130 let

Obrovská radost v podání Georgina Wijnalduma. | foto: Reuters

Aktualizováno

Liverpool senzačně otočil semifinále Ligy mistrů. Barcelonu porazil 4:0 a je ve finále

Sport
  •   22:40aktualizováno  23:21
LIVERPOOL - Liverpool vyčaroval v odvetě semifinále Ligy mistrů proti Barceloně fotbalový zázrak. Vyhrál nad nejlepším španělským týmem v čele s Lionelem Messim 4:0. Po porážce 0:3 v Barceloně tak Liverpool senzačně otočil dvojutkání a postupuje stejně jako loni do finále Ligy mistrů. Jeho soupeřem bude lepší z dvojice Tottenham - Ajax.

Barcelona porazila Liverpool 3:0, skvělý Messi vstřelil dvě branky

Dvěma góly se na obratu podíleli Divock Origi a Georginio Wijnaldum, který přišel na hřiště po přestávce a během dvou minut se dvakrát střelecky prosadil. 

Origi dal rozhodující čtvrtou branku v 79. minutě po pohotovém rohu Trenta Alexandera-Arnolda, který si všiml, že fotbalisté Barcelony naprosto přestali hrát.

Liverpool se přitom musel v odvetě obejít bez dvou nejlepších střelců Muhammada Salaha a Roberta Firmina.

Georginio Wijnaldum (vpravo) z Liverpoolu slaví gól do sítě Barcelony v odvetě...

Přesto domácí do zápasu vstoupili skvěle a už v sedmé minutě otevřeli skóre. Se střelou Hendersona si brankář Marc-André Ter Stegen poradil, ale na dorážku Origiho už nestačil.

Barcelona postupně přebrala otěže zápasu a vyrovnat mohla ve 14. minutě, ale Lionela Messiho po zpětné přihrávce Jordiho Alby vychytal Alisson Becker. 

Chvíli nato Messiho v dobré pozici na poslední chvíli obral o míč Joel Matip a neuspěl ani Coutinho z protiútoku nebo v závěru Alba, který se dostal za obranu a šel sám na Beckera.

Rozhodl signál roku

Do druhé půle místo zraněného Andrewa Robertsona nastoupil Georginio Wijnaldum a během deseti minut na hřišti vymazal náskok Barcelony z prvního zápasu. 

Liverpool - Barcelona 4:0

Branky: 7. a 79. Origi, 54. a 56. Wijnaldum. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.) - Zwayer (video, Něm.). ŽK: Fabinho, Matip - Busquets, Rakitič, Semedo. Diváci: 55.212. První zápas 0:3, postoupil Liverpool.
Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson (46. Wijnaldum) - Henderson, Fabinho, Milner - Shaqiri (90. Sturridge), Mané, Origi (85. Gomez).
Barcelona: Ter Stegen - Roberto, Piqué, Lenglet, Alba - Vidal (74. Arthur), Busquets, Rakitič (80. Malcom) - Messi, Suárez, Coutinho (60. Semedo).

V 54. minutě prostřelil Ter Stegena a za dvě minuty přidal hlavou druhou branku. Stal se prvním náhradníkem, který v Lize mistrů dokázal dát dva góly od liverpoolského Ryana Babela v roce 2007.

Velký večer na Anfield vyvrcholil v 79. minutě. Alexander-Arnold bleskově rozehrál rohový kop ve chvíli, kdy hosté úplně přestali hrát. 

Origi se tak ve vápně dostal zadarmo k míči a zblízka prostřelil Ter Stegena. Hráči Barcelony už se na nic nezmohli a stejně jako v minulé sezoně vypadli po ztrátě tříbrankového vedení.

Před rokem ve čtvrtfinále Barcelona doma nad AS Řím vyhrála 4:1, ale v Itálii podlehla 0:3 a byla vyřazena. Liverpool, který loni ve finále prohrál s Realem Madrid, bude usilovat o první triumf v Lize mistrů od roku 2005 a celkově šestý. 

Soupeře se dozví ve středu, po úvodním utkání má k postupu blíž Ajax, který první zápas v Londýně nad Tottenhamem vyhrál 1:0.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK