícího brankáře Thibauta Courtoise ale neprostřelili. Zato Realu stačil jediný pokus, který mířil mezi tři tyče, aby rozhodl zápas.

Velká událost si vyžádala i velké problémy. Výkop byl zpožděn o 36 minut kvůli tomu, že fanoušci Liverpoolu nebyli včas vpuštěni na stadion, a tak začali přelézat plot.

Hráči proto znovu vyrazili na rozcvičku, aby se před finále dostali zpátky do tempa. I zpěvačka Camila Cabello, která se postarala o zahajovací show, musela počkat.

O tu fotbalovou se celou první půli staral Liverpool, který od úvodních minut hýřil aktivitou. Gólman Courtois musel zasahovat v úvodní pětačtyřicetiminutovce hned pětkrát, z čehož třikrát ho prověřil Salah. Nejvíc se zapotil při střele Maného, se kterou mu pomohla tyčka.

Real se snažil zodpovědně bránit a nevyrážet zbytečně dopředu ve velkém počtu, jen rychlý Vinícius čekal na rychlý protiútok.

I tak to byli hráči madridského klubu, kteří se z branky radovali první.

Benzema ale podle sudích využil ofsajdového postavení, když se k němu balon odrazil od liverpoolské dvojice Fabinho-Konaté. Z jejich strany šlo o snahu zablokovat Valverdeho střelu, nikoliv o vědomé hraní míče.

Další z důležitých zákroků Thibauta Courtoise (Real). Tentokrát ho nepřekonal Diogo Jota (Liverpool)

Po změně stran, konkrétně v 59. minutě, Real udeřil znovu. Valverde - ať už chtěně, nebo nechtěně - našel z pravé strany stříleným míčem na malém vápně Viníciuse, který jen dorážel do odkryté brány. I tady se muselo kontrolovat postavení střelce, které ovšem bylo v pořádku.

Liverpool nadále útočil, ale minuty ubíhaly. Trenér Jürgen Klopp do hry poslal Dioga Jotu a později i Nabyho Keitu s Robertem Firminem.

Jenže bránu soupeře střežil spolehlivý Courtois, který nadále odrážel veškeré Salahovy pokusy. Nepřekvapila ho ani změna směru míče, když se do jedné Egypťanovy střely přimotal Jota.

S podobnou mrštností si poradil i se Salahovým zakončením pravačkou o pár minut později.

Skóre se ani během pětiminutového nastavení už nezměnilo. Real vylepšil svůj rekord na 14. trofejí pro vítěze Ligy mistrů, k tomu v sezoně oslavil i ligový titul.

Trenér Carlo Ancelotti si ušatý pohár při následných oslavách potěžkal pohár už počtvrté. Podruhé s Realem Madrid (poprvé 2014) a dvakrát slavil také s AC Milán (2003 a 2007).

Liverpool zakončil sezonu také se dvěma trofejemi, vyhrál Ligový i Anglický pohár.

Liverpool FC - Real Madrid CF 0:1 (0:0)

Branky: 59. Vinícius Júnior. Rozhodčí: Turpin (FRA) – Danos (FRA), Gringore (FRA). ŽK:62. Fabinho.

Liverpool FC Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, van Dijk, Robertson – J. Henderson (C) (77. Keïta), Fabinho, Alcântara (77. Firmino) – Salah, Mané, L. Díaz (65. Jota).

Real Madrid CF Courtois – Carvajal, Militao, Alaba, F. Mendy – Modrić (90. Ceballos), Casemiro, Kroos – Valverde (86. Camavinga), Benzema (C), Vinícius Júnior (90+3. Rodrygo).

Přejít na on-line reportáž

Autor: rp