Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Liverpool slaví triumf v Superpoháru. Drama soudcovaly ženy, rozhodly až penalty

Sport

  23:42aktualizováno  15. srpna 0:54
ISTANBUL - Fotbalisté Liverpoolu získali po 14 letech Superpohár UEFA. Vítěz Ligy mistrů v Istanbulu v souboji s úřadujícím šampionem Evropské ligy Chelsea zvítězil 5:4 v penaltovém rozstřelu. V normální hrací době skončil zápas 1:1, po prodloužení 2:2. Utkání řídila sudí Stéphanie Frappartová, která jako první žena v historii rozhodovala významný zápas mužů v evropských pohárech.

Hráči Liverpoolu se radují ze zisku trofeje foto: ČTK

Liverpool sice prohrával po brance Oliviera Girouda, ale dvěma góly skóre otočil Sadio Mané, který nejprve ve druhém poločase vyrovnal a druhý zásah přidal v prodloužení. 

Chelsea poté zásluhou proměněného Jorginhova pokutového kopu poslala zápas do penaltového rozstřelu. V něm v páté sérii rozhodl brankář Adrián, jenž vyrazil pokus Tammyho Abrahama.

Do první vážnější šance se sice dostal Liverpool, ale Chelsea poté převzala aktivitu a byla nebezpečnější. 

Jorginho z Chelsea slaví gól v Supoerpoháru s Liverpoolem
Rozhodčí Stephanie Frappartová v Superpoháru Liverpool - Chelsea

Blízko k úvodní brance měl Pedro, jehož střela z úhlu ve 22. minutě skončila na břevně. Poté dostal míč za obranu Kovačič, ale brankář Adrián, jenž nastoupil místo zraněné jedničky Alissona, vyběhl včas.

Do vedení se vítěz Evropské ligy dostal ve 36. minutě. Po akci dvou hráčů proti sedmi se o to po Pulisicově přihrávce postaral Giroud. Francouzský útočník si připsal už dvanáctý gól v posledních třinácti zápasech v evropských pohárech v dresu Chelsea.

Trenér Liverpoolu Klopp do druhého poločasu místo nevýrazného Oxladea-Chamberlaina poslal na hřiště Roberta Firmina a brazilský útočník už ve 48. minutě přispěl přihrávkou k vyrovnávací brance Maného. 

Liverpool - Chelsea 2:2, 5:4 PEN.

Branky: 48. a 95. Mané - 36. Giroud, 100. Jorginho z pen. Penalty proměnili: Firmino, Fabinho, Origi, Alexander-Arnold, Salah - Jorginho, Barkley, Mount, Emerson. Neproměnil: Abraham (Chelsea). Rozhodčí: Frappartová - Nicolosiová (obě Fr.), O'Neillová (Ir.) - Turpin (video). ŽK: Henderson, Alexander-Arnold - Azpilicueta.
Liverpool: Adrián - Robertson (91. Alexander-Arnold), Van Dijk, Matip, Gomez - Henderson, Fabinho, Milner (64. Wijnaldum) - Mané (103. Origi), Salah, Oxlade-Chamberlain (46. Firmino).
Chelsea: Arrizabalaga - Emerson, Christensen (84. Tomori), Zouma, Azpilicueta - Jorginho, Kanté, Kovačič (102. Barkley) - Pulisic (74. Mount), Giroud (74. Abraham), Pedro.

Vzápětí se mohl Firmino podepsat asistencí pod další gól, ale Fabinho v dobré pozici mířil těsně vedle.

Liverpool měl i nadále převahu a Chelsea musel dvakrát zachránit brankář Arrizabalaga. 

Po rohovém kopu nejprve vychytal Salaha a poradil si i s dorážkou Van Dijka, kterou vyrazil na břevno. Tempo poté upadlo a v normální hrací době skončil zápas 1:1.

Do prodloužení vstoupil lépe Liverpool a v 95. minutě se ujal vedení, když Firmino našel zpětnou přihrávkou Maného a ten poslal míč pod břevno. 

Chelsea však nemusela s odpovědí čekat příliš dlouho, protože po faulu Adriána nařídila rozhodčí Frappartová penaltu a tu s přehledem proměnil Jorginho.

Oba celky měly velké šance rozhodnout, ale utkání dospělo do rozstřelu. Rozuzlení přinesla pátá série, v níž Adrián vyrazil Abrahamův pokus a zajistil Liverpoolu první Superpohár UEFA od roku 2005.

Celkem Liverpool vyhrál tuto trofej čtyřikrát a v pořadí nejúspěšnějších týmů se dělí o druhé místo s Realem Madrid, lepší jsou pouze Barcelona a AC Milán s pěti triumfy. 

Chelsea Superpohár získala jen v roce 1998, v letech 2012 a 2013 duel o něj nezvládla.

Autor: