Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Liverpool teď nikoho neděsí. V anglické lize ho dělí tři body od sestupu

Sport

  8:55
PRAHA - Kdyby fotbalisté Sparty odehráli dva zápasy se slavným Liverpoolem už nyní a nemuseli čekat do února, pravděpodobně by s postupem do osmifinále Evropské ligy neměli mnoho práce.

Liverpool - Chelsea (Torres a kouč Hodgson). foto: Reuters

Na první pohled možná odvážné tvrzení, ale... Klubu z Anfield Road, který v minulosti vyhrál už osmnáct anglických titulů, se nedaří vybřednout z hluboké krize.

Ve středu večer prohrál i s do té doby posledním Wolverhamptonem, v tabulce trpí na 12. místě a jen tři body ho dělí od příček znamenajících sestup. "Chtěli jsme vlétnout na hřiště a ukázat, co v nás je. Ve skutečnosti to ale bylo opačně. Vůbec nic jsme neukázali. Byl to asi nejhorší výkon, jaký jsme od mého

KRIZE LIVERPOOLU

- Aktuálně v tabulce: 12. místo * Počet bodů: 22 * Náskok na sestup: 3 body

- Ztráta na 1. místo: 16 bodů * Počet zápasů anglické ligy před střetnutím EL se Spartou: 9 (ve hře je 27 bodů)

- Kdo by mohl v přestupovém období přijít na Anfield Road? A. Young (záložník, Aston Villa) J. Elmander (útočník, Bolton) A. Keržakov (obránce, Zenit Petrohrad) * Kdo by mohl naopak odejít? D. Agger (obránce) G. Johnson (obránce) A. Aquilani (záložník)

příchodu podali," nešetřil kritikou svých svěřenců trenér Roy Hodgson, který v létě převzal zadlužený Liverpool po Rafaelu Benítezovi a měl ho dovést zpátky k úspěchům a trofejím.

Místo toho až příliš často prohrává, neustále slýchá kritiku od britských médií a fanoušci ho nemohou vystát. Při středeční domácí porážce raději vyvolávali jméno Beníteze a legendárního útočníka a později i trenéra Liverpoolu Kennyho Dalglishe, který klub dovedl v roce 1990 k poslednímu titulu a před sezonou se chtěl na lavičku týmu z Anfield Road vrátit.

Jenže přednost dostal Hodgson. "A s tím musím žít. Chápu rozladění fanoušků. První zápas po třech týdnech na domácí půdě a předvedeme tohle. Je to smutné zakončení roku. Přesto jsem čekal, že nás budou pohánět vpřed. Zdá se mi, že se pořádného publika nedočkám," postěžoval si třiašedesátiletý kouč.

Jeho včerejší slova vyvolala u příznivců okamžitou negativní odezvu, ale své si sklidili i sami fotbalisté. Při pohledu na současnou formu hvězd Liverpoolu se jejich rozladění nelze příliš divit.

Za posily chtějí utratit miliardu
Nepomohla ani podzimní změna majitele, jenž poplatil výraznou část dluhů. Fotbalisté dál hrají nervózně a s hlavami dole. Záložníci kazí přihrávky, útočníci nedávají góly a obránci vyrábí kritické chyby. "Je vidět, že hráči postrádají sebedůvěru. Negativní atmosféra je rozrušuje a pak se ustrašeně zbavují míče, jen aby neudělali minelu. To se potom těžko vyhrává. Obávám se, že nám také chybí kvalita," zlobil se Hodgson.

Rok 2010 v obrazech

Problémů se poslední dobou v Liverpoolu nastřádalo tolik, že ani u slabších soupeřů nebudí přílišný respekt. Těžko věřit, že by si v současnosti sebevědomá Sparta s tak zbědovaným týmem neporadila. Do utkání na Letné však zbývá ještě jeden a půl měsíce, během něhož se uskuteční také zimní přestupové období.

Zatímco pražská Sparta jen těžko udrží obě své opory, Juraje Kucku s útočníkem Bonym Wilfriedem, o které stojí v zahraničí, Liverpool prý hodlá utratit přes 30 milionů liber (skoro jedna miliarda korun) za posily. "Potřebujeme zvýšit konkurenci v kabině, obohatit úzký kádr a přivést další dostatečně kvalitní hráče," uvedl Hodgson.

Do 17. února má proto dost času, aby Liverpool navedl správným směrem a změnil ho k nepoznání.